Home

Achtergrond

'Vraag naar transparantie in keten moeilijk te volgen'

De stellingnamen en oefeningen rond transparantie in de keten zijn moeilijk te volgen. Dat zegt voorzitter van het Belgische Milcobel Guido Veys in het ledenblad van de zuivelonderneming.

Het tot in detail ontleden van de keten en gerealiseerde marges lijkt hem niet realistisch. Merkwaardig vindt hij dat de vraag naar meer transparantie vanuit de landbouwkring 'terecht' is ingegeven door de zorg om een rechtmatig deel van de marges bij de melkveehouders te krijgen.

Ook is opmerkelijk dat in beleidskringen het accent eigenlijk bij de consument ligt. "Profiteert de consument voldoende van dalende marktprijzen?"

Thuisverwerkers en coöperanten hebben volgens Veys de mogelijkheid inzicht te krijgen in de opbrengstprijzen. "Dan ervaar je dat er altijd segmenten zijn waar de marges correct zijn, andere waar marges onder druk staan, en dat ook in de zuivel concurrentie producten goedkoper maakt."

"Leden van onze coöperatie hebben in alle transparantie zicht op hoe wij de melkprijs in de markt verdienen, wat winstgevend was en waar het moeilijk was, daar dienen onze ledenvergaderingen voor", zegt Veys.

Of registreer je om te kunnen reageren.