Home

Achtergrond

'Weinig herstel vleeskuikensector'

Het prijsherstel in de vleeskuikenhouderij zal beperkt zijn dit jaar.

Die verwachting heeft de Gira, het gerenommeerde Europese marktonderzoeksbureau dat jaarlijks de situatie op de vleesmarkten analyseert.

Het Productschap Pluimvee en Eieren heeft de belangrijkste resultaten van de Gira voor de pluimveevleessector naar buiten gebracht. De Gira verwacht voor eind 2010 opnieuw oplopende voerprijzen. Daardoor zullen de resultaten voor de pluimveevleessector onder druk blijven.

In de Europese Unie zijn de prijzen voor hele kuikens in 2009 met 3 procent gedaald. Doordat de voerprijzen ook fors lager zijn, vallen de resultaten op de bedrijven nog mee.

Wereldproductie pluimveevlees

Vorig jaar is de wereldproductie van pluimveevlees met slechts een half procent toegenomen tot 76,2 miljoen ton. Vooral in Brazilië, China en Rusland is de productie gegroeid. In de Europese Unie stabiliseerde de productie en kwam uit op 11,4 miljoen ton. In de Verenigde Staten daalde de productie voor het eerst in dertig jaar met 4 procent. De productie kwam uit op 19 miljoen ton.

Voor 2010 verwacht Gira een lichte groei van de wereldproductie tot 78,1 miljoen ton. Vooral in China en in Rusland verwacht het instituut productieuitbreidingen.

Dit zal zijn weerslag hebben op de wereldhandel. Doordat de Russen hun grenzen hebben gesloten voor Amerikaans pluimveevlees, zullen de EU, Brazilië en Thailand meer afzetten in Rusland.

Vorig jaar stond de exportpositie van de Amerikanen onder druk door de financiële crisis. Ook Brazilië exporteerde vorig jaar minder.

Of registreer je om te kunnen reageren.