Home

Achtergrond

Veehouderij prominent in beeld op Grüne Woche

De melkveehouderij is goed vertegenwoordigd op de gisteravond begonnen Grüne Woche.

Hal nummer 25 is ingericht als één grote stal, zo meldt de organisatie trots. Dagelijks worden ’s middags koeien voorgeleid aan publiek.
De Duitse vereniging voor zeldzame boerderijdier-rassen toont ook meer dan 50 bijna vergeten en zeldzame koeienrassen. Daarnaast worden meer dan 250 vleesrunderen tentoon gesteld en zijn er allerlei schapenrassen te zien.

De European Milk Board (EMB) greep de start van de Grüne Woche aan om er op te wijzen dat de melkprijs in Europa nog steeds niet kostendekkend is. In plaats van de vereiste 40 cent per liter, ontvangt de gemiddelde Europese melkveehouder momenteel nog maar 26 cent per liter. Ondanks de sterk aangetrokken melkprijzen sinds de voorbije zomer.

De EMB wil dat de Europese Unie daarom verdere actie onderneemt om te zorgen voor een verdere stijging van de melkprijzen.Dit mag echter niet ten koste gaan van de melkveehouderij elders ter wereld, stelt de bond samen met ontwikkelingsorganisatie Oxfam.

Het Europese zuivelbeleid belemmert onder meer in Afrika de ontwikkeling van de lokale markt, stellen veel organisaties. Europa zet overschotten met subsidie op de wereldmarkt af en producten uit derde wereldlanden kunnen niet naar Europa worden geëxporteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.