Home

Achtergrond

Zorgen in bollenhandel om nieuwe AM-eisen

Zo’n 45 bloembollenhandelsbedrijven roepen telers op om na 1 juli niet te kiezen voor een combinatiebedrijf. Die oproep deden zij in een ingezonden brief in het blad Bloembollenvisie.

"Zij doen dit om zonder problemen naar derde landen partijen bloembollen te exporteren die voldoen aan de eisen voor aardappelmoeheid (AM)", zegt Peter Knippels, hoofd keuringsbeleid en kwaliteit bij de Bloembollenkeuringsdienst (BKD).

Onder een combinatiebedrijf verstaan de handelshuizen een bedrijf met bollen geteeld op AM-vrije percelen en bollen op niet bemonsterde percelen. "Tot 1 juli is er niks aan de hand. Dan moet alles nog op AM-vrije percelen geteeld worden", zegt Knippels.

Na 1 juli gaan de versoepelde regels gelden. Dan kunnen telers van zeven bolgewassen, waaronder tulpen en lelie’s, ervoor kiezen om bollen voor de Europese markt op niet bemonsterde percelen te gaan telen. Voor derde exportlanden blijven de stengere regels gelden.
Knippels: "Handelsbedrijven zijn bang dat telers niet zorgvuldig genoeg zijn bij het gescheiden houden van verschillende soorten bollen. Dat wil zeggen: bollen geteeld op AM-vrije percelen en bollen geteeld op niet bemonsterde percelen. Exportbedrijven willen daarom alleen maar bollen kopen van bedrijven die alle partijen telen op percelen voorzien van een AM-onderzoeksverklaring."

Knippels snapt de wens van de exportbedrijven dat telers zouden moeten kiezen voor één markt. "Teel je voor een land zoals Amerika, dan kun je beter niet ook nog bollen telen voor de Europese markt. Sommige telers verwachten dat als ze de bollen grondvrij maken, deze alsnog naar Amerika kunnen, maar die wil die bollen niet."

Hoeveel combinatiebedrijven er komen, is nog niet te zeggen, doordat nu alles nog op AM-vrije grond geteeld wordt. Knippels zegt dat het voor telers belangrijk is om goed na te denken over de markt waarvoor je teelt. "Eenmaal gekozen voor de Europese markt is het heel moeilijk om daarna nog te gaan telen voor derde exportlanden."

Herma van den Pol

Of registreer je om te kunnen reageren.