Home

Achtergrond

Waardedrukkende invloed windturbines voldoende meegenomen in WOZ-waarde

Een huiseigenaar vangt bot bij de fiscale rechter. Volgens de rechtbank Alkmaar is er bij de vaststelling van de WOZ-waarde voldoende rekening gehouden met de aanwezigheid van windturbines. De gemeente Koggenland wordt in het gelijk gesteld.

Kort samengevat is de uitspraak van de rechtbank de volgende:

Eiser, X, is eigenaar van een vrijstaande woning waarvan de WOZ-waarde 2008 (waardepeildatum 1 januari 2007) door de gemeente Koggenland na bezwaar is vastgesteld op € 450.000. In geschil is of de gemeente bij het bepalen van de WOZ-waarde voldoende rekening heeft gehouden met de hinder van windmolens.

De Rechtbank Alkmaar oordeelt dat de gemeente bij het bepalen van de WOZ-waarde van eisers woning voldoende rekening heeft gehouden met de hinder van windmolens. In de bezwaarfase heeft de gemeente de waarde in verband met de hinder verlaagd met € 50.000. De referentiewoningen die de nieuwe WOZ-waarde van € 450.000 moeten onderbouwen, hebben bovendien een vergelijkbare ligging en zijn ook qua type (vrijstaand) en bouwjaar goed vergelijkbaar met de woning van X. Met de verschillen tussen de woning van X en de referentiewoning heeft de gemeente voldoende rekening gehouden. De rechtbank verklaart het beroep van X ongegrond.

Meer informatie: Rechtbank Alkmaar MK, 24 december 2009, nummer 08/2711

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.