Home

Achtergrond

Vorst Florida leidt tot meer importvraag Mexico

Mexico levert meer tomaten aan afnemers in de Verenigde Staten na de vorstinval vorige week in belangrijke productiegebieden in de VS.

De koude periode in Florida en andere delen van het Zuidwesten heeft geleid tot een schaarste aan tomaten, maar ook aardbeien, prei en kruidenachtige producten. Leverancier Adrew & Williamson Fresh Produce uit San Diego zegt in het blad The Packer dat het veel telefoontjes krijgt van afnemers die normaal in Florida product koopt. Het handelsbedrijf voert op contract tomaten in uit Mexico en zegt dat de vrije markt voor dit product klein is. Prijzen lopen daardoor op. Volgens directeur Mark Munger duurt het zeker 60 dagen voordat telers in Florida weer over een normale aanvoer zullen beschikken. Nederlandse tomaten zijn in de winter nauwelijks voorradig voor de Amerikaanse markt. Met de strengere importeisen tegen tuta absoluta is de markt voor telers helemaal onbereikbaar.

Ook bedrijven in Californië merken een grotere vraag naar producten uit deze productiestaat. De prijs voor aardbeien is daardoor verdubbeld, laat Boskvich Farms uit Oxnard weten. Hij verwacht dat de situatie zeker de hele maand januari aanhoudt.

Of registreer je om te kunnen reageren.