Home

Achtergrond 2 reacties

'Varkensprijzen in EU stijgen dit jaar nauwelijks'

De varkensprijzen in de Europese Unie zullen dit jaar niet of nauwelijks hoger zijn dan vorig jaar.

Dat verwacht het Franse marktonderzoeksbureau Gira. Het bureau meldt dit in zijn jaarlijkse rapportage voor de IMS, de internationale organisatie van vleesproducenten.

Ook het Nederlandse Productschap Vee en Vlees (PVV) is lid van het IMS en heeft nu de belangrijkste gegevens uit de studie gepubliceerd.

Gira verwacht voor de EU geen hogere prijzen en zeker niet in het eerste halfjaar. Wereldwijd verwacht de Gira een stabilisatie van de prijzen en mogelijk een marginale verbetering. Volgens het instituut is het prijsniveau in de EU 3 tot 4 procent lager uitgekomen dan in 2008. Tot de zomer lagen de prijzen nog dichtbij het niveau van 2008, maar na de zomer liep de prijs ver achter bij het niveau van 2008.

Gevolgen uitbraak Mexicaanse griep

Ook in de Verenigde Staten daalden de prijzen vorig jaar sterk door de gevolgen van de Mexicaanse griep, waardoor de exportmogelijkheden verslechterden. Gira verwacht voor de VS voor dit jaar een lagere productie, maar een stijging van de export. Door de zwakke dollar zal het prijsniveau 20 procent hoger uitkomen. Het Franse instituut verwacht echter dat de rendementen nauwelijks zullen verbeteren, omdat ook de kostprijs stijgt.

Vorig jaar viel de wereldhandel in varkensvlees 15 procent terug tot 5,6 miljoen ton. De belangrijkste exporteurs, Canada, Europese Unie en de Verenigde Staten voerden minder varkensvlees uit onder invloed van de wereldwijde economische crisis. In importerende landen stond de consumptie onder druk.

Bovendien waren banken minder scheutig met exportkredieten. De VS kreeg te maken met exportbelemmeringen als gevolg van de uitbraak van Mexicaanse griep. De Europese Unie liep tegen beperkingen aan in Rusland. Dit land stelde nieuwe eisen aan de kwaliteit. Ook in Japan verloor de EU een deel van haar positie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hamster,kiloknaller,toeter

  Kortom het moraal van het verhaal: regionaliseer de productie/consumptie! Een paar procent wat hier voor de "wereldmarkt" geproduceerd wordt bepaald wel de regioprijs terwijl productie eisen voor die "wereldmarkt" niet in verhouding staan met de eisen die hier gesteld worden!

 • no-profile-image

  R de Vooght

  Geacht team,

  Ik zou graag het rapport willen ontvangen samengesteld door ims en gepubliceerd door het Pvv

Of registreer je om te kunnen reageren.