Home

Achtergrond

Verburg stelt besmette zone en bufferzone in tegen boktor

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft bij Boskoop een besmette zone en een bufferzone ingesteld om verdere verspreiding van de Oost-Aziatische boktor tegen te gaan.

In de besmette zone worden loofbomen en -struiken binnen een straal van 100 meter van de vondst van de boktor verwijderd. Daarmee is vorige week begonnen. Als bufferzone geldt het gebied van 1 tot 2 kilometer buiten de besmette zone.

Planten en plantaardige producten die afkomstig zijn uit een van beide zones worden eerst geïnspecteerd, voordat er een plantenpaspoort of fytosanitair certificaat voor wordt afgegeven.

De Plantenziektenkundige Dienst stelde in december 2009 vast dat enkele loofbomen bij Boskoop waren aangetast door de Oost-Aziatische boktor. Dit diertje kan grote schade aanrichten aan bomen en struiken, maar is onschadelijk voor mensen. EU-regels schrijven een straffe bestrijding van de tor voor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.