Home

Achtergrond 1 reactie

Wintertarwe staat er goed op dankzij sneeuw

De vorstperiode heeft geen schade aangericht aan de jonge wintertarwe. Dit komt door de isolerende sneeuwlaag die veelal de tarwepercelen bedekte.

In het werkgebied van coöperatie CZAV is nergens grote schade te zien aan de tarwe als gevolg van het winterse weer van de laatste weken. "Er heeft overal sneeuw gelegen", zegt verkoopleider Rien Fieman. "Bovendien is er weinig echt strenge vorst geweest. De vorst heeft nauwelijks in de grond kunnen door dringen. Dat is jammer voor de structuur van de grond. Maar de tarwe heeft geen last gehad van de kou. Als het nu hard zou gaan vriezen zonder sneeuw, dan kan de tarwe wel schade oplopen omdat de grond nog erg vochtig is."

Voor Flevoland geldt hetzelfde verhaal, zo blijkt uit de ervaring van Louis Nannes, verkoopleider bij Agrarische Unie. "In Flevoland is veel sneeuw gevallen", vertelt hij. "Dat was een mooie isolatielaag. Ik heb niet gehoord of gezien over uitgevroren planten. Vorst, dooi, vorst, dooi. Dan kun je narigheid verwachten. Dan kan het plantje makkelijk van de wortel worden getrokken."

Vorst is slecht voor de jonge tarweplantjes, maar goed voor de structuur voor de grond. "Bij voldoende vorst vriest de aardappelopslag mooi dood. Die sneeuw die er nu op heeft gelegen, staat eigenlijk voor water met een vreemde structuur. Daar wordt de grond niet beter van", aldus Nannes. Vooralsnog staat de tarwe er volgens hem in elk geval dus keurig op in Flevoland.

Eén reactie

  • no-profile-image

    farmer

    In een woord; GRANDIOOS

Of registreer je om te kunnen reageren.