Home

Achtergrond 1 reactie

Winter stuwt prijzen prei en spruiten

Het winterweer doet de handel in prei en spruiten goed.

Door de vorst klokte de daghandelsprijzen voor prei vandaag 94 cent per kilo. De aanvoer was klein. Spruiten kostten rond de 50 cent per kilo, terwijl voorraden slinken. Door de vorst wordt er niet gerooid. De meeste telers hebben tussen kerst en oud en nieuw gerooid voor de koeling.

De vraag is of de producten prijs houden. De verwachting is dat preitelers deze week meer aanvoeren, mede omdat Pools personeel terugkeert van kerstvakantie. Preiteler Ben Raedts uit Sevenum hoopt dat zijn collega’s de aanvoer doseren. "Dit zijn redelijk mooie prijzen die we al een half jaar niet meer hebben gezien."

Eind deze week moet blijken of de prijs standhoudt, omdat prei hoofdzakelijk op weekbasis wordt verkocht. De aanvoer van spruiten zal naar verwachting afnemen, als de vorst de komende dagen aanhoudt. "Prijzen van 50 cent kunnen dus oplopen, maar er zijn zorgen over de kwaliteit," meldt Leo Kleijwegt uit het Zeeuwse Puttershoek. "Bij temperaturen van min 7 graden Celsius loop je kans op beschadiging met wit. We hebben dus nog een zware week voor de boeg."

Kleijwegt signaleert al schade aan spruiten die onbeschut aan de windkant van de plant hangen. Bij temperaturen van min 10 of lager is zelfs kans op inwendig bruin of kapot gevroren stokken. In het laatste geval is de sapstroom in de plant verstoord en is omfrezen de enige mogelijkheid. "In Lelystad heeft het al 14 graden gevroren, maar ik heb nog geen verontrustende signalen gehoord."

Voor Kleijwegt is de aardigheid van het rooien er wel af. "Bij nul graden in de sneeuw met je hoofd in de wind, en dat voor 50 cent, daar word ik niet vrolijk van.” Toch zijn de prijzen beter dan tussen september en half december. Met 40 cent was dat onder kostprijs."
Preitelers hebben minder last van kwaliteitsproblemen. Na de vorstschade van vorig jaar heeft het gros van de telers percelen afgedekt met folie.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    J. leeuwenburg

    Puttershoek ligt in Zuid-Holland en niet in Zeeland en spruiten worden geplukt en niet gerooid.

Of registreer je om te kunnen reageren.