Home

Achtergrond 185 x bekeken 1 reactie

AFM beboet Rabobank

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de Rabobank twee boetes opgelegd van in totaal 150.000 euro.

De boetes vloeien voort uit een breed onderzoek van de AFM naar advisering en kredietverstrekking. De AFM zei maandag niet uit te sluiten dat meer instellingen een sanctie opgelegd krijgen.

De Rabobank heeft volgens de toezichthouder hypotheken verstrekt, terwijl de bank onvoldoende beoordeeld had of de consumenten wel in staat waren de maandelijkse kosten te betalen. Verder oordeelde de AFM dat de Rabobank in een aantal gevallen niet-passend advies gaf aan consumenten bij kredietbeschermingsverzekeringen, die de consument verzekeren tegen inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

De Rabobank gaat niet in beroep tegen de boete, maar vindt dat zij de klanten wel degelijk goed heeft geadviseerd. Jonge goed opgeleide mensen die voor het eerst een huis willen kopen, konden na uitvoerig overleg een hogere hypotheek afsluiten. De bank baseerde zich daarbij op statistische cijfers van het CBS en haar eigen ervaring.

"De ervaring van de Rabobank is dat juist deze groep starters goed in staat is de hypotheeklasten te dragen'', aldus de Rabobank in een reactie."Nu de Rabobank door het besluit van de AFM genoodzaakt wordt om haar beleid te herzien, zullen deze starters op de woningmarkt moeilijker een door hen gewenste woning kunnen kopen.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Dus veel huizen staan weer langer te koop

Of registreer je om te kunnen reageren.