Home

Achtergrond

Zeearendpaar viert lustrum

Het ziet ernaar uit dat het zeearendpaar dat al vier jaar achtereen in natuurgebied Oostvaardersplassen heeft gebroed, dit jaar zijn lustrum viert.

De roofvogels waren de afgelopen weken 'uithuizig', waarschijnlijk omdat er te weinig voedsel in het gebied was. Dat zei Hans Breeveld van Staatsbosbeheer vandaag.

De zeearenden zijn bezig hun nest weer in orde te brengen, want het broedseizoen begint in februari. Tot nu toe hebben zij vijf jongen grootgebracht. Het eerste en tweede jaar broedden ze een ei uit, het derde jaar twee en vorig jaar weer een. Toen lagen er wel twee eieren in het nest, maar er kwam er maar een uit.

De dieren hebben het blijkbaar goed naar hun zin in het moerasgebied. Volgens Breeveld zijn het redelijk 'luie' vogels. ,,Ze laten zich uit de boom naar beneden vallen om hun prooi te slaan.''

In het voorjaar zijn er genoeg pulletjes (jonge ganzen) om hun jong(en) mee te voeden en in de winter verschalken zij voor zichzelf regelmatig een volwassen gans, aldus Breeveld. In de zomer, als het waterpeil zakt, komen zij gemakkelijk bij de karpers en snoekbaarzen die in de plassen leven.

Zeearenden zijn ook aaseters. Ze doen zich tegoed aan de kadavers van edelherten die in het natuurgebied aan hun einde zijn gekomen.

Het paartje zeearenden dat de Oostvaardersplassen heeft uitgezocht om hun jongen te krijgen, is het enige broedende paar in Nederland. Elders komen wel zeearenden voor, maar ze zijn nog niet tot broeden gekomen. De boswachters hopen dat meer zeearenden 'hun' natuurgebied uitkiezen om er jongen te krijgen en op te voeden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.