Home

Achtergrond 2 reacties

Wereld onveiliger door tekorten voedsel en water

De wereld is onveiliger geworden ten opzichte van vorig jaar is, concludeert verzekeringsgigant Aon in een jaarlijkse analyse.

Toenemende water- en voedseltekorten slaan blijvend toe in landen met toch al financiële en politieke instabiliteit.

De afgelopen twintig jaar heeft de wereldwijde bevolkingsgroei de groei van de landbouwproductie gepasseerd, aldus Aon. Nu is volgens de verzekeraar een kritische grens bereikt. Het risicoprofiel van 18 landen nam het afgelopen jaar toe.

Op lange en middellange termijn zullen dertig landen, vrijwel allemaal in Afrika worden geconfronteerd met ernstige voedsel- en watertekorten. “De snel oplopende wereldvoedselprijzen in 2007 en 2008 hebben tot dramatische geopolitieke gebeurtenissen geleid, van voedselrellen in India tot arbeidsonrust in Cambodja”, aldus professor Erwin Muller, directeur van Aon-dochter COT.

Het gevaar is blijvend. “Onlangs waarschuwde de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties dat de mondiale voedselprijzen op korte termijn opnieuw zouden kunnen gaan stijgen”, aldus Muller.

“Nu het broeikaseffect regionale klimaten en weerpatronen verandert en de vraag naar biobrandstoffen omhoog stuwt, wordt de wereld geconfronteerd met de risico’s van voedsel- en watertekorten.”

De toenemende druk op voorraden is meer een zaak voor de lange termijn, aldus Crick Dudok van Heel, senior consultant bij Aon Trade Credit. Er is dus geen reden voor paniek, maar de wereld moet volgens de verzekeraar wel gewaarschuwd zijn.

Maar er zijn wel degelijk acute problemen. “Nu al zijn er landen die bepaalde voedingsmiddelen niet langer voldoende zelf kunnen produceren, maar tegelijkertijd het zich niet kunnen permitteren voedselvoorzieningen te importeren.”

Hoewel ook de voorziening van soja en granen in gevaar kan komen, is het gevaar van een aanbodsschok het grootst bij cacao. Meer dan 75 procent van de mondiale productie is namelijk geconcentreerd in vier instabiele landen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Willen we deze dreiging pareren, zullen we moeten weten wat de oorzaak is. Als we de klimaats verandering als oorzaak zien, kunnen maar tot 1 conclusie komen. >De mensheid vervuilt< kunnen we die vervuiling / uitbuiting van de aarde tegen gaan? Meer voedsel maken heeft geen zin de meest behoeftige landen hebben geen koopkracht. Vervuilen ook niet!! De koopkracht is in de vervuilende landen, lossen we de vervuiling op zal er in de vervuilende landen minder koopkraht zijn voor voedsel. Minder koopkracht betekent minder kopen of goedkoper kopen. We moeten ons als boeren de vraag stellen willen / kunnen we meer mensen voeden dan we nu doen en willen we dat uit eigen zak betalen?? (de hongerende heeft geen geld)
  Beantwoorden we de laatste vraag met NEE en dat vrees ik. Dan heeft de schrijver van het rapport gelijk , >een instabiele wereld< is ons deel. Hier kan de WTO en Fair Trade geen oplossing voor bieden. Ook de dieren rechten activisten die ons alleen maar planten willen laten eten lossen dit probleem niet op!! Wat dan wel??? Lemmingen tactiek??

 • no-profile-image

  boertje

  Han helemaal mee eens maar Nu mest te kort in hongarie met allen de obrengst van de mest al een goed inkomen ze zijn daar bezig met het bouwen van vlees varkens bedrijven van 30000 stuks !!!met subsiedie en een uur loon van een bouiw ploeg 8 pers 35 euro per uur daar naast de regeling van 22 euro per varken geleverd aan de slacht en dat in europa Waar is de zoo genaamde vrije handel van varkens vlees een ding is zeker met die landen kunnen we op deze basis niet concureren

Of registreer je om te kunnen reageren.