Home

Achtergrond 117 reacties

Wilde paarden steken Oostvaardersplassen over

Een kudde van ongeveer honderd konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is in de nacht van zaterdag op zondag het ijs overgestoken naar het Oostvaardersbos bij Almere.

Dat maakte Staatsbosbeheer zondag bekend. Onder het gewicht is een aantal wilde dieren door het ijs gezakt. Alle paarden kwamen op eigen kracht het water weer uit, maar één paard was zo verzwakt dat de boswachters hem moesten afschieten.

Door de sneeuw is het voor de dieren moeilijk te zien waar de grens ligt tussen vaste grond en bevroren water, aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer. De paarden hebben waarschijnlijk het spoor van een groep edelherten over het ijs geprobeerd te volgen. Een edelhert is ongeveer 100 kilo lichter dan een paard en maakt dus een stuk makkelijker de oversteek.

De paarden verblijven nu in een gebied dat toegankelijk is voor mensen. De boswachters van Staatsbosbeheer roepen het publiek op de dieren met rust te laten en vooral niet te voeren. "Het voeren van wilde dieren is slecht voor de beesten en niet zonder risico.'' De woordvoerster benadrukt dat de oversteek van de paarden niets te maken heeft met hun conditie. "De paarden zijn, evenals de edelherten en Heckrunderen, in een uitstekende conditie.'' In het Oostvaardersbos is net als rond de Oostvaardersplassen genoeg eten te vinden voor de dieren. Ze zullen dan ook niet worden bijgevoerd.

Zodra de omstandigheden het toelaten, bekijkt Staatsbosbeheer of de paarden weer terug moeten naar hun oude stek en zo ja hoe dat dan moet gebeuren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Melkveehouder, als ik alles wist dan woonde ik in het naburige vlek Waarheidsgevondenerveen (twee huizen een een kroeg). Maar ik ga mijn best doen. De dieren in de Ovpl zijn geen wilde dieren maar 'gehouden vee'. Want er staat een hek om het hele gebied en ze kunnen er niet uit. Het overschot moet dus worden weggenomen door ze gewoon in een kraal te drijven en af te voeren. Niet naar Ruig, Macro, Hanos of Sligro maar naar een andere plek waar zij de vrije ruimte mogen open houden. Want de Ovpl is ten slotte geen handelsveehouderij. De overblijvende dieren zullen 'geholpen'moeten worden om herhaling van het overpopulatieprobleem te voorkomen. Ik beveel aan om de voor alle ellende verantwoordelijke beheerseenheid (liefst materieel niet al te zachtzinnig) te vervangen door mensen met een deugdelijke veehouderijopleiding. En om het gebied vervolgens op een vegetatiekundig verantwoorde wijze agrarisch te beheren. Want deze natuurverwordingsidioterie heeft al veel te lang geduurd! Enough is enough!

 • no-profile-image

  kani Baal

  Dit lijkt mij een topic voor Zembla. Keihard de waarheid boven brengen......

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Janwillem en Scepticus, gelukkig hebben jullie een heel goeie kijk op de zaak. De handel en wandel van de opeenvolgende kabinetten Balkenende is gelardeerd met apert tegendemocratische besluiten, verordeningen, afschaffingen, opgelegde verplichtingen, verboden, sacties en decreten. Wetgeving is verworden tot absolute willekeur en er wordt met onze Grondwet omgesprongen alsof het een zaterdaguitgave van de Telegraaf betreft! De enorme wildgroei in de volstrekt idiote vorm van "natuurontwikkeling" zoals in de Oostvaardersplassen is ook een gevolg van het structureel foute centrale bestuur. Want voor mega-kinderboerderijen moet men naar Beekse Bergen, Slagharen, Six Flaggs of Bobbejaansland. Niet naar een uniek en kwetsbaar natuurgebied! Of wat daarvan nog over is. Beschamend!!!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  De Oostvaardersplassen liggen stijf bevroren en overal ligt een dik pak smeeuw. De meer dan 6000 koeien, paarden en herten hebben echt niks te vreten! En de leden van de tweede kamer zitten zich vandaag weer op kosten van ons allen kogelrond te schransen. Wat een normloos zootje waardeloze holklappers! Mensen doe waartoe Sjeng gisteren opriep. Ga erheen, leg alles vast en zet het op You Tube. Laat natuurminnend Nederland meebeleven wat Natuuruitbatend Nederland en onze politiek de dieren aandoen.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Waarom kunnen sommige mensen dieren alleen maar bekijken als stukken vlees?

 • no-profile-image

  wandelaar

  Goed idee Herkauwer. Als er tussen al dat riet dieren door het ijs zakken dan verzuipen ze zonder dat iemand het ziet. Niet alleen paarden, maar ook herten en koeien.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Daar zijn we allemaal bij, Wipstaartje. En we zullen er met ons allen wel voor zorgen dat er niet meer gerotzooid wordt met veebezettingen in natuurgebieden. Toch??

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het is allemaal nog veel erger en speelt niet alleen in de Oostvaardersplassen of binnen de Beheereenheid Felvoland, maar binnen heel Staatsbosbeheer, beste Kanibaal. Nog maar een week geleden hoorde ik van een provinciale beleidsambtenaar die zich gedeisd moest houden toen er vlak bij zijn huis een horde van wel 20 hufters op een vossenburcht los ging. Nota bene in één van 'zijn' beheergebieden! Hij vertelde dat hij zich er wel buiten moest houden omdat alle jachtdissidenten van boven af uit de organisatie gewerkt worden. Zo ken ik nog veel meer gevallen en dit is al zeker twintig jaar aan de gang binnen SBB. Een ouwe makker van me werd letterlijk ambtelijk en mentaal kapot gemaakt nadat hij op een zaterdagmiddag zijn consulent NB met een stel vriendjes jagend op de Middelplaten in het Veerse Meer had betrapt. Maar ook ken ik veel recentere soortgelijke verhalen, want ik heb heel veel ouwe makkers alom in den lande. SBB is tot in de kern verrot, maar dat geldt inmiddels ook voor
  Natuurmonumenten! Het zou inderdaad een prima toppic zijn om uitgebreid in Zembla over het voetlicht te sleuren!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste melkveehouder, ik ben het wel met je eens, maar het teveel kan véél beter worden weggevangen dan als hobyobject onder voorwendsel van faunabeheer worden afgeknald. Mét alles wat er daarbij mis kan gaan! Gewoon een indrijfkraal waarin de dieren geselcteerd kunnen worden op sexe, leeftijd en conditie. Als er dan dieren humaan gegood worden voor de consumptie zul je mij daar niet over horen. Maar het doden van dieren mag nooit als 'sportieve' vrijetijdsbesteding gebeuren. Want er is niets sportiefs aan om een leven te beëindigen. Dat bedoel ik met civilisatie!

 • no-profile-image

  piet

  Het grootste probleem lijkt mij de onvatbaarheid van die schoften. Wat is eigenlijk de rechtspersoonlijkheid van SBB? Zijn de gronden nog van mij en andere belastingbetalers of is dat ons allemaal ontstolen door Veerman en zijn CDA horden? En staat Kalden nog op een overheidsloonlijst? In dat geval zou ik hem ook ambtelijk aanklagen voor tienduizendvoudig gepleegde dierenmishandeling in voor publiek afgesloten of slechts beperkt toegank gemaakte terreinen. Verhulling: voelt u hem!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dat kan weer lastig worden Spotvogel, Herkauwer en Kritisch Lezer. Want de Voedsel en Waren Autoriteit valt onder LNV! En daar mankeert nogal wat aan het zelfreinigend vermogen!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat mij het meest steekt is dat SBB etc. altijd praten over een natuurlijke dood sterven en de natuur regeld zichzelf. Dat is toch een net woord is voor OP EEN GRUWELIJKE MANIER KREPEREN ??Dit gaat straks ook gebeuren op de Veluwe met de zwijnen als er op het kroondomein een proef wordt genomen met het afschermen van dat gebied met hekken en de natuur haar gang laten gaan.Wat wel de oplossing is blijft moeilijk maar mijn voorkeur gaat uit naar de kogel. Vakkundig, professioneel en pijnloos.(Blijft er ook nog een stukje eerlijk biologisch scharrelvlees over)

 • no-profile-image

  govert van houten

  Dat gaat nog veel beter via internet natuurlijk. Gewoon een SBB-sportsite met alle jachtvelden (de vroegere natuurreservaten), jachtmogelijkheden, prijzen en boekingsfaciliteiten.

 • no-profile-image

  carlijn den oudsten

  De meeste grote grazers in de oostvaardersplassen zijn nu bezig om bast en twijgen te vreten omdat er helemaal niks anders meer te halen is. Het is niet meer om aan te zien!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Het heeft vannacht knoerend hard gevroren. Nu zal de rest van de paarden dus de Ovpl wel gaan oversteken.

 • no-profile-image

  cor

  Zeg Fiona, voel jij je wel helemaal normaal? Wij willen niet dat de Oostvaardersplassen vergiftigd worden door verzopen confessionelen. Het is hier al erg genoeg met al die stervende grote grazers.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hebt gelijk Janneke, maar ik ga me niet aanbieden. Ze moeten zelf maar het initiatief nemen.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Op die website van de PvdD staat ook dat ecologen van de Dierenbescherming en de Faunabescherming vinden dat er niet bijgevoerd moet worden. Da's knap, want beide organisaties hebben helemaal geen dierecologen in dienst!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Spotvogel, ik ben eens met jouw gedachten gaan stoeien. Als je uitgaat van 6800 grote grazers die iedere dag 680 pakken hooi nodig hebben (1 pak op 10 dieren) en je voert van 1 november tot 31 maart, dan heb je 102.000 hooipakjes nodig. Da's een aardige kruiwagen vol. Als je dat hooi grootschalig kunt inkopen voor 2 euro per pak, dan kom je toch op dik twee ton uit. Per winter dus. Terwijl dat graasbeheer juist kostenbesparend zou moeten zijn! Het zou me niet verbazen als we hier de ware reden van deze ellende te grazen hebben. Een ordinair kostenplaatje! Bovendien is het al eens in een forum gezegd: alles wat er wordt bijgevoerd komt hoe dan ook als mest in het reservaat terecht. Eerst op het land, maar uiteindelijk in de Oostvaardersplassen. En dat zal ook wel niet de bedoeling zijn. Ach ja: ook beheren is vooruitzien!

 • no-profile-image

  tracy mc donell

  There's a horse out in the lake. It's horrible! Hell with CDA!

 • no-profile-image

  Freek

  Goh, lezen die paarden ook op de AGDsite.... gisteren opperde ik bij de loslopende schapen in de Krimpenerwaard dat het ijs ook de ontsnappingsmogelijkheid was uit concentratiekamp Oostvaardersplassen en nu zijn ze al op stap gegaan. Uiteraard niet vanwege de honger maar omdat ze ook wel eens op vakantie willen volgens Staatsbosbeheer.....

 • no-profile-image

  ?

  Worden dossier aangemaakt? Maar wat is er nu daadwerkelijk door jullie bereikt? Bedoel ik niet verhaaltjes of de twee boeken van spotvogel, maar dat beleid is verandert of iets is aangepakt in LNV?

 • no-profile-image

  boerin

  Om maar even de woorden van Marianne Thieme te gebruiken: DOOD DOOR SCHULD!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wat nu gebeurd in de Ovpl was voorspelbaar. Uithongering van levende wezens leidt altijd tot desperate migratie. Dat de onmenselijk wrede, uitdrukkingsloze tronie van dierenfolteraar Hans Breeveld breeduit in het Journaal forum werd geboden om botte leugens te verkondigen, neem ik de NOS ten eeuwige dage kwalijk. Dit is wél de man die leugens verkoopt als warme worstenbroodjes en die dieren ijskoud emotieloos laat uithongeren. Omdat hij niet het fatsoen heeft om gewoon te zeggen: "ik heb naar Vera, de Jong, wijlen Van der Veen en andere gekken geluisterd en had geen ballen in mijn knickerbocker om mijn fouten toe te geven". En daarom mogen ze hem wat mij betreft op het Ovpl-ijs zetten. Maar pas als het al een weekje dooit!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ferdinand, Dat is juist de "grap",het is precies zoals jij het zegt.Tevens hebben ze toen(1982?)afgesproken dat er HOE DAN OOK niet zou worden ingegrepen.Zijn ze wel iets van teruggekomen,kreperende dieren worden afgeschoten en dode dieren mogen niet in het zicht van passanten liggen.(hoe hypocriet!!)

 • no-profile-image

  spotvogel

  Als ik mij goed herinner Melkveehouder dan werden de eerste grote grazers (schotse hooglanders) begin jaren '90 losgelaten in de Ovpl. In 1993 werd er een Edelhertenraster om het hele gebied geplaatst. Volgens mij zijn de eerste herten er toen in 1994 losgelaten.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Jawel, maar dat komt op z'n vroegst pas morgen in de krant.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Hi Katja, ik heb de zaak rond de Ovpl haarscherp in beeld. Maar ik probeer nu zicht te krijgen op de manier waarop die hele jachthandel exact in elkaar steekt. Daarbij is het vooral lastig om te bepalen in welke virtuele bureaulade de juiste info te vinden is. En ga daar in de hedendaagse bureaucratie maar eens aan staan! Nou ja, heb inmiddels al 'une petite peut' info gedownload. Daar zit vast en zeker die superkapitale twintigender bij! En zo niet dan loop ik het hele bloody whistlingwood nog wel een keertje door. Keep your track and we'll keep in touch.

 • no-profile-image

  hein

  Er werken tegenwoordig meer jagers bij Staatsbosbeheer dan men voor mogelijk houdt. De directeur jaagt, het hele management jaagt, beheerders en boswachters jagen. Zelfs reservaatarbeiders hebben vaak een jachtgeweer bij zich.

 • no-profile-image

  koenraad kromkamp

  Zou wel tof zijn in dat bezoekerscentrum. Een fotogalerij met al die kapitale herten en een intekenlijst erbij. Da's pas transparant natuurbeheer!

 • no-profile-image

  kurt

  Je hebt gelijk Herkauwer, dat ken ik uit Duitsland. Mooi vlees zonder aanschotwonden. En ook geen geknal in de natuur. Niemand merkt dat er een wagen vol wild wordt weggehaald en dus ook geen Anti's uit Brabant om de jacht te verstoren. Ze laten de dieren inslapen door ze een stroomstoot te geben. Met groene stroom. Ha Ha!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Zojuist wordt bekend dat de 2e kamer paal en perk wil gaan stellen aan het aantal grote grazers in natuurgebieden. Dat kan dus betekenen dat er in de Ovpl een drastische vermindering van het aantal dieren zal gaan optreden. Prima! Nou maar hopen dat de juiste mensen belast worden met het bepalen van de verantwoorde veebezetting.

 • no-profile-image

  paardenboer

  Of je het nou zorgplicht noemt of wat dan ook. als je dieren houd dan moeten ze het goed hebben. En vee moet je verzorgen, dat is nog nooit anders geweest!

 • no-profile-image

  scepticus

  Janwillem, je hebt helemaal gelijk. Die privatisering werd uiteindelijk door Veerman doorgedrukt. Inderdaad: terwijl de Kamer sliep of bijklustte! Maar SBB beheerd wel tienduizenden hectaren gemeenschapsbezit en beent dat naar eigen goeddunken uit. Compleet met excessieve hobbyjacht. Dit KAN staatsrechtelijk helemaal niet. Gemeenschappelijk bezit kan niet zomaar even geprivatiseerd worden! Tenzij men de belastingbetaler per vierkante meter schadeloos stelt! Het zou erop neerkomen dat Eimert van Middelkoop de defensiegronden zou vergeven aan een geprivatiseerde pantster-infanterie divisie of dat Camiel Eurlings alle onroerende droge en natte bezittingen zou onderbrengen in een Asfalt en Bitumen Consortium (de zogeheten ABC-crash).Wat het laatste betreft is hij daar trouwens buitenparlementair al druk mee doende!

 • no-profile-image

  caroline v.d.kraats

  De tweede Kamer vindt het allang best. Zolang ze zichzelf maar uit de staatsruif vet kunnen vreten interesseert dierenbeulerij hen geen reet. Maar kom eens aan hun eigen boterham. Stelletje dierenfolteraars.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Inderdaad, dat moet iedereen gezien hebben. <>

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jan, dat komt omdat jij de forums in deze internetkrant niet hebt bijgehouden. Er is afgelopen maanden regelmatig gewezen op de dierenbeulerij in de Ovpl. Er lopen daar op een functioneel benutbare oppervlakte van maximaal 1400 ha maar liefst 2000 heckrunderen, 2600 konicks en 2200 edelherten, die hoegenaamd niks te eten hebben. Zelfs de graswortels worden tot diep onder het maaiveld vandaan gewoeld door voedselzoekende herten en paarden. De koeien leven er van takken die bijna polsdik zijn, omdat al het dunnere hout door de herten en paarden wordt weggegeten. Het is er een ware dierenhel, met kampbeul Hans Breeveld als oppercommandant! Dat afgeschoten paardje zal zich wel vreselijk verwond hebben aan het ijs. Er doorheen zakken is niet zo erg voor zo'n Konick, ik zag ze vanmiddag langs de rivieren ook nog gewoon tot aan de buik door bevroren uiterwaarden waden. Maar als ze er doorheen zakken op diepere plekken gaat het op het ijs klimmen niet zonder diepe snijwonden gepaard. En dan nog wat: Konicks zijn gehouden paarden en geen wilde dieren. Er staat een hek rondom de Ovpl en hoe men zo'n onbereden stoeterij ook wil noemen, het is een blijft een verwerpelijke dierenmishandeltuin. Van ons aller belastinggeld!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Hé Herkauwer, knap van je. Ik woon vlakbij Schiphol en zie iedere dag die kisten van zijn chartermaatschappij over komen. Je hebt gelijk, dat is ook zo'n grofwildknaller. En die zit dik in Lelystad Airport! Dat ligt maar vier kilometer van onze nationale edelhertenfokkerij! Kassa!

 • no-profile-image

  kees

  "Het management?" Je bedoelt zeker de directeur en zijn vriendjes?

 • no-profile-image

  wandelaar

  Niet alleen wilgenopslag Dirk. Er groeien ook vlierstruiken, maar die zijn zo'n beetje allemaal afgestorven omdat koeien, paarden en herten ze helemaal kaal gevreten hebben. Ga er maar eens kijken. Je gelooft je ogen niet!

 • no-profile-image

  anne

  Schande dat er de dieren weer de dupe van worden,maar als de eigenaar van die paarden een boer was geweest was ie nu geen boer meer dus behandel ieder gelijk.

 • no-profile-image

  zwalker

  Dat was me het tochtje wel. Ik ben nét thuis. Was ijzig met sneeuwjacht en keiharde wind. Lastig om in donker weer terug te komen.Maar heb gevonden wat ik zocht. Negen kadavers in het moeras en op het ijs. En twee plekken waar grofwild gejaagd wordt. Dat ga ik dezer dagen allemaal wel filmen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Even voortbordurend op de vraag hoe we het overschot aan dieren in de OVP moeten terugdringen,je zegt dat we ze KUNNEN vangen herkauwer. Dat klopt. Maar wat zijn de alternatieven?.DAT is de kern van de zaak. Daar wil ik graag een antwoord op.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Ferdinand Janssen uit Amsterdam, op 21 januari plaatste jij om 20.50u een reactie in dit forum en inmiddels heeft de 2e kamer over dat onderwerp ook haar twijfels kenbaar gemaakt (zie forum: "tweede kamer wil aantallen grazers beperken"). Momenteel is er weer een nieuwe vorstperiode begonnen en er is nu nog veel minder te eten in de Oostvaardersplassen dan een maand geleden. Grote kans dus dat deze keer de hele veestapel over het ijs naar het Oostvaardersbos zal proberen te komen. Want het blijft nog minstens een week vriezen naar het schijnt!

 • no-profile-image

  keesjan van den brom

  Werknemens van SBB die het niet met het jachtbeleid van de directie en het management eens zijn worden gewoon kapot gemaakt en weggepest. Zelfs mensen die al meer dan dertig jaar trouw en loyaal bij de dienst werken. Het is er een verziekte bende!

 • no-profile-image

  duinkonijn

  Het wordt wel steeds gekker met die natuurbeschermingsinstanties. Natuurmonumenten vergast wilde ganzen en Staatsbosbeheer is een jachtbedrijf aan het worden! Hier in de duinen wil de provincie alle Damherten laten afschieten. In wat voor land leven we eigenlijk dankzij het CDA/CU-beleid?

 • no-profile-image

  wandelaar

  Wat is dat toch in de Achterhoek met al die jagers en dood wild sympathisanten?

 • no-profile-image

  zwalker

  Daar zeg je iets Herkauwer. SBB kan vast niet controleren wat er allemaal tussen het riet en op het open deel van de Oostvaardersplassen gebeurd als er onbetrouwbaar ijs ligt. Er kan maar zo een hele kudden door het ijs zakken en verdrinken! Want er staat zeker twee meter water/modder en daar komen paarden nooit uit als ze erdoor zakken. Koeien trouwens ook niet. En herten evenmin!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Die koeien, paarden en herten zijn gewoon Onderhoudspersoneel en staan laag ingeschaald op de loonlijst van SBB. Bij indiensttreding hebben ze al een voorschot gehad. Het afschot volgt later!!

 • no-profile-image

  derk gradussen

  Laag ingeschaald buitenlands vee als personeel? Gekker moet de Staat het toch echt niet maken!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Herkauwer, Ik kan me best vinden in jou woorden ,en aan civilisatie hebben we in de achterhoek net zo veel gebrek als in de rest van Nederland.MAAR: Ik weet dat je tegen regulering met de kogel bent. Dat mag. Heb je wel een oplossing voor die dieren dan????? Ook op de veluwe geld dit verhaal, die zwijnen zijn er nou eenmaal,hoe wil je ze dan wegkrijgen?? Zelfregulatie werkt alleen in enorme gebieden met natuurlijke predatie en dus NIET in Nederland.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Hallo Herkauwer, aan de hand van je reacties maak ik op dat je aardig op de hoogte bent met de natuur. Alleen met de opmerking over wilde zwijnen in je reactie van 00:38 heb je m.i. een correctie nodig. In de natuur hebben wilde zwijnen de functie van bosbouwers.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het begint inderdaad mode te worden dat natuurbeschermingsorganisaties handeltjes opzetten in vlees uit eigen terreinen. Bij SBB en NM is dat voor zover mij bekend nu nog alleen afkomstig van de 'grote grazers', maar het zou mij niet verbazen als er op bestelling ook al Edelherten-, Reeën- of Wild Zwijnenvlees te verkrijgen is. In het Nationaal Park de Hooge Veluwe is dat allang het geval. Zulke koe- en wildhandel door organisaties met een duidelijk andere taakstelling zou inderdaad door de VWA eens grondig tegen het licht gehouden moeten worden. Bij SBB gaat het bovendien om dieren die afkomstig zijn uit terreinen die van de Nederlandse staat zijn. En dus van de belastingbetaler! Bij NM zou ik wel eens willen weten hoeveel van de bijna een miljoen leden op de hoogte zijn van zulke handeltjes.

 • no-profile-image

  janwillem

  Staatsbosbeheer is als Rijksdienst geprivatiseerd en als grote terreinbeherende instantie kan dat eigenlijk helemaal niet. Wat er nu gebeurd is het grijpen van almaar méér macht door een machtswellustige oud-topambtenaar en zijn jagerskliek. Daar moet onmiddellijk een einde aan gemaakt worden. Het lijkt hier intussen wel een Derde Wereld land. En dat alles dankzij het CDA en slapend bijklussende kamerleden!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zoiets dacht ik al Cor. Dat vliegveld heeft ook al wat te maken met een fervent jager! En er landen daar nogal wat zakenvliegtuigjes. Het plaatje wordt steeds helderder. Dank voor de info.

 • no-profile-image

  saartje

  Dan kan de vrijmarkt daar voortaan ook wel gehouden worden. En de Hiswa kan ook veel beter op die plassen dan in de RAI. En ook de Floriade. En Sail Amsterdam. Hoeven ze alleen maar een sluis voor te bouwen en een kanaal aan te leggen. Maar dat stond immers toch al in het oorspronkelijke inrichtingsplan!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Helemaal mee eens Herkauwer. Door het gerotzooi van SBB lijken de Oostvaardersplassen wel op een cattlefarm in Centraal Kalahari. Daar zie je ook alleen maar schonkig vee en kadavers!

 • no-profile-image

  fiona dekkers

  Ik zag net dat het kabinet naar de verdommenis is. Laat dat criminele CDA dan maar samen met de paarden in de plassen verzuipen. Huichelachtige beestenbende met hun waarden en normen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  In de uiterwaarden langs de waal lopen ook grote grazers. Die hebben heel wat meer te eten dan de dieren in de Oostvaardersplassen. Maar ze worden wél iedere winter bijgevoerd. Al van meet af aan. Inmiddels dus al veertien koude seizoenen! Door vee-eigenaar Stichting Ark, die het begrazingbeheer voor SBB regelt! Zou hem daar soms de kneep zitten? SBB Felvoland ziet gewoon op tegen de kosten. Want als je 2000 runderen bijvoert dan willen de 2600 paarden ook wat eten en dan houdt je 2200 herten ook niet van het hooi af. Dokken dus. Of liegen. En dat kan men bij de Beheereenheid Oostvaardersplassen alsof het gedrukt staat!

 • no-profile-image

  giselde van den hoorn

  Volgens de website van de PvdD is het juist slecht om de dieren bij te voederen omdat er dan onrust in de kudde zou ontstaan. Dat lijkt me grote nonsens. Volgens mij luisteren ze bij de PvdD naar de leugens van SBB en verschuilen zich achter de mening van zogenaamde specialisten. Maar er bestaan helemaal geen specilisten die ervaring hebben met kudden van meer dan 8000 grote dieren die vanwege vegetatiekundige uitmergeling van het gebied in slechte conditie de winter ingingen en die nu al twee maanden in sneeuw en ijs lopen te verhongeren! Er bestaan helaas wel gevoelloze lieden die dat allemaal wegwimpelen en die dag en nacht dierenmishandeling plegen. Het is een groot schandaal! Bah!

 • no-profile-image

  willem

  @ Ron ,Thieme is op wintersport

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Kannibaal, in deze forums probeert onder andere een Waarheidszoekende Herkauwer de feiten boven tafel te krijgen en in ieder geval vast te leggen. En er zijn gelukkig veel bezorgde medemensen/belanghebbenden die daaraan medewerking verlenen. Zo onstaan dossiers die er niet om liegen. Ik ben het met je eens dat zulke info een veel breder verspreiding moet krijgen maar kapittel daar niet de mensen voor die zich nu zo inspannen om alles boven tafel en geordend te krijgen. Doe bijvoorbeeld zélf iets!

 • no-profile-image

  spotvogel

  ?.? ook dit soort zaken vereist in dit land helaas een lange adem. Momenteel krijgen veel boeren politie of AID op bezoek omdat er geklaagd is dat hun schapen, paarden of pony's buiten lopen. Wat in het gros van d egevallen natuurlijk helemaal geen kwaad kan. Terwijl SBB, NM en de Landschappen dierenmishandeling in tienduizendvoud plegen! By the way: SBB is geen LNV meer maar een verzelfstandigd bedrijf. Hoer dat staatsrechtelijk kan met gronden en bezittingen die van de belastingbetaler zijn moet het volgende kabinet maar uitzoeken. Zonder het CDA!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Kanibaal, Boerin en Gerrie, iedere dierenhouder heeft een zorgplicht, maar bij natuurbeherende instanties trekt men zich daar geen reet van aan. Geen benul van omgang met dieren, want dat leert men op Larenstein niet. Dag en nacht in touw met het naar de knoppen helpen van natuurgebieden en het uithongeren van gedomesticeerde dieren die 'wild moeten lijken'. Logisch dat die paardjes over het te dunne ijs op zoek gaan naar eten: in het hele stuk ovpl-gebied waar ze met 6800 andere grote grazers jaarrond mogen uithongeren en sterven is geen droge spriet eten meer te vinden. Ik vind dat Breeveld c.s. aangeklaagd moeten worden voor grootscheepse dierenmishandeling. Maar bovenal de grote baas van SBB: veterinair doctorandus Chris Kalden. De man die eindverantwoordelijk is voor onmetelijk dierenleed in alle SBB-terreinen!

 • no-profile-image

  kani Baal

  Als men toch weet dat daar op die SBB terreinen zoveel misstanden plaats vinden dan moet het toch niet zo moeilijk zijn om daar beelden van te maken ?? Gooi die op you tube. Dan kan iedereen daar kennis van nemen. Waarheidsvinders die enkel dossiers aanleggen om in een kast te leggen zijn feitelijk een beetje bespottelijk...

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Melkveehouder, ik zeg dat het op deze manier KAN! Of het nodig is dat is een heel ander verhaal. Je weet dat ik de WUR niet erg hoog heb staan, maar prof.dr. Herbert Prins van de vakgroep Resource ecology heeft wellicht onderzoek gedaan naar oppervlakte-eenheden versus aantallen dieren bij grof- en zwartwild. Daarover spreek ik mij als eenvoudig herkauwer dus niet uit.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Anti-Jager zette zojuist een post in het forum : VWA wil kadaverproef in Oostvaardersplassen. Volgens hem lopen er nu herten of paarden over het ijs op zoek naar voedsel. Wordt het geen tijd om de dierenbeulen van SBB af te rekenen op hun misdaden?

 • no-profile-image

  cor

  Er valt weer sneeuw en de vorst houdt aan komende week. Er raken steeds meer dieren in de problemen en SBB verrekt het nog steeds om bij te voeren. Dat is onnatuurlijk, zeggen ze!

 • no-profile-image

  cor

  Da's niks bizonders Janneke. Staatsbos haalt die lui op bij het vliegveld en brengt ze met de terreinwagen naar de hoogzit. Daarom sluiten ze terreinen af voor het publiek. Want niemand mag het weten. Het wordt allemaal stil gehouden.

 • no-profile-image

  peter lammers

  Het kan nog veel gekker Derk. SBB-Flevoland heeft niet alleen Poolse paarden in dienst, maar Breeveld rijdt ook rond op een gezadelde Poolse arbeider. Want die zuipt minder dan zijn Hi-lux!

 • no-profile-image

  janneke gersink

  Ik ben vanochtend wezen wandelen in de Oostvaardersplassen en heb vier kadavers zien liggen. En ik zag een jager in het Fluitbos die volgens mij niks met Staatsbosbeheer te maken heeft. Leek me meer een rijke stinkerd! Hij liep meteen weg toen hij mij zag!

 • no-profile-image

  motorduivel

  Nou, we zoeken nog een alternatief circuit voor de Zwarte Cross. Dat zou daar natuurlijk ook prachtig kunnen. Lekker centraal, goed bereikbaar en geen natuur die er onder kan lijden. Want alles is daar toch al kaal en dood.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ach Melkveehouder, als vrouw van de wereld moet ik zoveel aanhoren. Zéker in het museum hier op het kasteel. Daar zou ik weleens flinke stroomstoten willen uitdelen!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Je kunt er donder op zeggen dat zoiets ook gebeurd. De Oostvaardersplassen zijn wel niet erg diep, maar er zit een slappe bodem onder en als een dier door het ijs zakt is het er nog maar zo niet uit. Maar dat zal SBB een rotzorg zijn.

 • no-profile-image

  jacques beuvink

  Het klopt allemaal wat er over de Oostvaarderplassen wordt gezegd. We waren er gisteren en zijn een heel eind wezen lopen. Er groeit helemaal niks, alle bast van de bomen is rondom kaalgevreten en we hebben zelfs geen haas of konijn gezien, terwijl we die op heen en terugreis onderweg volop zagen. Nou ja: hazen dan.Vooral in de buurt van Nijkerk. Zelfs voor die kleine grazers is er in dit ' reservaat' geen spriet meer te eten! Een Schande! Vossen zagen we genoeg: ik denk wel tien. En dat op klaarlichte dag!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gisteravond liet het NOS-journaal zien hoe er in Duitsland door de brandweer twee paarden uit een wak werden gered, die door wandelaars waren ontdekt. Hoeveel paarden denken jullie dat er deze winter in de Oostvaardersplassen door het ijs zakken en op vreselijke wijze aan hun eind komen? Het zou fijn zijn als iemand met een vliegtuigje of ijs-jetski dat komende week eens zou gaan onderzoeken. Want een eenvoudig rekensommetje leert dat er van 2600 uitgehongerde Konicks heel wat via het ijs op zoek zullen gaan naar eten. En we weten hoe betrouwbaar het ijs deze winter is! Ik laat hier de koeien, stieren en herten nog maar buiten beschouwing!

 • no-profile-image

  aldegonde

  Ik was gisteren in de Oostvaardersplassen en het was ronduit schandalig om te zien hoe weinig die dieren daar te eten hebben. Ze stonden bijna allemaal aan bast van bomen te knagen. Maar dat houdt ook niet over met duizenden hongerige magen.Wég met de dierenbeulen van SBB!

 • no-profile-image

  harre van bergen

  Het is onzin om te spreken van 'wilde paarden'. Het zijn gewoon gehouden dieren binnen een hek. Net als die koeien en herten. En voor gehouden dieren geld de Zorgplicht!

 • no-profile-image

  jaap

  Dat zie je volgens Staatsbos helemaal verkeerd Paardenboer. Vee moet je verwaarlozen. En let maar op: het blijft onbestraft!

 • no-profile-image

  ambtenaar

  Iedereen denkt nog steeds dat Staatsbosbeheer een Rijksdienst is. Maar dat is allang niet meer zo. Cees Veerman heeft de dienst geprivatiseerd en er een van zijn topambtenaren directeur gemaakt. Daarom is het zo'n rotzootje!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het is allemaal waar wat je schrijft Spotvogel. Die vossenjacht was vorige week langs de Gelderse IJssel, maar ook in het Maasheggengebied gebeuren zulke dingen in SBB-terreinen. Daar worden zélfs dassenburchten opgeblazen! En niemand doet er iets tegen! Ik ken getuigen die door SBB eruit gewerkt zijn en die wéten wat er allemaal binnen die dienst gebeurd. Er wordt gerotzooid met grondaankopen, pachtcontacten, beheerovereenkomsten en er wordt ook klandestien hout en misschien zelfs ook wel vee of wild verkocht. Sta je op de loonlijst dan ben je kwetsbaar en daarom houdt men de kaken op elkaar. Nou ja: kijk ook maar eens in het forum: 'Faunabescherming looft beloning uit.' Zéker weten dat SBB zélf de hand gehad heeft in het uitzetten van vossen op Vlieland. Alleen: bewijs het maar eens! Maar dat komt nog wel. Zéker weten!

 • no-profile-image

  piet

  Daarom proberen die paarden er ook uit te komen. Het ambtelijke klimaat is er verziekt en er is helemaal niks te vreten. Wie wil er nou in zo'n gebied leven?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Herkauwer, Ik heb het ook over professioneel reguleren.En wilde dieren vangen en doden? volgens mij geeft dat zeer veel stress bij wilde dieren,vandaar mijn optie.want hoe wil je geselecteerde dieren anders doden?Ik snap ook heel goed dat dit allemaal lapmiddelen zijn maar we zitten nu eenmaal in deze situatie.

 • no-profile-image

  betsie van franeker

  Ik ben gisteren nog in de Oostvaardersplassen geweest. Vreselijk. Er is absoluut niks te eten voor al die dieren. Niet meer om aan te zien!

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Dan moeten we daar de Nma op afsturen. Ik vind dat oneerlijke concurrentie. Het zijn tenslotte ook gehouden dieren, de houders hebben de gronden op kosten van de belastingbetaler gekregen en zij hebben niet alle beperkingen die wij hebben.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Natuurboer, de zwijnen werden op de Veluwe (vroeger een 'Wilt en bijster land' van stuivend zand, heide en armelijke geriefhoutbossen) door de echtgenoot van koningin Wilhelmina, Hendrik von Mecklenburg Schwerin uitgezet in de Koninklijke Houtvesterijen Het Loo. Daaraan dankte 'Ome Henk' de bijnaam 'Zwijnen Heintje'. Overal in Duitsland en al helemaal in Mecklenburg-Vorpommern leven zwijnen in het buitengebied en houden zich het liefst op in moerassige bossen en oevers van meren, temidden van het agrarische land. In de herfst trekken zij de bossen in om eikels te eten, maar echte bosdieren zijn het nooit geweest en zullen het ook nooit worden. Net zo min als edelherten trouwens!

 • no-profile-image

  cor

  Asjemenou. Superwerk! Mensen allemaal kijken op de site WWW.OOSTVAARDERSPLASSEN-STERFTE .NL Zo erg is het hier!

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Beste mensen, ik ben het helemaal met jullie eens, dit zijn wantoestanden. Het zou anders zijn als er een normale veebezetting was maar zo te lezen is het aantal dieren veel te hoog mbt totaal graasbare ha's. Maar jullie kunnen klagen en reageren tot je een ons weegt maar ik ben bang dat dat weinig helpen zal. Maar wat ik mij afvraag: zijn jullie, samen met heel veel mensen die deze situatie ook onaanvaardbaar vinden, niet in staat om het heft in eigen hand te nemen en bijv. een grote partij natuurhooi op te scharrelen en dat in de Ovpl te brengen ? Als het maar massaal genoeg gebeurt denk ik dat er weinig tegen gedaan kan/zal worden. Kraken is toch ook legaal in Nederland. Blijft echter wel het feit dat het op de lange duur een onhoudbare situatie blijft met een dergelijke overbevolking van zoveel dieren per ha, je zult dus op de een of andere manier de populatie moeten reguleren.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Die MNA zou zo gek niet zijn denk ik, want naar verluidt handelen SBB, NM en de Landschappen in scharrelvlees uit hun met subsidiegelden (schatkist, goede doelen) in stand gehouden natuurterreinen. Die dierpopulaties worden niet op een fatsoenlijke manier beheerd en daarom sterven er massa's paarden, koeien en herten door verhongering. Het is niet makkelijk om daar stiekem natuurhooi heen te brengen want er staan hekken om het hele gebeid en Jan, de Bende van Balkenende heeft na een halve eeuw ook het kraken al tot strafbaar feit gemaakt!
  Achterhoekse Melkveehouder moet ophouden over met de kogel "pijnloos" geschoten biologisch scharrelvlees. We leven godbeterd in een klein landje met 17 miljoen inwoners dus een beetje civilisatie zou zelfs tussen Olde Iesel en Markelose Berg niet misstaan! Op de Veluwe horen trouwens helemaal geen zwijnen, want dat zijn van oorsprong dieren van veld, beemd en moeras. En niet van denneplantages!

 • no-profile-image

  janneke gersink

  Het ijs op de Oostvaardersplassen is er nog en groeit weer stevig aan Spotvogel. En het is echt ten hemel schreiend hoe al die dieren naarstig proberen om nog iets te eten te vinden in de volkomen kale steppe en afstervende bossen. Waarom stappen de Kamerleden niet in een bus en gaan even onaangediend een kijkje nemen? Onder deskundige begeleiding door Herkauwer, Anti Jacht en jou. Volksvertegenwoordigers moeten toch weten waarover ze te beslissen hebben!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Even wat rechtzetten Duinkonijn. Staatsbosbeheer is alllang een jachtbedrijf geworden. Ik denk dat driekwart van het niet administratieve personeel er een jachtacte heeft. Dankzij het 'beleid' van het management!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  In het forum "PvdD heeft méér dan 10.000 leden" staat dat SBB en NM de dieren in andere gebieden wél bijvoeren. Ik denk dus dat Herkauwer gelijk heeft. Als ze de veestapel van de Oostvaardersplassen de hele winter moeten voeren dan kost dat méér dan ze aan recreatieomzet uit het gebied halen. Tenzij ze er ook de Game Fair, de Gay Parade, het Dansfestival en dergelijke toestanden willen gaan houden.

 • no-profile-image

  Dirk Jacobs

  Dus al ik het goed snap dan groeit er in dat afgerasterde gebied alleen wat wilgenopslag en riet? en daar moete bijna zevenduizend grazende dieren van leven? Nog een wonder dat ze het raster niet opvreten!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ja Carlijn, die dieren moeten wel de schors en het cambium van de bomen en struiken af vreten, want dat is het enige wat er nog te eten is. Vrijwel alle levende takken en twijgen zijn ook al opgevreten en grote grazers kunnen nou eenmaal niet klimmen. Door hun bastvraat sterven alle bomen af en straks is het beboste deel van de Oostvaardersplassen zo dood als een pier. Er leeft nu al bijna geen vogel meer.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste melkveehouder, het is heel goed te doen om grof- en zwartwild te vangen door hen met overleg en zorg langs een raster in een kraal te drijven. Dat drijven moet dan natuurlijk niet door een losgeslagen horde hobbyisten gebeuren, maar door enkele vakmensen. Als er in een wildbaan nooit een schot gelost wordt dan zijn de dieren best handelbaar. Vervolgens kan er een selectie plaatsvinden en kunnen er dieren gesepareerd worden. Dat kan in het Kroondomein, op de Hooge Veluwe, in de Oostvaardersplassen en wherever! Dat het niet gebeurd is een gevolg van het primitivisme dat ervan uitgaat dat wilde dieren afgeschoten moeten worden. Die antieke gedachte had Prins Bernard eigenlijk als president van het WWF mee moeten nemen in zijn eeuwige jachthut.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je hebt gelijk Anne. Als boeren zo met hun dieren omgaan dan staat meteen de AID op het erf. en die maakt dan korte metten met zo'n boer. Want hoe meer kleinere bedrijven er opgeruimd worden des te liever is het LNV! Maar de ellende met SBB, Natuurmonumenten en de Landschappen is, dat zij in feite megaveehouderijen hebben zonder daarvoor een deugdelijke vergunning te bezitten. Want het gebeurd allemaal onder het mom van natuurbeheer. En dat is wettelijk beschouwd een agrarisch schemergebied! Pas als de Kamer dit zal doorzien en er op gepaste wijze maatregelen getroffen worden, zal er licht gloren aan het einde van deze dierenmishandeltunnel!

 • no-profile-image

  cor

  Als je het gebied in wilt gaan Zwalker, trek dan wel iets kleurigs aan. Want daar in het Fluitbos laat SBB betalende klanten op het grofwild los en voor je het weet ziet zo'n jager je voor een hert aan!

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Vanochtend vroeg kwam ik over de Oostvaardersdijk en zag paarden op het ijs onderlangs de dijk lopen. En wat verderop zag ik vijf herten. Zouden de dieren zoveel honger hebben dat ze zich in kleine groepjes gaan verspreiden om nog wat te vreten te vinden? Waarom wordt er verdomme niet bijgevoerd?

 • no-profile-image

  zwalker

  Ik denk dat ik vanmiddag eens op de schaats de Oostvaardersplassen ga verkennen. Er is nu weer overal tussen de rietlanden te komen en ik ben bang dat daar heel wat dieren zijn omgekomen. Want de winter duurt nu al bijna twee maanden. Als ik ga dan vertrek ik vanaf het Fluitbos. Want daar verwacht ik eigenlijk de ergste toestanden.

 • no-profile-image

  w.h.a.havermans

  Verleden jaar bezocht ik het Vogelfestival in de Oostvaardersplassen. Ongehoord dat zoiets mogelijk is in een - getuige de borden- kwestbaar natuurgebied! Mij viel vooral de massale aanwezigheid van Swarovski op. Hoofdsponor van het festival en grootleverancier van optische telescoopviziers ten behoeve van de hobbyjacht. Jan Warmenhuizen heeft dan ook gelijk. Staatsbosbeheer kan in het vervolg heel goed de Game Fair in de Oostvaardersplassen organiseren. Dan kan Dorhout Mees uit Biddinghuizen er met een stand met mobiele wildkansels en ganzenhutten demonstraties geven. En kan SBB er een handeltje in jachtaktes op uur, dag, week, maand of jaarkaartbasis drijven. Dan weet iedereen voortaan waar zij of hij met SBB aan toe is!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Alle bewijzen voor de vreselijke verwaarlozing en mishandeling van duizenden dieren door Staatsbosbeheer zijn te vinden in het document <> Sla het op en stuur het naar zoveel mogelijk mensen door.

 • no-profile-image

  hendrik

  Er is op dit moment geen grazer die voedsel kunnen vinden, dat ik kan niet snappen dat ze niet bijgevoerd worden en vaak als ze honger hebben dan gaan ze ook over sloten en ijsvelden om voedsel te zoeken???? (zie maar bij de schapen die niet bijgevoerd worden!)

 • no-profile-image

  klein boertje

  Zo gaat het dus in dit land boeren die elke dag alles ervoor doen om hun dieren optimaal te verwennen worden bestraft en de mensen van staatsbosbeheer die het in de volksmond zo goed doen die verwaarlozen het vee ! Het is un schande !!!

 • no-profile-image

  Jantje

  Hier in 't zuiden zijn alle percelen van SBB inderdaad ook allemaal grote onkruidakkers. En bomen kappen en takken snoeien naast landbouwpercelen is er tegenwoordig ook niet meer bij. Dus na een beetje storm kun je zelf met de motorzaag aan de slag. Want het enige wat ze bij SBB nog doen is in hun jeepjes rondrijden om te zien hoe goed de natuur zijn gangetje wel niet gaat. Dus waar dat Beheer in Staatsbosbeheer voor staat mag Joost weten...

 • no-profile-image

  agnes

  Waarom wordt er niks gedaan tegen de dierenbeulerij van Staatsbosbeheer? Ik woon niet zover van de Oostvaardersplassen en ga er 's avonds vaak stiekem met mijn hond wandelen als de ambtenaren naar huis zijn. Zodoende kom ik overal waar te voet te komen is en je wilt niet weten wat wij dan vinden. Overal dooie koeien, kalveren, paarden, veulens en herten. SBB sleept die weg zodat ze niet in het zicht liggen. Maar het zijn er volgens mij honderden. Mijn advies: stuur de veterinaire inspectie daar maar eens per helicopter op onderzoek. Te schandalig voor woorden.

 • no-profile-image

  gekke henkie

  die paarden steken zeker voor de lol het ijs over. staatsbosbeheer laat ze gewoon een hongerdood sterven en de aid is in geen velden of wegen te zien,die gaan liever boertje pesten.de kadavers laten ze gewoon liggen,als een boer dat deed dan stonden er de volgende dag grote stukken in de krant en de boer een flinke boete. het moet staatsbosbeheer gewoon verboden worden nog dieren te houden want verzorgen kunnen ze toch niet.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Ik neem aan dat SBB eigenaar is van de dieren.Dan heeft zij er ook zorgplicht over. Pas is hier een boer " opgepakt"daar hij doden dieren op zijn erf had begraven. Dit was echter een triest geval.De beste man kon zijn dieren niet naar de destructie laten gaan......Wie pakt nu SBB aan?

 • no-profile-image

  gerrie

  Ik heb halverwege december 2009 de beesten al binnen gehaald in verband met dit gevaar. Is toch algemeen bekend dat dit bij vorst gebeurd. Je gaat zelf toch ook niet over 1 nacht ijs. Ja en in het weekend en met feestdagen kan dit ook gebeuren. Ook dan draait de wereld door.

 • no-profile-image

  jan

  Het bevreemd me dat ik de media niets meld en beelden vertoond van stervende paarden en runderen in bv de oostvaardersplassengebied.

  Waarom hoor ik nu de milieu cq dierentaliban niet over het feit dat er hier veel van deze dieren nu niet worden bijgevoerd door onze staatsbosbeheerders zodat er veel van de honger kreperen?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Geert, goed idee, maar een dossierTJE zal dat niet worden. Er zijn al heel dikke zwartboekdelen met die ellende te vullen! En Limburgs Jantje: SBB is uiteindelijk door Veerman in de huidige vorm gegoten en verzelfstandigd, waarbij als dank voor bewezen diensten LNV topambtenaar en veterinair deskundige Chris Kalden algemeen directeur mocht gaan spelen. Die bewezen diensten gaan al vele strategische saneringsruimingperioden terug. Kalden is de enige (van feitelijke professie dieren-) arts ter wereld die Joszef Mengele naar de kroon steekt op het gebied van zinloze vernietiging van leven! Want onder zijn DG-schap vonden de varkens-, rundvee- en pluimveeruimingen plaats! Dat sujet is dus het algemeen directeur van Staatsbosbeheer. Het is maar dat je het weet!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat is een goeie vraag Ferdinand. Ik denk niet dat daar ooit fatsoenlijk naar gekeken is want ik herinner me alleen maar het gebral van Harm de Jong en Frans Vera en hun ge-o-h over dat het zo'n kollossaal groot gebied is. Ik heb er vroeger al vaak op gewezen dat er in open water geen viervoetige grazers kunnen leven en in rietmoerassen evenmin. Maar dan gingen meteen de bossen peterselie in de oren! Ook nu nog mekkert beheerder Breeveld over 5600 bunder terwijl de effectief begraasbare ruimte maar amper 1400 ha is. En dat scheelt een slok op een borrel!

 • no-profile-image

  ferdinand janssen

  Maar het gaat in de Oostvaardersplassen dus om herten, koeien, stieren en paarden. Die zijn allemaal min of meer 'wild'. Heeft iemand eigenlijk ooit vooraf onderzocht hoeveel van zulke grote grazers er feitelijk op zo'n kleine oppervlakte KUNNEN leven? Of hebben ze er zomaar een paar honderd losgelaten en zien nu wel waar het schip strandt?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Klein Boertje, ik ken geen "Volksmond" die zegt dat Staatsbosbeheer "het zo goed doet." Ik ken wél een groot aantal REACTIES in vele forums in deze Internetkrant die er niet om liegen. En ik ken toevallig ook nog een hele haffel FEITEN! Er is alle reden toe om tot op de bodem te laten uitzoeken hoe SBB tot deze vreselijke wanorganisatie heeft kunnen verzelfstandigen. Want het is en blijft ons aller belastinggeld! Men gaat met de natuur om alsof het een onkruidakker is, laat dieren op schandalige wijze verwaarlozen, gooit iedereen de laan uit die het niet eens is met het jagende management en ga zo maar door. Het is een NATUURTERREURORGANISATIE geworden. Met goedwillende personeelsleden, konicks, przewalskies, tarpans, hooglanders, heck's, galloways, edelherten en de hele aan hen toevertrouwde natuur als dagelijks slachtoffer! Ga er maar aan staan.

 • no-profile-image

  kritische lezer

  Kanibaal, je kunt dossiers aanleggen tot je een ons weegt. Ook hier zijn rechtszaken over gevoerd; maar de overheid had natuurlijk gelijk. DIT IS NATUUR!

 • no-profile-image

  ronlazeroms@gmail.com

  ja waar is marianne tiemer nu
  nu kan ze geen boertje pesten

 • no-profile-image

  geert fransen

  hoe komt het dat er nooit iemand op het idee komt om daar eens een dossiertje van aan te leggen met statistieken en waarheidsgetrouwe foto's?
  Of, als dat bestaat, waar is het dan te vinden?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  O.K. Herkauwer,Daar kan ik in meegaan. Maar blijft onverlet dat er dus WEL op een bepaalde manier ingegrepen wordt in populaties.Eigenlijk gaat het alleen om de manier waarop.En Kurt, dieren dood je niet met een stroomstoot,dat is alleen verdoven.Doden gebeurt daarna.Maar dat willen wipstaartje en wandelaar liever niet horen denk ik.

Laad alle reacties (113)

Of registreer je om te kunnen reageren.