Home

Achtergrond 2 reacties

Verantwoordelijkheid

De Tweede Kamer wil een spoeddebat met minister-president Balkenende naar aanleiding van zijn brief aan voorzitter Barroso van de Europese Commisie over Natura 2000.

Daarin vraagt de premier om een herziening van het beleid, dat in Nederland een groot deel van de veehouderijsector op slot heeft gezet. De bemoeienis van Balkenende (CDA) met dit dossier, behorend tot de portefeuille van landbouwminister en partijgenoot Verburg, geeft aan dat het kabinet behoorlijk met de handen in het haar zit met het natuurbeleid. Wat eens een prachtig initiatief was ter bescherming van kwetsbare gebieden en soorten, is bureaucratisch gedrocht geworden, waarbij economie en ecologie elkaar geregeld de tent uit vechten.

Het is daarom begrijpelijk dat nu grover geschut wordt ingezet. Barroso kaatst de bal echter terug; de regels bieden volgens hem voldoende ruimte om tegemoet te komen aan de veehouderij. Daarmee legt hij de schuld voor het vastlopen van dit dossier bij het kabinet, terwijl Verburg juist vaak stelt dat Brussel de regels te ingewikkeld maakt.

Maar wie voor de problemen verantwoordelijk is, is van ondergeschikt belang. Prioriteit moet zijn dat het beleid wordt vlotgetrokken, in het belang van de boer én de natuur. Daar hoort geen beschuldigende vinger bij, maar een kabinet dat zijn verantwoordelijkheid neemt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ze motten opschieten. Want straks is hij opgerot en hebbn zij het nakijken!

 • no-profile-image

  r.v.

  natura 2000 is niet foutief vanuit brussel opgelegd. echter zitten er van die amtenaartjes onder verburg die de eisen van natura 2000 totaal anders lezen als dat door de EU is opgelegd. daarin staat bijv dat er elke 5 jaar gepijld moet worden en wanneer er schade ontstaat er uitgezocht moet wroden wie schuldigen zijn. nederland heeft die precies andersom, je moet aantonen dat je geen schade toediend aan het gebied.
  geef dus die milieuflikkers onder verbrug de schuld ipv balkenende die er niets vanaf weet

Of registreer je om te kunnen reageren.