Home

Achtergrond 13 reacties

Verburg vreest rechtszaken om ruimingen niet

Minister Gerda Verburg (LNV) ziet rechtszaken die worden aangespannen om ruiming van drachtige geiten op Q-koortsbedrijven tegen te houden, met vertrouwen tegemoet.

”We hebben er al een paar achter de rug”, stelde de bewindsvrouw vandaag na afloop van het kabinetsberaad. Vandaag begon in Den Haag nog de zaak van de Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV) die vindt dat gezonde dieren niet geruimd zouden moeten worden. In totaal moeten naar schatting 40.000 drachtige geiten worden gedood op bedrijven waar Q-koorts is vastgesteld. Tot vrijdag waren er volgens het ministerie van LNV bijna 13.000 geiten geruimd. De ziekte maakte vorig jaar bijna 2.300 mensen ziek; zes personen overleden door Q-koorts.

Volgens Verburg weten de meeste geitenhouders ”heel goed waarom dit moet gebeuren”. Ze wees er vrijdag wederom op dat het risicio dat de bacterie vrijkomt op de bedrijven vele malen groter is dan op een kinderboerderij. ”Bij abortussen op een bedrijf komen miljarden bacteriën vrij. Op een kinderboerderij is dat vele malen minder”, aldus de minister, die mensen wel aanraadt om na te denken als ze een kinderboerderij bezoeken. Ze gaf aan dat de bacterie nu eenmaal in het milieu zit en dat er nu eenmaal nooit 100 procent zekerheid is te geven. ”Wees zorgvuldig en zorg altijd dat je aan de voorkant van de geit blijft.”

Kinderboerderij

De minister besloot eerder dat de geiten op kinderboerderijen en zorgboerderijen niet gedood hoeven te worden. Wel moeten de dieren ver weg van bezoekers hun lammetjes krijgen. Verburg benadrukte dat ze de adviezen van deskundigen opvolgt. ”We weten niet alles van de Q-koortsbacterie, maar we nemen proportionele maatregelen en willen niet overal de geiten ruimen.”

In een brief aan Brigitte Bardot, het voormalig Franse fotomodel dat zich nu sterk maakt voor dierenrechten, laat Verburg weten dat het besluit om de dieren te gaan ruimen, een van de moeilijkste beslissingen in haar leven was. Bardot had Verburg verzocht te stoppen met het preventief ruimen van geiten, schapen en bokken. ”Het is een tragedie, een drama. Anders kan ik het niet zeggen”, aldus Verburg die Bardot voorhoudt dat zij er alles aan doet om te voorkomen dat ”een aanpak als deze opnieuw nodig zal zijn.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  huub

  "aldus Verburg die Bardot voorhoudt dat zij er alles aan doet om te voorkomen dat ”een aanpak als deze opnieuw nodig zal zijn.” is het een idee om de mensen die deze beslissing genomen hebben preventief te ruimen? of een fokverbod?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Verburg is heftig doende om haar hand te overspelen. En dat doet ze omdat ze vuil spel speelt (dwz: dat doet haar ambtelijke top) met de rechterlijke macht. Maar nu ze zover is gegaan om zelfs volkomen gezonde stallen te ruimen en tegelijk alle particuliere dieren van ruiming te vrijwaren, kan zélfs een kantonrechter haar "beleid" nog onderuit halen. Volksgezondheid? Hoezo Volksgezondheid! Het gaat LNV alleen maar om het totaal elimineren van de hele geitensector. En dat is een MISDRIJF! nar een hoog gerechtshof ermede dus. En snel!

 • no-profile-image

  Jan

  De geiten industrie heeft deze ellende zelf over zich afgeroepen. Als zij de literatuur hadden bijgehouden dan hadden zij jaren geleden kunnen weten dat je niet ongebreideld kunt uitbreiden in een dichtbevolkt land zonder een keer tegen een Q-koorts probleem aan te lopen. Ik pleit de overheid niet vrij, maar de industrie had het ook kunnen weten. Nu wassen zij de handen in onschuld en huilen krokodilletranen.
  De overheid kan op dit moment maar 1 ding: de geiten industrie weer terugbrengen naar de begin situatie.

 • no-profile-image

  boer

  Blijf aan de voorkan van de geit. Verburg snapt nog niet eens dat je een geit niet van voren kan melken. Hoe is ze toch minister geworden ? Het wordt met de dag gekker.

 • no-profile-image

  jpk

  natuurlijk vreest verburg de rechtzakenniet
  er heeft nog nooit iemand
  gewonnen van het cbb

  klassejustitie

 • no-profile-image

  Gert

  van Aartsen wilde de bse gebruiken om de veestapel in te krimpen. Het stokpaardtje van vele kabinetten!
  Sindsdien houden de ministers een competitie wie de meeste beesten afmaakt!
  met aan top L.J.B.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Is een geit die verwerpt op kinderboerderij anders dan op melkgeitenbedrijf ?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Je neemt geen ongerustheid weg door bedrijven te ruimen en kinderboerderijen ongemoeid te laten Gert. Dit is de tactische fout waar ik zelf eigenlijk al op hoopte. Hiermee geeft LNV zélf aan dat het hele ruimen fake is en dat het alleen maar om ijskouwe sanering gaat. Een snoeihard bewijs om er een bikkelharde zaak tegen aan te spannen!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Jan, met alle respect, maar er hangt iets slaps in je nek en daar klets je uit. Er is in dit land (nog) geen 'geitenindustrie'. De schaal van de geitenhouderij kun je onmogelijk op een lijn stellen met die van varkens, kippen, kalkoenen, nertsen et cetera. Er is evenmin een bedrijfsmatige 'melkkoeienindustrie'. Want het gaat daarbij per bedrijf maar om een te overzien aantal dieren. En luister: de Q-koorts is in 2005/06 (mogelijk tegelijk met blauwtong) UITGEZET in Brabant en Limburg. En pas relatief kort geleden in Drenthe. En dat uitzetten gebeurde door dezelfde lieden die nu als enigen ter wereld gezonde dieren vermoorden en boerengezinnen kapot maken. Zogenaamd om er de volksgezondheid mee te beschermen. Het is niet moeilijk te raden wie daar achter zitten. Want ze zijn er al vele jaren mee bezig. Houd dus alsjbelieft op met het criminaliseren van de geitenhouders. Of is "ergens' misschien Den Haag?

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  kan Verburg nu eens uitleggen wat het verschil is tussen een abortus op een kinderboerderij verschild van een abortus op een geitenbedrijf??? abortus is en blijft een abortus en daar komen bacterien bij vrij

 • no-profile-image

  herkauwer

  Die rechtszaken zouden door geitenhoudesrcollectieven gevoerd moeten worden en niet individueel. En er moet een diepgaand onderzoek gevorderd worden naar de hele gang van zaken rond alle ruimingen en rond de hele Q-koorts. En naar de medische status van Q-koort en de omgang met besmette dieren en bedrijven in andere EU-landen. En elders in de wereld. Eens kijken of Verburg dan nog zo arrogant blijft.

 • no-profile-image

  gert

  De geiten worden opgeofferd om de ongerustheid in brabant te temperen

 • no-profile-image

  gert

  Het stikt van juristen op LNV,maar het ontbreekt daar aan mensen die kennis hebben van de praktijk

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.