Home

Achtergrond

31 van de 33 kompels uit ziekenhuis

Van de 33 mijnwerkers die in de afgelopen dagen uit een mijn in het noorden van Chili zijn gered, zijn er inmiddels 31 uit het ziekenhuis ontslagen. Dat heeft directeur Paola Newman van het ziekenhuis in de stad Copiapó vrijdag gezegd.

Ze liet weten dat in het belang van de kompels geen ruchtbaarheid is gegeven aan het ontslag van de mannen uit het ziekenhuis. De twee overgebleven mijnwerkers zijn overgebracht naar andere klinieken. De een krijgt daar een operatie aan zijn gebit, de ander lijdt aan duizeligheid. Het ziekenhuis maakte niet bekend welke kompels nog niet naar huis mochten.

De mannen zijn na het bijna tien weken durende ondergrondse verblijf in opmerkelijk goede gezondheid, aldus de artsen. Een aantal van de mannen had problemen met de longen. Zij kampen met zogeheten stoflongen, een chronische ziekte die veel voorkomt bij mijnwerkers.

De reddingsactie, die bijna een etmaal duurde, werd eerder deze week internationaal met veel belangstelling gevolgd. Op televisiebeelden was te zien hoe de mijnwerkers een voor een in een speciale capsule naar de oppervlakte werden getakeld. Volgens een overheidsfunctionaris heeft de reddingsactie in totaal 18 miljoen dollar (bijna 13 miljoen euro) gekost.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.