Home

Achtergrond

Vrees voor catastrofe in Haïti

Een krachtige aardbeving heeft het straatarme Caribische land Haïti getroffen en honderden slachtoffers gemaakt.

Vanochtend, bijna een half etmaal na de ramp, was een goed overzicht van de ramp nog steeds niet mogelijk. Uit de eerste beelden blijkt de schade in de hoofdstad Port-au-Prince omvangrijk. Een medewerker van een Amerikaanse liefdadigheidsorganisatie sloot niet uit dat duizenden mensen onder het puin van ingestorte gebouwen begraven liggen.

De Haïtiaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, Raymond Joseph, uitte de vrees voor een enorme ramp. ,,Ik denk dat het werkelijk een catastrofe van grote omvang is'', aldus de topdiplomaat dinsdagavond tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij riep de internationale gemeenschap op hulp te bieden.

Naschokken

Na de aardbeving zijn al zeker 28 naschokken geregistreerd. Dat meldt het aardeobservatorium van de Universiteit van Edinburgh in Schotland. De onderzoekers houden de trillingen van de aarde onophoudelijk in de gaten.

Alle gemeten naschokken hebben een kracht van 4 tot 6 op de schaal van Richter. Haïti was dinsdagavond getroffen door een aardbeving van ongeveer 7,0 op de schaal van Richter. Gevreesd wordt dat er veel doden zijn gevallen.

Het is de eerste aardbeving in de geschiedenis van het straatarme Caraïbische land, dat de afgelopen jaren zwaar is getroffen door een reeks orkanen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.