Home

Achtergrond

Veel tulpen en lage prijzen

De tulpenmarkt maakt een slechte periode door. De aanvoer van tulpen op de bloemenveilingen ligt op een hoog niveau en de afzetmarkt ligt in veel gebieden op z’n achterste.

De gemiddelde prijs van € 0,12 voor bijna 60 miljoen tulpen is weliswaar een cent beter dan de laatste week van 2009 maar het is ook 6 cent lager dan vorig jaar. Toen hadden we echter te maken met een uniek fenomeen waar de categoriemanagers van de Europese supermarkten zich massaal hadden verkeken op het feit dat week 1 toen uit slechts 1 dag bestond. Het stuwde toen de vraag bovengemiddeld op en leidde tot een veel te hoge prijs.

De echte tulpenvraag komt normaliter pas echt op gang na week 3. Feit is dat de weersomstandigheden in heel West- Europa iets milder lijken te worden. Minder sneeuw en betere temperaturen maken de verwachting gerechtvaardigd dat de vraag komende week iets aan zal trekken.

Op de vestiging Aalsmeer van FloraHolland werd voor oranje goed betaald. Zwaar wit, zoals mooie partijen 'Antartica' kwamen ook ver boven de € 0,20. Aparte cultivars noteerden redelijke prijzen. Begin januari ging op de vestiging in Rijnsburg het tulpencluster "Polderpride" officieel van start. Dagelijks komt dit cluster aaneengesloten voor de klok. De best betaalde cultivars waren afgelopen week 'Orange Princess' en 'Lingerie' met 4 dubbeltjes.

De bulksoorten gingen voor iets meer dan een dubbeltje van de hand. Op de vestiging Naaldwijk nam de aanvoer met 30 procent toe De prijs leed hieronder want die zakte gemiddeld naar € 0,125. Enige lichtpuntjes waren de kwaliteitsbroeiers en broeiers met bepaalde noviteiten. Voorbeelden zijn 'Antarctica', (zware) 'Furand'. Ook 'Strong Gold' deed het prima. En in het begin van de week werd 'Yokohama' verrassend goed betaald.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.