Home

Achtergrond

Waterzuivering en sanitair nu belangrijk'

In noodsituaties zoals in Haïti is het van zeer groot belang dat er zo snel mogelijk waterzuiveringsinstallaties komen en sanitaire voorzieningen.

Op die manier moet een uitbraak van infectieziekten in het land worden voorkomen.

Dat stelt Eelko Brouwer, internationaal noodhulpadviseur van het Rode Kruis in Nederland. Een groot misverstand is dat de ontzielde lichamen die nog niet zijn begraven, voor allerlei ziektes kunnen zorgen. "Dat is niet waar. Dode lichamen verspreiden geen ziektes'', benadrukt Brouwer.

"Mensen laten nu overal hun ontlasting achter. Daardoor raakt het water besmet. Als je dat niet zuivert kom je in een kringloop terecht. Mensen krijgen diarree, zeker als ze ook nog eens weinig voedsel krijgen. Je krijgt dan vooral veel problemen met kinderen en ouderen.''

De nadruk ligt vooral op het installeren van waterzuiveringsinstallaties. "Het realiseren van sanitaire voorzieningen is nu erg moeilijk omdat overal puin ligt. Daardoor hebben we geen beschikking over riolering.'' Inmiddels draaien er van het internationale Rode Kruis vijf zuiveringsinstallaties met een capaciteit voor in totaal 130.000 mensen.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft twee installaties geleverd, die voor in totaal 80.000 mensen het water kunnen zuiveren en vier die voor in totaal 60.000 mensen het water kunnen zuiveren. "In principe moeten ze bij aankomst binnen 48 uur gezuiverd water kunnen produceren'', aldus Brouwer.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.