Home

Achtergrond 2 reacties

Wachttermijn voor seizoenarbeiders gehalveerd

Buitenlandse werknemers, die naar Nederland komen om seizoenarbeid te verrichten, mogen voortaan de voorafgaande 14 weken niet in Nederland hebben gewerkt.

Momenteel is deze zogeheten wachttermijn nog 28 weken.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) wil de Wet arbeid vreemdelingen in deze zin aanpassen. Op deze manier wil Donner tegemoet komen aan het bedrijfsleven, met name de agrarische sector, die in bepaalde seizoenen behoefte heeft aan extra arbeidskrachten.

Volgens de minister is een termijn van 14 weken lang genoeg om te voorkomen dat werknemers van buiten de EU in Nederland WW-rechten opbouwen. Ingezeten van een EU-lidstaat kunnen wel recht hebben op WW.

Donner heeft het wetsvoorstel voor parlementaire behandeling naar de Tweede Kamer gestuurd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Wientjens

  Met het versoepelen van wachttermein geef je de sector in de toekomst geen voordeel alleen een nadeel.
  D w z dat het voordeel maar tijdelijk is en hierdoor de economisch posities van vele bedrijven verder onder druk komenn staan.
  Is er niemand die zegt probeer het is met nederlanders en verbeter die financiele omstandigheden [de uwv puilt uit]

 • no-profile-image

  ....

  Piet, zeg je nu probeer Nederlanders en geef ze een beter loon? Ik zou bijna zeggen prima, als ze dan ook bereid zijn minimaal net zo hard te werken en net zo veel. Mijn ervaring met Nederlandse werkelozen is veelal negatief: ontrouw aan hun werkgever (ze lopen zo weg of zijn te beroerd simpel werk te doen) waardoor je op momenten van piekarbeid nauwelijks op hun kunt rekenen. Overigens is het betalen van een beter loon uitgesloten, hoe moet dat nou kunnen als je negatief draait?

Of registreer je om te kunnen reageren.