Home

Achtergrond 20 reacties

Zorgen om gebruik virussen in Boxmeer

De politieke partij Progressieve Kombinatie (PK) maakt zich zorgen over het gebruik van virussen in de gemeente Boxmeer. De partij verzet zich tegen een vergunning die het ministerie van Vrom voorlopig heeft afgegeven aan het bedrijf Intervet dat virussen gebruikt om vaccins te produceren.

Het bedrijf ligt midden in een gebied waar veel scholen zijn gevestigd. Volgens Omroep Brabant vraagt PK zich af of de veiligheid van mensen is gewaarborgd mocht er wat bij het bedrijf gebeuren.

Intervet is fabrikant van diergeneesmiddelen en leverde vorig jaar miljoenen blauwtongvaccins aan het ministerie van landbouw.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gonnie van beugen

  Dat bedrijf ligt haast tegen huizen en scholen aan. Als mijn kinderen daar op school zaten dan haalde ik ze er meteen vanaf. Gelukkig zit ik daar een paar kilometer van weg.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het zal wel weer zelfingenomen klinken, maar ik waarschuwde hiervoor al in 2006 in mijn dossier "de Pestvogels van Veerman". En wel in hoofdstuk 146 'Hara Kiri' op blz. 389 - 391! Daar staat, met tussen haakjes mijn verduidelijking: "dat er rond eind oktober of begin november (2003) illegaal een monster van de Tangeranse ziektekiem (vanuit Indonesië) naar het Boxmeerse bedrijf Intervet is gestuurd, maar daar beweerd men zo'n hoogstexplosieve (virale) staal nooit ontvangen te hebben!" Het betrof in Indonesië Vogelgriep van vermoedelijk de mutant H1N5 en er is nooit duidelijk geworden waar dat virale monster destijds gebleven is! Als ik in Boxmeer woonde dan zou ik mij ernstig zorgen maken met Gentech bedrijven als Intervet en andere rondom.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Rectificatie: ik bedoelde nu eens niet LNV maar VROM! Hoewel het nooit kwaad kan om ook LNV in zo'n onderzoek mee te nemen.

 • no-profile-image

  Miep Bos, spokeswoman of the European GMO-free Cit

  The European GMO-free Citizens hebben een voorbeeldbezwaarschrift tegen dit gentech vaccin opgesteld dat iedereen kan gebruiken: let wel, alleen stichtingen en verenigingen met een milieubelang kunnen door naar de Raad van State en de boel tegenhouden. Boeren en burgers kunnen wel bezwaarmaken, maar zijn sinds een paar jaar geen belanghebbenden meer, omdat de Actio Popularis wet die daar in voorzag, is afgeschaft, terwijl niet veel mensen dat in de gaten hadden. Dus is het bezwaarmaken meer symbolisch geworden. Zie <>

 • no-profile-image

  piet

  Kun je nagaan hoe ze zich zorgen maken om de Volksgezondheid Marinus. Intervet zal wel stevig schuiven, want voor niks gaat de zon op.

 • no-profile-image

  Patrick

  Zeer goed van de lokale mensen en partij PK. Bezorgdheid is goed dat dat lokaal gebundeld wordt.
  Het liefst zie ik dat in elke stad en dorp, echter de bedrijven zien dat het liefst natuurlijk niet. Vrom die vind alles goed, zolang de bedrijven de corrupte ambtenaren betalen krijgen ze meestal toch wel een vergunning. Dus vrouwen organiseer U, laat U niet in de maling nemen, die bedrijven zullen wel een keer boe en bah zeggen en je aan het schrikken maken, maar ik zou keihard boe en bah terug schreeuwen, en ze vertellen dat het zo niet meer werkt.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Weet Het Niet, jij zit behoorlijk dicht bij de roos! Het doet er niet toe waar zulke multinationals hun zaakjes onderbrengen. Zij zijn geografisch al even mobiel als de virussen en bacteriën waarmee zij hun zaakjes aanjagen. maar wij zitten hen in de nek, op de huid en straks misschien al getuigen a decharge tegenover hen in de rechtszaal. Dan zou er ineens een frisse wind gaan waaien. Dank voor jouw reactie.

 • no-profile-image

  joppe

  Door transgeen zand in het LNV-raderwerk te mikken Hans. Grofkorrelig!

 • no-profile-image

  marinus

  Vrom is de andere schuldige aan de geitenmoordpartijen. En hier in Boxmeer laten ze toe dat er midden in de bebouwde kom mee van die ziekteverwekkers gerotzooid wordt.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dank voor deze belangrijke info Miep. Het blijkt maar weer dat de individuele burger nauwelijks nog serieus wordt genomen in onze schijndemocratie. En Marcel, ik beschreef in 2006 in hoofdstuk 146 van 'De Pestvogels van Veerman' hoe de Wageningse Adviseur Pluimveeziekten, Van Wijk, in Nova vertelde van een monster met virale smetstof van de Indonesische variant van Aviare influenza, dat clandestien naar Intervet werd gestuurd en daar "zoekgeraakt leek te zijn". Ik kan mij dus heel goed voorstellen dat inwoners van Boxmeer zich niet helemaal senang voelen met zo'n bedrijf in hun voor- of achtertuin. En dat heeft geen s(n)ars van doen met onrust stoken! Waar zo'n lab dan thuishoort? Doe maar een gooi. In ieder geval niet midden in bewoond gebied.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  intervet laat zo weer een virus ontsnappen. dan kunnen ze weer cashen door ons hiervoor een vaccin aan te smeren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Patrick, in Boxmeer schiet je met 'boe' of 'bah'roepen weinig op. De grote mannen van Intervet, Euribryd, Nutreco, Hendrix en noem ze maar op gaan toch wel door met hun handeltjes. En zolang zij antistoffen ontwikkelen en produceren en LNV naar hun pijpen danst kun je wel invullen wat er in de intensieve veehouderij en de volksgezondheidssectoren te gebeuren staat.

 • no-profile-image

  Weet

  Was Intervet nog maar een Nederlands bedrijf . Als ik goed op de hoogte ben is het nu eigendom van Merial het vroegere MSD . Dit is een Amerikaans bedrijf . Het is de vraag hoeveel vat op en inzage men nog bij zulke grote bedrijven heeft . Als dit niet het geval is en hun kunnen doen en laten op hun proefboerderij of op andere bedrijven . Zou ik mij ook buiten Boxmeer zorgen maken . Dit zowel als boer en burger . Maar ik neem aan en hoop dat er voldoende toezicht en openheid is bij de proeven die hun doen . Ik denk dat hun het beste afzijn met een nomaal functionerende markt . En dus op langetermijn niet met grote dier ziekten . Want dan vallen er bij deze prijzen veel bedrijven af ,of er is geen geld meer om te betalen .Of tog anders ? Wie het dan weet zal het niet zeggen . Of trekt Lnv mee aan de touwtjes of andere menende belanghebbende . Ik neem aan dat het zo niet is . Zou dit wel zijn, zou het mooi zijn als iemand dit zou kunnen blood leggen .

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zeer terecht dat PK aan de bel trekt. Zulk soort bedrijven horen thuis in gebieden die ver van de bewoonde wereld liggen, op een verlaten booreiland. Ronduit bezopen dat zulk soort bacteriologische tijdbommen getolereerd worden in (dicht)bevolkte gebieden. Hiervoor is geen enkele goede reden te bedenken.

 • no-profile-image

  Marcel

  Fijn om op zo'n bedrijf te schieten, maar dankzij het vaccin tegen blauwtong zijn er dit jaar geen problemen geweest bij de dieren!! Bij de ontwikkeling van een vaccin moet je heel vroeg zijn anders ben je altijd te laat!! Midden in de natuur is volgens mij gevaarlijker want dar word niet zo streng gecontroleerd en kan er eerder iets mis gaan. Maar het is in Nederland en ook de rest van de wereld wel zo dat er een zeer duur onderzoek en veiligheidstesten moeten plaatsvinden voordat er iets verkocht mag worden.
  Dus je kint wel roepen en onrust stoken, maar kom dan eerst met een oplossing voor de problematiek!

 • no-profile-image

  Hans

  Wat ben ik benieuwd wat de europarlementariër van Malta (volksgezondheid) hierover te zeggen heeft. Bedoelt hij dit met een soepeler transgeen beleid (dat alles maar moet kunnen op dit gebied)? Is het niet idioot dat straks 1 man en notabene van volksgezondheid, zich gaat buigen over dit belangrijke onderwerp? Ook de plannen van LNV mbt gentech. zijn draconisch heb ik begrepen. Hoe valt dit te rijmen? Liever, hoe is deze sneltrein te stoppen?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Hoi Melkveehouder, ook hier komen we elkaar weer tegen en zijn het meteen roerend met mekaar eens. Denk ik? Zoals ik hieronder al heb gezegd besteedde ik al in het dossier 'de Pestvogels van Veerman' in 2006 aandacht aan deze Boxmeerse Virale Dreiging. Ik wil nu snel boven tafel krijgen hoeveel euro's LNV vanuit het Land van Cuyk toegeschoven krijgt om de gezondheid van gans West-Europa ondergeschikt te maken aan de zakelijke belangen van drie of vier gigagentech-ondernemers. Ook dit is een zeer urgent onderwerp dat een parlementair onderzoek zou rechtvaardigen. Maar als Den Haag niets doet, dan zoek ik het allemaal zelf wel uit. Tenslotte werd ik in 's Gravenhage geboren! En dat schept kennelijk verplichtingen. Ik ben er klaar voor!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Honderd meter is niet al teveel voor een virale oversprong. Ze moeten dus in Boxmeer maar gauw aan het opmeten en indienen gaan.

 • no-profile-image

  Miep Bos, spokeswoman of the European GMO-free Cit

  Nog een aanvulling: belanghebbenden zijn ook degenen, die binnen 100 meter van de locatie wonen, waarvoor de vergunning is aangevraagd. Zie ook <>

 • no-profile-image

  govert flink

  Of door de wissel te laten bevriezen. Vraag pro-rail maar te hulp.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.