Home

Achtergrond

Vitamine D beschermt tegen darmkanker

Vitamine D verlaagt het risico op dikkedarmkanker. Mensen met hoge concentraties in hun bloed hebben 40 procent minder kans om de ziekte te krijgen.

Dat blijkt uit een groot Europees onderzoek waaraan het UMC Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meewerkten. De resultaten staan vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Het lichaam krijgt vitamine D vooral via zonlicht, maar ook door voedingsmiddelen zoals vette vis. Het onderzoek toonde niet aan dat extra vitamines in het eten of supplementen kanker kunnen voorkomen, aldus een onderzoeker van het UMC Utrecht. "Het advies om darmkanker te voorkomen blijft ongewijzigd: stop met roken, beweeg meer, verminder je buikomvang, en beperk het drinken van alcohol en het eten van rood vlees.''

Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden. Kleine kinderen krijgen er via zonlicht en voeding onvoldoende van binnen. Daarom moeten zij op een andere manier extra vitamine D nemen. Ook is dat goed voor vrouwen die een sluier dragen, voor mensen die onvoldoende buiten komen of die een donkere huidskleur hebben.

Eerder wezen de Gezondsheidsraad en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op de noodzaak van het gebruik van vitamine D. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil een speciale richtlijn om het vitamine D-gehalte bij de Nederlanders op peil te houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.