Home

Achtergrond

Weerstand tegen compensatie groeit in IJsland

Steeds meer IJslanders ondertekenen een petitie die president Olafur Ragnar Grimsson vraagt niet in te stemmen met een nieuwe wet, die regelt dat miljarden uitgekeerd moeten worden aan Groot-Brittannië en Nederland. Een kwart van de IJslandse kiezers, ruim 56.000 mensen, zette hun handtekening al onder de oproep.

Het parlement in Reykjavik stemde enkele dagen geleden in met de nieuwe regeling waardoor het land 1,3 miljard euro aan Nederland en 2,5 miljard euro aan Groot-Brittannië terug moet betalen. Het gaat om geld dat Den Haag en Londen hadden voorgeschoten om spaarders schadeloos te stellen voor het geld dat zij hadden verloren door de ondergang van de IJslandse spaarbank Icesave.

Grimsson liet eerder al weten meer tijd nodig te hebben voor hij zijn toestemming geeft, omdat de regeling zo omstreden is. Weigert de president zijn handtekening te zetten, dan komt er volgens de IJslandse grondwet een referendum en staat de hele regeling weer op losse schroeven.

Veel IJslanders zijn tegen de terugbetaling. Zij vinden dat de IJslandse belastingbetaler niet moet opdraaien voor fouten van financiële instellingen, die onder officieel toezicht opereren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.