Home

Achtergrond 2 reacties

Varkenshouders: couperen beste oplossing staartbijten

Varkenshouders zien het couperen van biggenstaarten als de beste oplossing voor staartbijten.

Een ongecoupeerde staart wordt als risicofactor gezien. Dat blijkt uit een enquête van het LEI onder 520 varkenshouders.

Staartbijten komt voor bij bijna 64 procent van de opfokbedrijven, 56 procent van de vleesvarkensbedrijven en 50 procent van de zeugenbedrijven. Het bijten komt echter niet bij veel dieren voor, meestal 1 tot 5 procent. Volgens de respondenten zouden er zonder couperen meer problemen zijn. Eenderde is wel eens gestopt met couperen, maar bij de helft daarvan steeg het staartbijten toen naar 20 procent van de dieren.

Het LEI concludeert verder dat gangbare varkenshouders een krulstaart minder belangrijk vinden voor het imago en als welzijnsindicator dan biologische ondernemers. Gangbare varkenshouders gebruiken meestal een ketting als afleidingsmateriaal en zien weinig in het toevoegen van stro. Daarnaast denken ze dat een verbeterd stalklimaat preventief kan werken.

Aanleiding voor het onderzoek is de LNV-doelstelling om vanaf 2023 alle ingrepen te verbieden. Het LEI wil samen met varkenshouders zoeken naar manieren om staartbijten te verminderen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Chris Verlaek

  1 zin in dit artikel spreekt me erg aan:
  "Daarnaast denken ze dat een verbeterd stalklimaat preventief kan werken."

  Inderdaad. Dat hebben we hier ondervonden. Een bedrijf met kanibalisme werd aangezet om te stoppen door 4 dierenartsen. Toen echter het reinigingssysteem van PIP chrisal (<>) werd toegepast waren er binnen de 3 weken geen incidenties meer sedertdien. Wonderlijk, maar een bevestiging van deze zin in het artikel. Bravo om zo te durven denken om onze varkenshouders te helpen, en zeker een vervolgreportage waard!

 • no-profile-image

  Hans

  Als je LNV een vinger geeft, nemen ze je hele arm. Nu zijn de NL varkensboeren de klant al tegemoet gekomen met verdoofd castreren, wat mij (persoonlijk) traumatischer toe lijkt dan onverdoofd, maar hopelijk komt er een oplossing uit de genetische hoek. Het staartjes couperen is de meest diervriendelijke methode om het beestachtige staartbijten tegen te gaan, of je moet gaan scharrelen. Ik ben vroeger ook een vinger kwijtgeraakt, en ik weet niet beter. Zo meteen moet je een dier nog verdoven om een oornummer in te doen, en wordt er een rode lamp inclusief peepshow geeist in de peeskamer van de KI beer!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.