Home

Achtergrond

Voedselketen-infoprobleem

Het leek zo mooi te gaan. LTO Nederland en de slachterijen zorgen er via het Productschap Vee en Vlees (PVV) voor dat een nieuwe verplichting rundveehouders geen extra geld kost.

Veehouders kunnen via Inforund de verplichte VKI-gegevens (Voedsel Keten Informatie) kosteloos doorsturen naar de slachterijen wanneer ze dieren afvoeren van het bedrijf. Gratis is Inforund in wel, maar de VKI-gegevens doorgeven via dit systeem betekent vaak toch dubbel werk, want rundveehouders moeten hun diergegevens opnieuw invoeren. Veehouders die een managementsysteem van CRV hebben, kunnen het handiger doen. Via de Cowtrack-module kunnen ze zonder extra werk zowel de I&R-gegevens doorsturen als de VKI-informatie beschikbaar stellen voor gebruik door slachterijen. Maar dan moeten de slachterijen er wel voor betalen, want CRV staat de gegevens niet gratis af, zoals Inforund doet.

Slachterij-organisatie COV en LTO zijn daar niet blij mee. Een aantal slachterijen wil dan ook niet betalen voor de VKI-gegevens van CRV. Toch zegt CRV samen met de Gezondheidsdienst wel VKI-gegevens te verkopen aan slachterijen. Op zich is marktwerking geen probleem, maar niet voor alles. Te veel infokanalen zijn niet goed en op den duur ook niet goedkoop.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.