Home

Achtergrond 1 reactie

Zorgplicht

Het beheer van groot wild door natuurorganisaties roept emoties op, zeker in tijden van barre weersomstandigheden.

Niet alleen boeren kijken met argusogen naar dat beleid, maar ook de achterban van de organisaties zelf doet dat. Natuurmonumenten heeft een opvallende beleidswijziging ingezet. Zij voert de Schotse Hooglanders op de Veluwezoom bij als het voorbestaan van de kudde in gevaar komt. Concreet geldt als ondergrens vijftig vrouwelijke dieren. Het is goed te beseffen dat de hooglanders geen wild zijn, maar in het wild levende dieren. Dat blijkt ook: niemand maakt zich in een strenge winter druk over zwijnen, wel over dit vee.

Het is goed dat Natuurmonumenten zichzelf een soort zorgplicht oplegt, zeker omdat zij de schadelijke aspecten daarvan onderkent. Bijvoeren kan leiden tot een te grote groei van de kudde ten opzichte van het leefgebied en toenadering c.q. gevaar voor het publiek.
Het beheer van Natuurmonumenten speelt zich af in de publieke sfeer: bezoekers komen in rechtstreeks contact met de dieren en komen in barre tijden dus ook verzwakte exemplaren tegen. Dat is anders bij Staatbosbeheer, dat principieel niet bijvoert. Het zou goed zijn als deze organisatie de richtlijn van Natuurmonumenten ter harte neemt en ook het voortbestaan van de kudde als maatstaf neemt.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Edel Schwein

    Inderdaad wij worden zwaar gediscrimineerd . Wij willen wel bijgevoerd worden. Het liefst witte brood met pindakaas. Eeen goeue fles jaegermeister zo ook nie gek zijn...

Of registreer je om te kunnen reageren.