Home

Achtergrond 1 reactie

Zweedse jagers schieten twintig wolven

In Zweden zijn vandaag duizenden mensen op wolvenjacht gegaan. Twintig beesten lieten daarbij het leven, aldus Zweedse media. Voor het eerst in 45 jaar had in principe iedereen het recht om de wolvenpopulatie uit te dunnen.

Bijna 11.000 Zweden kregen een vergunning. In totaal mogen tot half februari 27 wolven worden geschoten. Het quotum voor de jagers is dus al bijna verbruikt.

In Zweden leven volgens het landelijke natuurbeschermingsinstituut ongeveer 250 wolven. De dieren vallen soms rendieren en ander vee aan. Om deze economische reden mogen er in Zweden volgens het parlement hooguit 210 wolven leven. Na een succesvolle paartijd is volgens de overheid een overschot ontstaan.

Jagers worden ieder jaar ingeschakeld om wolven te schieten, bijvoorbeeld als ze vee hebben gedood. Het 'allemansjachtrecht' is een experiment. Om te voorkomen dat er te veel wolven worden doodgeschoten, moeten jachtleiders elk uur bellen of te kijken of het quotum niet wordt overschreden.

De wolf was in Scandinavië bijna uitgestorven toen in de jaren zeventig een jachtverbod werd ingesteld. Noorwegen en Zweden werkten jarenlang aan een herintroductieprogramma dat volgens de twee landen meer dan geslaagd is. Een Zweedse natuurbeschermingsorganisatie vindt echter dat de populatie wolven nog niet gezond is. De organisatie heeft daarom een klacht ingediend bij de Europese Commissie in de hoop dat de Zweedse jacht wordt gestopt.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    anti

    Ik zag de beelden op het nieuws van de doodgeschoten wolven. De eerste vraag die dan bij mij opdoemt is: "Waar is dit voor nodig?" Maar...........wat ik het ergste vond was dat er naast die dode wolven geen jager in zijn eigen bloed lag te kermen, te creperen van de pijn, de angst voor de dood nog in zijn ogen. Wat had ik dat geweldig gevonden. En dit beeld hoop ik zelf nog een keer in realiteit mee te maken. Wat is er mooier dan een kermende jager (lees natuurcrimineeel) uit te lachen, net zolang tot hij naar de eeuwige jachtvelden is. Ik zou er te voet voor naar Lourdes lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.