Home

Achtergrond

Wettelijke ophaaltermijn kleine kadavers verlengd

De wettelijke ophaaltermijn voor klein kadavermateriaal is sinds 1 januari 2010 verlengd.

Voorwaarde is wel dat het materiaal gekoeld wordt bewaard. Dat melden de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE). Eén en ander is het resultaat van overleg van de varkens- en pluimveesector met het ministerie van landbouw.

Rendac moet het kadavermateriaal met een gewicht van 25 kilo tenminste één keer in de twee weken ophalen. Het materiaal moet dan wel worden bewaard bij een temperatuur van 10 graden. Voor kadavermateriaal van pluimvee is de ophaalfrequentie tenminste een keer in de vier weken. Dit moet dan wel worden bewaard bij maximaal 5 graden.

Het invriezen van kadavers levert voorlopig nog geen verlengde ophaaltermijn op. Volgens beleidsmedewerker Ernest Bokkers van de PVE is het daarvoor noodzakelijk de Europese regelgeving op dit punt aan te passen. "We zijn bezig om ook andere lidstaten achter deze lijn te krijgen. Het zal nog wel een langdurig traject worden om de Europese regelgeving op dat punt aan te passen."

Of registreer je om te kunnen reageren.