Home

Achtergrond 7 reacties

Vergoeding voor ganzenbeheer Friesland geregeld

De provincie Friesland heeft samen met de Agrarische Natuurverenigingen (ANV’s) de vergoeding voor ganzenbeheer sinds 2007 vastgesteld.

Ongeveer 1.400 boeren kregen vorige maand te horen dat de uitbetaling voor hun beheer vertraging opliep, omdat de tarieven nog niet waren vastgesteld. De 1.400 boeren hebben in 2007 via hun ANV een zesjarige beschikking gekregen voor ganzenbeheer. In 2008 is die regeling echter aangepast. De provincies hebben toen een overstapregeling mogelijk gemaakt, zodat boeren voor een andere, verbeterde, variant konden kiezen. De Europese Commissie heeft die mogelijkheid echter afgewezen.

In Friesland is de oplossing gevonden door de oude regeling, zoals die gold toen boeren in 2007 instapten, te herstellen. Gedeputeerde Staten van Friesland hebben de gewijzigde Provinciale Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (PSAN) vastgesteld en aan Provinciale Staten toegezonden. Verder heeft het College de hoogte van de vergoedingen voor de winterseizoenen 2008 – 2011 vastgesteld. De oude pakketten van toen zijn bij dit besluit deels weer hersteld, maar met de voordelen van de verbeterde nieuwe regeling.

Vanaf nu zijn er twee regelingen in Friesland, één voor de boeren die in 2007 instapten en één voor boeren die nu willen beginnen met ganzenbeheer.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Anti Jacht, en toch zag ik vanmorgen in de Koningsvennen bij Milsbeek (ja, daar huist ook Kurstjens, bekend uit het mestforum, maar ik houd altijd alles in het oog) twee jagers die het belangrijker vonden om hun afschietplek voor reeën, eenden en fazanten van voer te voorzien dan om tweeduizend riet- en kolganzen met rust te laten. Verder was alles rustig in het Noord-Limburgse veld en kon ik vaststellen dat de twintigduizend rietganzen die mijn telescoopbeeld passeerden voor geen halve rooie eurocent schade veroorzaakten. Zoals dat altijd al geweest is! Waar praat men in godsnaam over?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gisteren joeg een boer tienduizend kollen van een grasland in het rivierengebied. Ik vroeg hem waarom de dieren daar niet wat mochten eten en toen bleek hij 400 schapen te hebben die daar ook nog op moeten grazen. "Vroeger", zei hij, "zaten die ganzen langs de rivier in de uiterwaarden maar daar is alles nou overwoekerd door onkruid. Natuurontwikkeling noemen ze dat! Die dierkes kunnen daar geen spriet fatsoenlijk gras meer vinden!" Deze boer heeft absoluut geen hekel aan ganzen, maar moet ook aan zijn eigen dieren denken. Maar natuurontwikkelaars denken absoluut nergens aan. Die maken alles kapot!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zouden de ganzen met dit winterweer dan eidenlijk gratis gedoogd worden?

 • no-profile-image

  geoske

  Guozze binnen skean!

 • no-profile-image

  Delfin

  Natuurlijk is dit winst voor de ganzen! Zonder boeren zullen er in Nederland geen ganzen zijn. Eindelijk wordt er weer eens goed werk afgeleverd in Friesland!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Prachtig allemaal. maar is dit ook winst voor onze wilde ganzen? Want die hebben geen Rabo-rekening!

 • no-profile-image

  Sybren

  Winst voor de ganzen: die eten bijna de hele eerste snede

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.