Home

Achtergrond

Vooral veel over prins Bernhard in archief

Prins Bernhard vormt de hoofdmoot van het koninklijke deel van de honderden meters archiefstukken die het Nationaal Archief in Den Haag deze week openbaar heeft gemaakt.

Mappen vol zijn er te vinden over de echtgenoot van koningin Juliana, over de periode 1941 tot en met 1979.

Zo zijn de tot begin dit jaar vertrouwelijke gesprekken te raadplegen van de Commissie van Drie, die onderzoek deed naar de Lockheed-steekpenningenaffaire rond Bernhard. Er is nu ook veel correspondentie binnen het kabinet over de prins en tussen Bernhard en de minister-presidenten openbaar geworden.

Privézaken en ook de vermeende 'stadhoudersbrief' is er niet te vinden. Volgens sommige historici zou de prins een brief aan Hitler hebben geschreven waarin hij aanbiedt om in Nederland als stadhouder op te treden als de Duitsers de bezetting zouden opgeven maar bewijs dat deze brief bestaat, is er nog altijd niet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.