Home

Achtergrond 5 reacties

Veemarkt Leeuwarden stopt met vermarkten weidevee

Veemarkt Leeuwarden stopt met de vermarkting van weidevee.

Reden is de strenge regelgeving, waardoor het vermarkten van weidevee niet meer mag worden gecombineerd met het vermarkten van stieren. Bovendien vallen ook de laatste vetweiders af als kopers van weidevee.

Dit heeft de veemarkt vandaag bekendgemaakt. De strenge regelgeving voor de aan- en afvoer van weidevee bestaat al langer, maar doet zich in de praktijk steeds meer voelen door de invoering van kwaliteitssystemen.

Vetweiders willen zich de beperkingen die meekomen met de aanvoer van weidevee van Nederlandse veemarkten niet op de hals halen. Zij kiezen voor alternatieven, zoals de aanvoer van weidevee van Belgische veemarkten of van weidevee uit landen als Hongarije en Roemenië. Weidekoeien worden uit deze landen meegenomen als retourvracht bij transporten met gebruiksvee naar Oost-Europese bedrijven. Handelaren erkennen dat dit extra veterinaire risico’s met zich meebrengt, maar de regelgeving is er volgens hen debet aan dat het zo gaat. Minder strenge Nederlandse regels zouden de feitelijke veterinaire risico’s kunnen beperken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dijkstra

  "Handelaren erkennen dat dit extra veterinaire risico's met zich meebrengt..." En als het misgaat door die sleperij met dat vee, wie is er dan weer de lul?

 • no-profile-image

  geen boer

  tjsa, dat krijg je wanneer de top van het LNV het inhoudelijk niet overziet noch begrijpt. Hele verdiepingen vol met middelmatige juristen die stoicijns EU regelgeving vertalen naar binnenlandse regeltjes, uiteraard met als enige doel de eigen stoep schoon te houden. De LTO top, in een belendend gebouw, denkt slechts aan een zo laag mogelijke inkoopprijs voor VION, en daar moet natuurlijk niet teveel handel bij komen kijken. Ideaal is dat ieder rund of varken eigenlijk alleen maar linea recta naar de VION kan, onder het mom van diergezondheid en zo..., toch?

 • no-profile-image

  andre voortman

  Dijkstra; DE SECTOR is dan de lul. Niet alleen de boeren....... De sector die dit over zich zelf afroept en van wie de belangen voor het grootste deel worden "behartigt" door mensen die meelopen met het ministerie én die hun achterban onjuist of onvolledig informeren. Zowel de NBHV (veehandel) als SAVEETRA (transport) heeft meermaals de problematiek én consequenties aangegeven. LNV(regering) komt er steeds mee weg omdat LTO(veehouders) steeds weer akkoord gaan met regels die onwerkbaar zijn. Handelaren nemen soms risico's, dit heeft voor hen echter alleen maar zin als er vraag is......... Vraag naar een product dat je "probleemloos" vanuit het buitenland kunt aanvoeren en dat door de stupide regelgeving in Nederland niet meer te koop is. Voor een Nederlandse slachtkoe wordt een GARANTIE gevraagd/AANSPRAKELIJKHEID gesteld over de veterinaire geschiedenis van meer dan 60 dagen!!! Dit heeft enorme consequenties voor de waarde/verkoopmogelijkheden van Nederlandse weidekoeien.

 • no-profile-image

  Gerrie

  Gewoon ermee doorgaan en laat al die wetten en regeltjesbedenkers in de stront zakken. Die waren bij hun geboorte al geestelijk overleden en leven verder als vegetarische kasplantjes. Wat ik er van vin, een lekker stukje vlees gaat er altijd wel in.

 • no-profile-image

  gert

  De EU is opgericht om de vrijhandel te bevorderen,maar deze regels werken weer averechts,overal vrijhandel behalve in de veehouderij

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.