Home

Achtergrond

Vleesschapen vooralsnog niet geruimd

Bedrijven met vleesschapen worden voorlopig niet geruimd vanwege Q-koorts.

Volgens deskundigen is het risico op besmetting veel kleiner dan bij melkschapen en melkgeiten. Dat schrijven de ministers Gerda Verburg (LNV) en Ab Klink (VWS) in een brief aan de Kamer. Die debatteert vanochtend met beide bewindslieden over de aanpak van de Q-koorts.

Dat het besmettingsgevaar veel kleiner is komt volgens de deskundigen omdat vleesschapen extensiever worden gehouden. Ook zijn er bij vleesschapen nog geen grote abortusgolven vastgesteld, wat te maken zou hebben met het fysiek van de dieren, dat afwijkt van melkschapen.

Bij het vleesschapenbedrijf van Rob Adriaans in het Brabantse Nuenen zijn mensen vermoedelijk ziek geworden, nadat ze lammetjesaaidagen hebben bezocht. Voor alle bedrijven in Nederland zijn lammetjesaaidagen nu verboden totdat alle dieren tweemaal zijn ingeënt.

Kinderboerderijen

Het RIVM doet nog onderzoek naar de Q-koorts op het bedrijf in Nuenen en op twintig andere locaties (kinderboerderijen, zorgboerderijen, hobbyhouders en andere vleesschapenbedrijven). Dat onderzoek moet binnen twee weken klaar zijn.

Beide ministers hebben op grond van deskundigenadvies besloten om ook bokken en rammen op besmette melkleverende bedrijven te ruimen, omdat door te testen niet zeker is vast te stellen of de dieren vrij zijn van de Q-koortsbacterie.

Over de kinderboerderijen schrijven de bewindslieden dat het besluit tot ruimen is aan de minister van LNV, en niet aan de burgemeester. Deze kan wel andere maatregelen treffen op grond van de Wet publieke gezondheid, zoals het sluiten van een bedrijf of een bezoekersverbod.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.