Home

Achtergrond

Varkenssector Duitsland groeit verder in 2010

De Duitse varkenssector zal verder doorgroeien in 2010. Dat verwacht de Duitse koepelorganisatie van agrarische- en levensmiddelenbedrijven Deutsche Raiffeisenverband (DRV).

DRV verwacht dat de nettoproductie van varkens kan groeien tot 57,8 miljoen dieren. Dit jaar kwam het aantal slachtingen in Duitsland uit op 56 miljoen stuks. DRV verwacht dat de import van biggen en vleesvarkens met 9 procent kan groeien tot een aantal van 1,3 miljoen dieren. De levende uitvoer zal iets krimpen.

Volgens DRV wist de Duitse vee- en vleessector over 2009 de omzet vergeleken met vorig jaar vrijwel vast te houden. DRV schat die omzet op 4,8 miljard euro.

Volgens het Duitse statistische bureau is de vleesexport uitgedrukt in euro’s vorig jaar teruggelopen. Het heeft cijfers gepubliceerd over het tijdvak januari tot en met oktober. Tot eind oktober is de vleesexport met 7 procent teruggelopen tot 4,48 miljard euro.

De uitvoer naar de traditioneel voor de Duitsers belangrijke Russische markt daalde in die periode met 9 procent en kwam uit op een bedrag van 336 miljoen euro. In kilo’s ging er echter 3,3 procent meer vlees naar Rusland. Dat kwam neer op 278.549 ton vlees.

De uitvoer naar Polen uitgedrukt in euro’s bleef vrijwel stabiel. In totaal exporteerde de Duitse vleesindustrie tot en met oktober voor een bedrag van 370 miljoen euro naar Polen. In kilo’s was er sprake van een forse stijging van 14 procent.

Naast de Oost-Europese bestemmingen blijven ook Italië, Frankrijk en Nederland belangrijke afnemers van vlees en vleeswaren uit Duitsland.

In het tijdvak januari tot oktober nam de export naar Italië in euro’s af met 9,6 procent. Dezekwam uit op 833 miljoen euro. De export naar Nederland in euro’s uitgedrukt nam af met 10,5 procent en kwam uit op 794 miljoen euro. De export naar Frankrijk kwam uit op 624 miljoen euro; 9,1 procent minder dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.