Home

Achtergrond 3 reacties

Van den Brink altijd op de barricades

De varkenshouders liepen met hem weg, maar enkele ministers van Landbouw konden bij vlagen zijn bloed wel drinken.

Voor de 'radicale varkensvoorman' Wien van den Brink leek immers in de strijd voor een gezonde toekomst voor de Nederlandse landbouw elk wapen geoorloofd. Hij besloot hiervoor zelfs in de landelijke politiek te gaan.

"Ik doe het omdat de landbouw een ondergeschoven kindje is geweest'', gaf Van den Brink (geboren in Putten, 1945) in 2002 als reden op voor zijn overstap naar de Haagse politiek. Hij kreeg een verkiesbare plek op de Lijst Pim Fortuyn, al moet hij om zo hoog te komen eerst beledigd weglopen bij die club. Ook bij Leefbaar Nederland (LN) deed hij dat al eerder.

Nederland leerde Van den Brink halverwege de jaren negentig kennen als de felle actievoerder van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), die alle mogelijke middelen aanwendde om de beste toekomst voor de varkenshouderij uit het vuur te slepen. Onder zijn voorzitterschap verschenen er borden langs de snelwegen met de tekst: Brinkhorst: killer van 10.000 varkensboeren. Een verwijzing naar toenmalig minister Laurens Jan Brinkhorst (Landbouw).

Van den Brink was sinds 1986 raadslid voor Gemeentebelangen Putten in zijn gemeente Putten op de Veluwe. In 1994 was hij medeoprichter van de NVV. Een jaar later begon hij uit onvrede over de provinciale politiek de PNG, Partij Nieuw Gelderland. Die veroverde twee keer achtereen een zetel in de Provinciale Staten. In de Tweede Kamer, waar hij sinds mei 2002 een zetel namens de LPF-fractie had, leek de radicale actievoerder van weleer langzaam te zijn getemd.

In 2003 diende zich onverwacht een strijd van geheel ander kaliber aan: een kaakontsteking bleek levensbedreigende strottenhoofdkanker. Van den Brink besloot zich uiteindelijk in 2004 te laten opereren, waardoor hij zijn strottenhoofd en stembanden verloor. Zijn stem, zijn "belangrijkste stuk gereedschap'' als Kamerlid, verloor hij niet. Van den Brink was Kamerlid tot in 2006. In dat jaar trad hij aan als wethouder in Putten, wat hij tot het voorjaar van 2007 bleef.

Lees ook: Wien van den Brink (64) overleden
Klik hier voor het in memoriam

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R.Schut-Hakvoort

  "Afscheid is het begin van een mooie herinnering"!
  Een ode aan deze krachtig en charismatisch persoon, die Wien van den Brink was. Hij heeft veel betekent voor de boerengezinnen in Nederland.
  R.Schut-Hakvoort
  Lottum

 • no-profile-image

  Burke

  Wien, bedankt voor al het geen je hebt gedaan, voor de varkenshouderij in het bijzonder. Wij zullen je missen.

 • no-profile-image

  bert

  Wien, ik hoop dat je nu de rust vind die je in je leven nooit gehad hebt.
  Ik heb zelden zo'n gedreven persoon meegemaakt als Wien. Je was het met hem eens of niet maar hij was oprecht en recht door zee, opkomend voor zijn sector daar zouden die duur betaalde LTO lapzw..... een voorbeeld aan moeten nemen dus SJS in de eersteplaats.
  DIT WAS DE MAN VOOR DE VEEHOUDERS

Of registreer je om te kunnen reageren.