Home

Achtergrond 18 reacties

Varkenshouders: wat is de vergoeding?

Positief kritisch. Zo reageren enkele gebelde varkenshouders op het nieuws over het tussensegment van Albert Heijn.

De grote vraag is echter welke vergoeding er staat tegenover de extra inspanningen.

"De Nederlandse varkenshouderij moet deze handschoen oppakken", zegt vleesvarkenshouder Gert Jan van Weelden in het Gelderse Hellouw. Hij is positief gestemd over de stap van Albert Heijn en Vion en wil in prinicpe gaan bekijken of het op zijn bedrijf zou passen.
Op zich is Van Weelden kritisch over Vion als afnemer. Zo duurt het naar zijn zin veel te lang voordat het bedrijf duidelijkheid geeft over de nieuwe uitbetalingssystematiek. "Maar als er een goed bod komt, wil ik die handschoen oppakken."

Ronald Vernooy, varkenshouder in Ravenswaay in de Betuwe en eveneens Vion-leverancier, reageert eveneens positief op het nieuws. Maar ook zijn eerste vraag is over de vergoeding.

Vernooy: "Ik ben altijd voorstander geweest van een systematiek van belone , in plaats van bestraffen. Als ik dit zo hoor wordt er in dit programma zo gewerkt. Het verdient een goede kans. De Nederlandse varkenshouderij kan zijn ogen niet sluiten voor de vragen van de maatschappij."

Verder wijst Vernooy er op dat Albert Heijn wel moet staan voor de continuïteit. "Het kan niet zo zijn dat ze na een korte periode weer een draai maken en een andere richting op gaan."

Marcel Willemse in Gilze is een ex-leverancier van Vion. Hij levert beren voor het berenvleesprogramma van Van Loon in Best. Ook hij beoordeelt de huidige ontwikkeling als positief. "We kunnen als varkenshouders niet de kop in het zand blijven steken. We moeten luisteren naar de maatschappij."

Op internet zijn ook zeer kritische reacties van varkenshouders. Oud-voorzitter Willie van Gemert van de NVV bijvoorbeeld wijst op de onbetrouwbaarheid van Albert Heijn, die ooit van de ene op de andere dag van leverancier wisselde. Ook over Vion als handelspartner zijn de meningen niet altijd onverdeeld positief.

Lees ook LTO: volgende stap moet zijn onderscheid in smaak

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Elk voordeel

  Integratie gaat Hans al net zo slecht af als onze immigranten in Nederland. Fysiek leven ze in het beloofde land, mentaal zijn ze nooit verhuisd.

 • no-profile-image

  peter jens (biologica)

  Hans uit Brasil, je hebt een bijzondere invalshoek die na mijn lachen toch ook te denken gaf. Dank! Ken je foodlog.nl? misschien kun je daar ook eens op posten...

 • no-profile-image

  ex albert heijn leverancier

  Weet je, ik vind het prima dat AH met een marktsegment komt en misschien hebben ze hun leven wel verbeterd...

  Ik zelf schakelde eind 99 over op scharrelzeugen. de biggen gingen allemaal via de heus mesters naar AH winkels. We hebben destijds het hele bedrijf omgebouwd en gerekend met de meerwaarde van scharrel. Ik was goed en wel 1,5 jaar aan het draaien en toen vond appie dat het scharrelvlees biologisch geproduceerd moest worden...

  Dat betekende dat ik mijn bedrijf weer helemaal zou moeten aanpassen zonder AH garantie!!! Wat geven ze nu voor garantie als je voor dat segment gaat produceren? Een wit voetje halen bij Frank Dales met de complimenten en straks de bedrijven weer ontredderd achterlatend?

  Ik produceer inmiddels al weer 8 jaar gangbaar en door scherp in de markt te zitten door handelsvrijheid presteer ik beter dan destijds in die leeuwenklouwen.

  Mijn gezinsbedrijf was bujna ten onder gegaan door AH, mijn vrouw mag er van mij nog steeds geen boodschappen doen...

 • no-profile-image

  centje

  Idee goed John, maar wel elke half jaar kostprijs herberekening. Belangrijk voor oa voerprijsschommelingen en 2013

 • no-profile-image

  Han

  @Hans Je hebt het weer eens bij het rechte eind. De Nederlander bunket, hij tafelt niet en zijn producent is GODS blij dar hij de bunker vulling voor nagenoeg niets levert.
  Hans in Nederland zegt de boer tegen
  Je raadt de boeren aan om een leuke plek op de aarde te zoeken om hun vak tot financiele wasdom te brengen. Hans ik heb het lange tijd geprobeerd en ben toen over gestpat op het verkopen van de Nederlandse kennis aan de concurent. Geeft meer voldoening.
  Nu is er een retailer die wil proberen meer te maken van het vlees door er een mooi verhal aan te hangen. Kraken de boeren hetzelf wer af. Hoe stom kun je zijn?

 • no-profile-image

  Han

  @Ikke. Ik vrees dat je gelijk hebt. Ik vraag me als heel lang af waarom boeren altijd anderen aan het stuur zetten en zelf dekzwabberen. hebben we de halve winter over dit probleem dicussie gevoerd en zie Vion en AH gaan met ons boeren idee aan de haal. Ik zou als boer wensen, dat er een beschermd Label komt waar de boeren in participeren en wat alleen toegankelijk is voor de leden van de vereniging bestaande uit boeren en retail zij kunnen zonder Vion als mede bestuurder, Vion moet slachten en NO MORE. Boer en AH zijn de business partners slachten kan overal op ieder slachthuis.
  Als dit soort varkens een PLUS doet zal er in enkele jaren BULK zijn met BULK prijs.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Als varkenshouders zich eerst afvragen wat de vergoeding is bewijzen ze zichzelf geen goede dienst. Natuurlijk is het kostendekkende plaatje belangrijk maar wacht nu eerst eens af wat je er voor doen moet. Als je dat weet kun je pas beoordelen of je dit wel wilt of kunt en ga dan eens rekenen of je er financieel mee uit de voeten kunt.

 • no-profile-image

  Hans

  Ik ga een poging doen, of het lukt weet ik niet. De NL boer is trots op zijn eigen "stommiteit" Ze vinden het fantastisch dat ze in staat zijn om de NL burger van een goedkoop voedsel pakket te voorzien. Maar voor de NL burger is eten geen belevenis meer. Ze hechten er zo weinig waarde aan dat ze zelfs niet bereid zijn, om tijd te nemen, om zelf iets lekkers te maken. Als ze naar het werk gaan nemen ze boterhammen mee en op de terugweg een vette hap omdat ze zo nodig naar de sportschool moeten. Als er 's avonds gekookt wordt komt alles uit een doosje, als het maar snel en goedkoop is. Ga je een keer uit eten, dan is de entourage, de kleding, en "of het wel gezellig is", belangrijker dan het eten zelf. Vooral goed om je heen kijken om te zien, of jezelf wel gezien wordt. Wat op het bord komt is zo klein, apart, en duur, dat je eigenlijk niet weet wat je gegeten hebt. Dit is toch wel de meest waardeloze eindklant die je als boer kunt hebben. Zoals ik zei, een paar metertjes vloeroppervlak meer, een borsteltje en een voetbal, zal bij deze waardeloze eindklant geen verschil maken. Een paar jaar geleden stuurden we jonge Braziliaanse agronomen voor 3 maand naar Wageningen voor een cursus, toen ze terug kwamen natuurlijk de meest wilde verhalen, welke oa. ook over eten gingen. De eerste dag werd hun gezegd dat ze boterhammen moesten smeren om mee te nemen. Ze keken elkaar aan en dachten "laten we dat maar niet doen, want dan zal de vrouw des huizes wel gepikeerd zijn", zo van "is mijn eten niet goed genoeg"?
  Zo vast zit het in de levens gewoontes van de Braziliaan dat als je ergens naar toe gaat, je daar gewoon warm mee eet. Toen ze ontdekten hoe de Wageningse vork in de NL steel zit, werden ze vervult met ongeloof, schaamte en een waardeloos gevoel. Hoe is het mogelijk dat de rijkste mensen ter wereld geen waarde hechten aan het dagelijks terugkerende feest, wat we eten noemen? Als je in Brasil bij mensen op bezoek gaat en je hebt 500km gereden wordt letterlijk en figuurlijk het gemeste kalf geslacht, en je komt niet weg zonder veel te veel gegeten te hebben. Hoe anders is dat in NL, als je om 17.45 uur bij mensen thuis komt, beginnen ze al op het horloge te kijken van "ga je nog nog niet weg want we willen zo eten" Nu wil Annechien het NL vlees onderscheidend maken in kwaliteit en smaak. je mag het proberen maar met de "puberende" NL eindklant, en het kwalitatief betere Brasiliaanse vlees, denk ik niet dat het nodig is om over smaak te gaan discussiëren. Nederlandse boeren, met jullie voortreffelijke ondernemerschap zijn er veel plaatsen in de wereld buiten NL waar je, je verdiende erkenning van hoogwaardig voedselproducent wel krijgt

 • no-profile-image

  wildpork

  gaat de lto weer de prijs maken de ezels . volgens mij verkocht ook de lto de slachterij aan de vion en dat is ook niets geworden

 • no-profile-image

  Matthijs

  Puur een 100% herhaling van geschiedenis. Hoe is het met P11 afgelopen? Exact hetzelfde verhaal. Toen lukte het niet, nu zal het ook niet lukken als AH zich geen betrouwbare partner toont.

 • no-profile-image

  Hans

  Paul, ik hoop voor jullie varkenshouders allemaal dat je er wat extra's mee kunt verdienen, en het is ook goed dergelijke initiatieven maar mijn NL gevoel zegt me dat Ikke en Han jammer genoeg wel eens gelijk kunnen krijgen. In Brasil is het anders, een paar metertjes meer, een borsteltje in het hok, een voetbal voor de varkens, om mee te spelen, de Brziliaanse boer en burger zullen het niet begrijpen, ze zullen mij aankijken en zeggen: " hier joh, neem der nog één" misschien als je het filmpje ziet, dat je er wat bij voor kunt stellen. <> In NL heb je de mooiste bbq om hamburgers te bakken, in Brasil heb je vlees. In NL heb je de mooiste voetbal accommodaties, In Brasil de voetballers. In Nl hebben ze prachtige muziek instrumenten/instalaties, geef de brasiliaan een ouwe gitaar en een omgekerde emmer en de hele zaal zingt mee. In NL hebben de vrouwen de mooiste kleren aan, in Brasil de kleinste. 't Is maar waar je het liefst naar kijkt.
  Tja, ik weet eigenlijk niet hoe ik het moet omschrijven.

 • no-profile-image

  john

  **voor de echte ondernemers** Ik zie een hier een mooie vraag van 1 000 000 varkens op jaarbasis.. er zijn nauwelijks bedrijven die dit kunnen beleveren dus er moet invulling kopen.. de kostprijs van gangbaar varkensvlees is 1,50 per kg geslacht gewicht. meerkosten voor sterretje bedragen ongerveer 10 centen dat is dus 1,60 plus 10% marge voor de boer is 1,76 per kg geslacht gewicht. Maak meteen een afname contract voor 5 jaar met betaling binnen 10 dagen en een afkoopsom die de meerkosten bedragen van de extra investeringen en varkenshouden wordt weer leuk. **toeslagen op de vrije markt prijs moeten we vergeten** een eerlijke prijs beuren is belangrijker. en de boeren die niet marktgericht willen produceren vangen de klappen maar op.

 • no-profile-image

  Hans

  Elk voordeel met zijn nadeel, Dit is het spagaat van iedere emigrant, In Brasil ben ik Nederlander en in Nederland een Braziliaan. Onze kinderen gelukkig niet meer.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Hans, cultuurverschillen zullen er altijd wel blijven. Gelukkig zijn er nog andere Nederlanders als die zoals jij ze beschrijft. De ene Braziliaan is ook de andere niet. Goeie voetballers hebben we hier ook en spelen net als de Brazilianen in het buitenland. Klimaatverschillen verklaren ook een boel van de door jouw beschreven alternatieven. Carnaval bij 30 of 3 graden scheelt een boel textiel. Om nu boeren te verwijten dat ze trots zijn op eigen stommiteiten is bijna beledigend. Schrijf dan dat ze zo stom zijn om bij lagere prijzen nog meer te gaan produceren. Dan kun je aangenamer onder een Braziliaanse Carnauba gaan liggen.

 • no-profile-image

  Han

  @Wildpork. Mijn voorstel is; "Prijs wordt bepaalt door AH en de vakenshouders die meedoen. Zij maken contracten die exclusiviteit regelen voor boeren (die meedoen) en AH. Hier ligt een uitgelezen kans voor enkele ondernemende varkenshouders om hun tij te keren.

 • no-profile-image

  ikke

  nou paul, meestal is er in eerste instantie een vergoeding voor extra werk, en later gaat deze er af. Je mag dan met extra werk deze varkens voor dezelfde prijs leveren, en ah kan mooi reklame maken over het feit dat ze diervriendelijk vlees hebben, en steken de extra marge samen met vion in hun zak. Als het zo NIET gaat gebeuren, dan is vandaag de wereld veranderd.

 • no-profile-image

  Willie van Gemert

  Inderdaad heb ik gewezen op de rol van AH in het verleden ,maar ook aangegeven nieuwe tijden nieuwe kansen.De invloed van de varkenshouder op de eisen en vergoeding en een goed onderliggned kontract zou voor varkenshouders de overweging kunnen zijn om er aan deel te nemen.Een gewaarschuwd man telt voor twee.

 • no-profile-image

  john

  zo makkelijk is het niet, dat betekent dat appie al het vlees van zijn varken zou moeten verkopen... inclusief poten etc.. om het varkens goed vierkant te verwaarden zijn er meerdere afzet kanalen nodig. Vion heeft deze. Maar Appie wil alleen duurzaam geproduceerd vlees verkopen wat momenteel nauwelijks geproduceerd wordt. Iedere boer die instemt met een lagere prijs dan 1,76 per kg is dief van zijn eigen en andermans portemonnee... De kans is er die moeten we ook nemen ook.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.