Home

Achtergrond 2 reacties

Verburg opgelucht over besluit Westerschelde

Nu de Raad van State geen juridische belemmeringen meer ziet bij de verruiming en verdieping van de Westerschelde kunnen de motoren van de baggermachines wat betreft minister Gerda Verburg (LNV) vanmiddag al gaan draaien.

Verburg is erg blij met de uitspraak van de hoogste bestuursrechter, waardoor de geplande werkzaamheden nu gewoon kunnen doorgaan. "Beter had niet gekund'', aldus de bewindsvrouw die opgelucht vaststelt dat alle elf bewaren nu zijn afgewezen. Volgens de Raad van State leiden de werkzaamheden niet tot aantasting van de natuur in het Scheldegebied. Ook gaat de waterkwaliteit er niet door achteruit terwijl de operatie ook niet leidt tot minder mogelijkheden om zand te winnen.

De bewindsvrouw heeft vanochtend al direct de Vlaamse minister-president Kris Peeters gebeld. Verburg bracht hem op de hoogte van het goede nieuws en zei tegelijk te verwachten dat de internationale arbitragezaak waar de Vlamingen mee dreigden, nu van tafel is. Ze verwacht ook dat de schadeclaims waarmee vanuit de Antwerpse haven werd gedreigd, nu van de baan zijn. "Nederland en Vlaanderen opereren nu allebei weer binnen het verdrag en kunnen worden aangesproken op hun financiële verplichtingen. Er is geen enkele grond voor arbitrage of schadevergoeding: Nederland heeft geleverd.''

Ook de Vlaamse regering reageerde tevreden. Minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits noemen het oordeel van de Raad van State een cruciale stap in de uitvoering van de zogeheten Scheldeverdragen waarin Nederland en Vlaanderen al in 2005 afspraken maakten over een diepere en ruimere Westerschelde. Vlaanderen begon eind 2007 met haar deel van de werkzaamheden. De bewindslieden vinden de diepere Schelde noodzakelijk om "de motor van onze Vlaamse economie'' te laten draaien.

Lees ook
Verruiming en verdieping Westerschelde mag doorgaan

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gekke henkie

    ziezo weer een paar boerenbedrijven de nek omgedraaid. als verburg in dit tempo doorgaat zijn er over 15 jaar geen boeren meer in nederland. verburg denkt zeker dat je van"natuur"kunt eten.

  • no-profile-image

    gert

    Nederland is weer het braafste jongentje van de klas in Europa

Of registreer je om te kunnen reageren.