Home

Achtergrond 82 reacties

VWA wil kadaverproef in Oostvaardersplassen

Kadavers van Heck-runderen en Konikpaarden moeten gedurende twee jaar op proef blijven liggen in de natuurgebieden de Oostvaardersplassen en Veluwezoom.

Wel moeten ze zoveel mogelijk buiten het zicht van mensen liggen en voorkomen moet worden dat kinderen worden geconfronteerd met dode paarden.

Dit staat in een advies van het bureau risicobeoordeling van de Voedsel- en Warenautoriteit. Als de ministers Verburg (LNV) en Klink (Volksgezondheid) met dit advies instemmen, is het de bedoeling dat in eerste instantie per gebied jaarlijks 5 tot 10 karkassen blijven liggen als voedsel voor aaseters. Het bureau risicobeoordeling stelt dat het niet meer opruimen van kadavers van grote grazers een verwaarloosbaar gevaar voor de volks- en diergezondheid inhoudt. Daarentegen levert het wel een verrijking op van de biodiversiteit. Ook brengt het mensen weer meer in contact met de 'circle of life', zo wordt gesteld.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  spotvogel

  Het wordt almaar erger Henk. Inmiddels weten we wel bijna zeker dat SBB herten tegen betaling laat afknallen. Dat gaat waarschijnlijk via een jachtbemiddelingsbedrijf in Biddinghuizen en zal wel ondershands worden afgerekend. Iets voor de FIOD en de Rijksrecherche om uit te zoeken. Want SBB- en al zéker de Beheerunit Oostvaardersplassen, vréét belastinggeld!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste melkveehouder, dit is een NATUURRESERVAAT! Er groeit haast niks (hooguit wat riet, rietgas, distels en brandnetels en dan nog het verkommerende wilgen- en vlierenbos en er wordt nooit bemest. Dit is dus geen extensieve landbouw, maar intensieve dierenmishandeling zou ik denken?

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Feitelijk is dat goed nieuws Herkauwer. De dieren zijn zo verzwakt dat ze zich niet meer kunnen voortplanten. Dan hebben ze toch hun gelijk. Jammer dat ganzen kunnen vleugelen. Anders zouden we die ook in een concentratiegebied kunnen op sluiten.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je kunt het echt wel schudden dat LTO zich met zulke zaken gaat bemoeien. Die doen sowieso niks. Kijk maar naar het geitenmassacre. Ze lullen gewoon LNV naar de mond. Dat levert meer op, denk ik!

 • no-profile-image

  robbert74@live.nl

  heeft er al iemand aan gedacht om mevr hertzenberger van tros radar te vragen een grondig onderzoek in te stellen naar deze praktijken in de oostvaardersplassen ? Die slager in friesland had ze binnen de korste keren de nek omgedraaid/halt toe geroepen. Als ze zoveel op heeft met de dieren is dit de uitgelezen kans. Misschien als dit breed uitgemeten wordt bij een dergelijk programma dat de mensen en vervolgens de politiek wakker gaat worden. Mischien moet lto(waar blijven jullie) een landelijke media campagne beginnen om dit soort praktijken van "natuurorganisaties" onder de aandacht te brengen. Wat daar in de oostvaardersplassen gebeurt is regelrechte dierenmishandeling !

 • no-profile-image

  herkauwer

  Helemaal mee eens heer Veenstra. De kwade genia achter de Oostvaardersplassenellende zijn Frans Vera (een geboren en getogen Amsterdammertje dat het dankzij 'natuurontwikkeling' tot prof aan de WUR bracht), Harm de jong (SBB-natuurbeschermingsconsulent en fervent hobbyjager met als grote liefhebberij de hertenjacht) en Hans Breeveld, die al 25 jaar een vette boterham verdient als beheerder-dierenverwaarlozer! Het is ten hemel tergend wat er zich in dat gebied met gemeenschapsgelden en Goede Doelenfondsen dag en nacht afspeelt. En er moet zo snel mogelijk een einde aan komen.

 • no-profile-image

  joop kwak

  Ik zie tevaak de WUR langskomen in deze boeiende en zeer informatieve Agd-fora. En strijk en zet in negatieve zin! Het wordt dunkt mij tijd dat deze meer dan discutabele onderwijsinstelling eens grondig doorgelicht wordt. Want er behoren kieharde grenzen te zijn aan belangenverstrengeling ten koste van gemeenschapsgelden!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Realist, ik heb zelden zo'n dom uilskuiken meegemaakt. De natuur is geen ziekteverwekker. De mens maakt, door de verregaande contaminaties met de goorste persistente stoffen, de natuur ziek en zorgt ervoor dat heilzame natuurlijke functies kapot gemaakt worden. Ik denk niet dat er één zinnig mens is die bezwaar maakt tegen het rooien van gevaarlijke bomen. En dood hout in bossen laten liggen zorgt juist voor natuurlijke patronen en processen en is bovendien goed voor een hoge bio-diversiteit. De maat waarmee jij meet deugt niet. Dat is geen duimstok, maar een polsstok. En je weet het: als die breekt dan haal je geheid een nat pak. Zo'n ontnuchterend bad zou wel goed zijn om tot het realistische denken terug te keren!

 • no-profile-image

  henk

  Dan motte ze maar beginnen met die ambtenaren te ruimen!

 • no-profile-image

  otto slachter

  Een hele week? Lijkt me wat overdreven. Dat gajes kan wel een maand op het aangelegde rijksvet teren!

 • no-profile-image

  gerrit van besooijen

  Kunnen ze die beheerders er niet gewoon gratis bij cadeau doen dan? Zo van: bij aankoop van een kudde Konicks een Beheerseenheid cadeau! Komt SBB ook nog es van die kneuzen af.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ja ik heb het ook gelezen dat de kamer een eind gaat maken aan datv gerotzoinmet veel te grote kudden in armtierige gebieden. Hopelijk komt er nu ook een eind aan de dierenbeulerij hier op de Veluwezoom.

 • no-profile-image

  a hamstra

  circle of life ze praatten zich zelf tegen met het weg stoppen van lijken.
  natuur is met je poten er af blijven.
  hadden ze dat maar gedaan. dan hadden we
  dit probleem ook niet.
  natuur of een nagemaakte speel tuin.

 • no-profile-image

  henk

  Hé halve zool. Een kadaver is al dood hoor. Wat jij ziet sterven dat zijn kreperende dieren! Idioot!

 • no-profile-image

  Ingrid

  Inderdaad Johan, dit moet stoppen. Ik ga straks ook wat foto's mnaken denk ik. Hoop dat erg veel mesnen dat gaan doen.

 • no-profile-image

  joop knol

  Klopt Herkauwer. Er zijn Konicks. Tarpans en Przewalskies verkocht aan de Baltische staten. Ik geloof zelfs met de beheerder erbij. Want tegenwoordig drijven onze natuurbeschermers overal handel in. Als het maar geld oplevert!

 • no-profile-image

  jozef modderman

  Heeft de WUR ook wat met die kadavers te maken?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Over een jaar of tien bestaan de Oostvaardersplassen niet meer als het aan SBB ligt. Omdat de Flevopolders steeds verder inklinken ligt dit moerasgebeid inmiddels veel hoger dan de rest van Flevoland. Daarom heeft SBB in stilte het plan opgevat om het hele gebied een jaar of tien droog te laten vallen om zo inklinken tot stand te brengen. Als dit gebeurd dan is dat het onherroeppelijke einde van dit unieke gebied. Want droogvallende slikken worden meteen door pionierplanten zoals Moerasandijvie gekoloniseerd, direct gevolgd door Riet. In de aanwezige rietvelden slaan els, wilg, berk en andere houtige gewassen op en dit alles wordt door de 27.200 grote grazershoeven continue ingetrapt waardoor pitrus de palats van het riet zal gaan innemen. Rond 2025 is het gebied dan verworden tot een soortement Ruigoord in het groot. Het wordt naar mijn mening nu hoog tijd om subiet te stoppen met alle natuurontwikkelingshumbug in ons land en de daders in een Flevolandse penintentaire inrichting tot bezinning te laten komen. Enough is enough!

 • no-profile-image

  herkauwer

  De Oostvaardersplassenellende is aalweer uit het nieuwsveld verdwenen en dus nam ik vanochtend maar weer eens een kijkje in het gebied. Het is er nog steeds om te janken. Gras groeit er nauwelijks en koeien, kalveren, herten en paarden zijn nog altijd vel over been. En iedere keer dat ik er kom blijken er volop verse kadavers te liggen, dus de wintersterfte gaat nog gewoon door. Het lijkt inderdaad de Serengeti wel. Na zes jaar moordende droogte! Het enige volgevreten corpus dat ik in beeld kreeg was dat van het vierwielvoortgedreven beheerder Hans Breeveld. Niet leuk om zoiets 120x vergroot in de telescoop te krijgen. Ook dat moest verboden worden!

 • no-profile-image

  lodewijk

  Het is al vaker gezegd: als je als boer een kadaver in het land hebt liggen dan wordt je hard gepakt, maar die natuurclubs mogen gewoon maar aan rotzooien met wrak, gewond, ziek en dood vee. Dat is ook al iets voor een diepgaand onderzoek!

 • no-profile-image

  "govert"

  Ja Carole. Totdat er een uitbraak volgt! (Meer kan ik niet zeggen want ik werk daar)

 • no-profile-image

  carole

  Willen ze er een soort van Body Farm van maken dan?

 • no-profile-image

  verbaasde

  Mensen,Een jaar of 3 geleden is hier ook al zo,n heisa over geweest,en toen is er een team van "deskundigen"samengesteld die SBB naar de mond heeft gepraat met haar uitkomst van onderzoek.Het enige wat toen veranderd is is dat kreperende dieren nu afgeschoten worden.En de linkse media zal echt niks met dit onderwerp doen.Want de enige oplossing is: VERMINDEREN van het aantal dieren en dat betekend: DODEN van dierenEn dat past juist niet in hun straatje!

 • no-profile-image

  R.Veenstra

  Dit land is van de pot gerukt. Vroeger mochten er geen kadavers blijven liggen, maar nu er geld aan te verdienen valt moet het maar. Oorzaak van alle kwaad zijn de subsidies.Goh wat interessant !! Laat ze in Afrika gaan wonen, daar liggen de kadavers zo op het veld. Die heren met hun gestoorde brein die vooral geintresseerd zijn in hun eigen staat van bestaan en belangrijkheid.In een land met eten in overvloed dieren laten hongeren, dat is net zoiets als met een goedgevulde tafel de kerstdagen doorkomen terwijl de dieren buiten omkomen van de honger. Zover kan de mensheid niet meer meekomen. Het ene dier is beschermd en het andere door proeven en wetjes ten dode gedoemd. Voor de gelovigen onder ons een schande in ogen van de Schepper. Daar staat geschreven; "de rechtvaardige zorgt voor de ziel van zijn huisdier, maar de barmhartigheden van de goddelozen zijn wreed."

 • no-profile-image

  Bioboer

  Waar gaat het over:
  Wat dood valt laten liggen
  Natuur is natuurlijk en toch willen de Nederlanders er nog meer van.
  Zolang de goede doelen nog geld geven aan Natuurmonumenten en gelijksoortige instanties verloederd Nederland.
  De naam Staats Bos Beheer laat ze doen waar ze voor opgericht zijn, maar de bossen moeten er wel komen of zijn en blijven, ofwel onderhouden worden, brengen ze daar wat van terecht, dacht het niet.
  De Subsidiepot waarvan een ieder denkt dat het naar de Boeren gaat, wordt voor 2/3 gegeven aan Natuurbeheerders zoals Natuurmonumenten en SBB, omdat ze achterstallig onderhoud hebben op hun Landerijen, zogezegd beter geschikt maken om daarna voor slechts 3 jarige pacht te laten huren door Boeren die ze als het hun uitkomt zeggen nodig te hebben, want zij zijn de natuuronderhouders bij uitstek.
  Op een 3 jarig contract ontvangt die boer niet de subsidiegelden neen pas bij een 6 jarigcontract.
  De Cirkel is rond wederom blijven zij de gelden ontvangen.
  De veehouderij in Nederland die een bestaan zouden kunnen hebben als ze mee konden eten uit de Geldruif is gewoonweg gedomd tot Uitsterven.
  Allen de intensieve bedrijven kunnen daarom nog in stand blijven, de kleinere die de gronden zouden willen pachten op 6 jarige basis bestaan nog bij de gratie van de geldverslindende Natuurgelden die niet bij hun terecht komen maar ...
  Nederland was en blijft een exportland door het buitenlands vlees te importeren en via Groot Grutters goedkoop in de schappen liggen, evenals de importmelk.
  Op al dit soort zaken zijn ook de subsidiegelden ingezet, vergeet dat niet bij het eten van producten uit het buitenland.
  Groet van een Bioboer die nog bestaat maar voor hoelang? konden wij maar eens naar het Buitenland op vakanties

 • no-profile-image

  joop kwak

  Dank je Spotvogel. Zoioets verwachtte ik al!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Bioboer, je hebt wel gelijk. SBB, Natuurmonumenten en de Landschappen verkloten de natuur en vangen daar bakken vol geld voor van de overheid en de Goede Doelen. Maar het is helemaal geen goed doel om alles te laten verrabbezakken door verwaarloosde buitenlandse koeien en paarden. De Oostvaarderplassen zijn een mega-veehouderij geworden waar SBB om kosten te besparen niet bijvoedert en kadavers gewoon laat rotten of stiekem onder de grond stopt. Want dat is natuur, zeggen ze. Mooi niet. Kadavers laten rotten in een overbevolkt land is misdadig. En heeft niks te maken met natuurbescherming of natuurbeheer. Jij wilt graag met vakantie naar het buitenland? Nou beste man, je hoeft alleen maar hier naar de Praambult te gaan want volgens SBB is het hier de Serengeti in het klein. Dat spaart dus weer een vliegreis naar donker Afrika uit. En de duistere zaakjes die zich hier afspelen doen ook veel stof opwaaien!

 • no-profile-image

  anti-jager

  Ik kwam zojuist terug van een vergadering in Lelystad Haven en keek even vanaf de dijk over de Oostvaardersplassen. IJzig koud en stikdonker natuurlijk, maar ik zag over het ijs herten of paarden naar het Oostvaardersbos lopen. Ik zou er zo wel een vracht hooi naartoe willen brengen. Die stakkers verhongeren gewoon. Vreselijk!

 • no-profile-image

  Anti-jager

  Niemand weet hoeveel dure hobbyjagers er bij Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen tegen betaling op de herten komen knallen. Daarom is het Fluitbos ook voor publiek afgesloten. En daarom heet het ook "Fluitbos". Er wordt met geluidsdempers geschoten, maar de kogels fluiten er om je oren. Ik weet er alles van, want ik woon er vlak bij.

 • no-profile-image

  Realist

  De natuur is de grootste milieu vervuiler en ziekteverwekker. De boeren kunnen het nooit goed doen bij dit soort volk, maar zij zelf mogen alles. Een grote mond als bomen op gevaarlijke plekken gekapt moeten worden. Maar in de bossen laten ze de bomen gewoon liggen die om gevallen zijn! Over met twee maten meten, gesproken.

 • no-profile-image

  piet

  De PvdD? Die loopt achter het vaandel van Ouwehand aan. "LAAT DIE UITGEHONGERDE DIEREN MAAR STIKKEN!"

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je hebt gelijk Klaas. Er wordt een handeltje in dit soort natuurverwoesting gedreven met het buitenland. Onder andere met partnerlanden in Oost- en Midden Europa. Een schande!

 • no-profile-image

  herman aalderse

  Hier zakt de broek me van af! Spotvogel en Herkauwer doen wel een heel ander boekje open over Natuurbeheer in Nederland dan alle leugenpraat van SBB, NM, de Landschappen en die hele maffia. Hier moet zo gauw mogelijk wat mee gedaan worden. Voordat alles naar de bliksem is gegaan.

 • no-profile-image

  willem van rongen

  Als je over het gebied vliegt dan zijn er regelmatig plekken te zien waar kort tevoren gegraven is. We zullen er maar van uitgaan dat SBB niet stiekem goud aan het delven is?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Spotvogel. Als ik je opmerkingen van 14.24 goed analyseer betekent dit ca. 3 grootvee eenheden per ha. Is dat die club die extensieve landbouw propageert, of zie ik iets over het hoofd?

 • no-profile-image

  karel

  En wat als er straks een epidemie in de Oostvaardersplassen uitbreekt? Kan maar zo volgens mij. Veepest bijvoorbeeld.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik snap iets niet. De kadavers moeten uit het zicht van mensen worden gesleept ern kinderen mogen geen dode paarden zien. Wél koeien en herten? En toch komen mensen zo in aanraking met de circle of life? Onzinpraat! En wie controleert het werkelijke aantal kadavers? Want een dier dat gaat sterven stort niet ter plekke op een hoop, maar kan ook ergens tussen hoog riet en ruigte aan het eind komen. Ik zie Hans Breeveld nog niet twee maal per week en jaarrond overal doorheen banjeren om kadavers te speuren. Sterker nog: ik zie die man nog niet eens per maand rondom het beheerkantoor banjeren, want dan pakt hij de fourwheeldrive al! Ze zullen dus al hun dieren moeten chippen zodat ze virtueel opgespoord kunnen worden! Dat wordt dan 6800 dieren vangen en van een chip voorzien. Beseft de VWA - die zich nu uitleeft met de spuit in stallen vol drachtige geiten- waar ze feitelijk mee bezig zijn? Dit land is geen Afrika en de Ovpl zijn geen Serengeti! Laat desnoods in de warme zomermaanden een enkel kadaver liggen voor hongerende Vale Gieren die vanuit Aragon (dankzij kromme Eu-regelgeving) tot in ons land komen zoeken naar kadavers, maar maak geen buitenstation van de Rendac van onze natuur. En kom niet aan met het Zeearenden argument. Ik ken in Europa honderden broedplaatsen van Zeearenden en er liggen nergens dooie koeien, paarden of herten in het land. Hooguit een te vroeg afgeworpen kalf, veulen of een op de rug gerold schaap. Maar dan hebben we het alweer over Texelaars !

 • no-profile-image

  spotvogel

  Inderdaad Boer, Varkenshouder en heer Hamstra, zoals Herkauwer ook al heeft aangegeven is dit weer een echte onvervalste Van God Los-actie! Nog maar amper een week geleden zakte een kudde uitgehongerde Konicks op zoek naar voedsel door het ijs van de Oostvaardersplassen en haastte beheerder Breeveld zich om de natie via het NOS-journaal voor te liegen. De dieren zouden in een goede conditie verkeren. Het ontbrak er nog maar aan dat hij niet vertelde dat Konicks nou eenmaal van doelloze ijswandelingen houden! De waarheid is ontluisterend. In de Ovpl leven ingerasterd circa 2000 Heck runderen, ongeveer 2200 Edelherten en naar schatting 2600 Konick paarden. Hoewel de totale oppervlakte van het gebied bijna 6000 ha is, bestaat het leeuwendeel daarvan uit open water en waterrietmoerassen. Daar kan geen koe, hert of paard in leven! Aan de oost- en zuidoostkant van het gebied liggen zodoende de enige terreinen waar al die dieren hun voedsel moeten vergaren. Dat is een oppervlakte van zo'n krappe 1400 ha benutbaar terrein. Ten dele ook moerassig of begroeid met spontaan opgeslagen en grotendeels afgestorven bos. In het noordoostelijke deel ligt een open grazig gebied waar vroeger veel weidevogels nestelden, maar waar tegenwoordig niets meer kan broeden. Want 6800 grote grazers vertrappen met hun 27.200 poten letterlijk alles! Ook en vooral de vegetatie. En die vegetatie moet in de ruitijd (mei - juni) ook nog eens voedsel leveren voor meer dan 80.000 Grauwe Ganzen van de noordeuropese broedpopulatie! En zoals menig boer mij heeft gezegd: vier ganzen eten per dag net zoveel als een koe of paard! Daarom is de conditie van veel grazers helemaal niet goed en moet er ten spoedigste met deze open inrichting gestopt worden. Wat mij betreft laten ze Breeveld, zijn directie en de hele VWA dan los in Serengeti. Ongewapend, want de ware wilde natuur moet men in het besef van de circle of life tegemoet treden!

 • no-profile-image

  Rein

  Hatsikidee dat wordt smikkelen en weer smullen.....

 • no-profile-image

  spotvogel

  Waar de rest blijft Henk? Dat zal ik je vertellen. Die 6800 grootvee-eenheden zijn maar een richtcijfer natuurlijk. Er komen jaarlijks kalveren en veulens bij en daar gaan er ook weer van dood. Zelf denk ik dat er intussen meer dan 7000 grote grazers in dat gebied rondbanjeren. SBB haalt de kadavers die in het zicht liggen weg en het zou best kunnen dat het is zoals Verbaasde Lezer schrijft: dat ze in een kuil gemieterd worden! Dat mag wel niet maar wie kan het controleren? Want het is afgesloten eigen terrein. Van de staat! Maar inderdaad: met inzoomen via Google earth is daar al duidelijkheid in te krijgen. Morgen dus meteen maar aangifte doen! En dan het hoofdstuk roofdieren. Welnu: ik ga weleens heel vroeg in de ochtend met mijn telescoop op de Praambult zitten en geloof me of niet, het visuele vossenrecord staat op 23! En dan is er nog maar een stuk van een paar honderd bunder te overzien! Ik schat dat SBB in de Ovp een kwekerij van minstens 60-80 pluimstaarten heeft opgezet. Want ik kom ze s'nachts ook tegen op en langs Knardijk en Oostvaardersdijk! En tussen de kassen van de Buitenvaart. Die dieren leven daar bij de gratie van de illegale veehouderij SBB. Want er is geen toelating als landbouwbedrijf en alles gebeurd er onder het mom van natuurbeheer. Veterinair ongecontroleerd. En ook een potentiële broeihaard voor hondsdolheid. Te zot voor woorden! Verder leven er in het gebied veel bruine ratten, wezels, hermelijnen, bunzings (deze soorten vooral langs de dijktaluds waar ze tussen de basaltkeien huizen) en aan roofvogels die aas eten zwarte kraaien, eksters, buizerds en een paartje zeearenden. En natuurlijk zilver- en mantelmeeuwen. Nee Henk: geen veelvraten, lynxen, wolven, bruine beren, jakhalzen of andere hersenschimmen van geestelijk vader van dit natuurcriminele wancircus: Frans Vera. Door mij kortweg geduid als "het Amsterdammertje"! Mocht er iemand zijn die uit het voorgaande meent te kunnen concluderen dat dit soort wanbeleid niet mijn warme goedkeuring kan wegdragen dan is dat correct. Het is de open inrichting ten voeten uit!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Mensen luister: de tweede kamer gaat grenzen stellen aan de veebezetting in natuurgebieden! Dan kan deze kadaverdiscipliine van de VWA dus gewoon met de Rendac mee. Opgeruimd staat netjes!

 • no-profile-image

  wouter van veen

  Onbegrijpelijk dat het eerst zovér heeft moeten komen voordat de politiek zich ermee gaat bemoeien. En nou maar hopen dat deze zaken gauw geregeld worden en dat er wetgeving komt die dit soort 'natuurbeheer'aan heel strakke banden gaat leggen.

 • no-profile-image

  herkauwer

  In het nieuwe forum "tweede kamer wil aantal grazers beperken' worden aantallen kadavers van deze winter in de Oostvaardesrplassen genoemd. Volgens opgave van SBB. Maar wie geloofd er nu een beheerder die zijn dieren laat verhongeren?

 • no-profile-image

  boer

  Dit is te gek voor woorden, wij die in de natuur wonen, moeten, zijn verplicht de kadavers op te laten halen voor veel geld, zo niet dan ben je een crimineel. Ik hoop dat min Klink en Verburg dit nimmer toe staan, wat een crimineel gedrag van de VWA.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Nog niet zo lang geleden is in someren een rundveehouder aangehouden voor het begraven van kadavers leg het aan hem maar uit wat het verschil is!!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Joop, ik moet je even corrigeren. De WUR is alléén voor wat betreft de U (van Hogeschool) een onderwijsinstelling. De R staat voor Reseach en daaronder vallen alle instituten die gezamenlijk de Wageningse Rimram vormen. Wageningen Universiteit en Rimram is dus feitelijk een betere naam! Die U-status werd destijds overigens ten onrechte verkregen, want het niveau gaat dat van een landbouwhuishoudschool niet te boven! Dit wilde ik maar even rechtzetten.

 • no-profile-image

  piet

  Officieel nog niet. Maar er heerst daar een vreselijk verderfelijke kadaverdiscipline!

 • no-profile-image

  piet

  Zo, die heb je goed op zijn nummer gezet Wipstaartje. Van die 'realist' horen we vast en zeker niks meer!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Spotvogel, ter geruststelling kan ik je zeggen dat SBB maar 3800 dieren meer heeft volgens eigen zeggen(de Stentor 20-01-2010)Dan zijn er gelukkig al 3000!!! dood.Weet je nog ergens een paar honderd vossen in een rennetje te zitten?Die hebben de tandjes nog wel even vol aan 60 ton kadaver. Of zouden ze in Driebergen de tel een beetje kwijt zijn?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Beste Verbaasde Lezer, volgens Spotvogel is SBB weer eens een leugencampagne begonnen. Hij is nu even verhinderd maar samen hebben we kort geleden, in het gezelschap van twee biologen van onafhankelijke particuliere onderzoekburo's, vanaf de Praambult én vanuit het terrein tellingen uitgevoerd en die leerden heel iets anders. Breeveld cum suis denken dat iedereen, nét als zijzelf, gek of idioot is, maar drieduizend grote grazers van honderden kilo's per stuk moffel je niet zomaar weg. En ze gaan ook niet onbesnuffeld in rook op. Maar het is prima dat onze actie al zo snel succes heeft. Nu moet SBB dus per direct geconfisceerd worden. Het hek moet verzegeld op slot en er moet een deugdelijke inventarisatie plaatsvinden. En een virologisch-bacteriële test. Per individu! Want het gaat om een klandestiene intensieve veehouderij!Midden in een veeverzadigd land! Ik vraag Spotvogel (die is nu te veld voor de night-shift) morgen wel om dat jeugdvriendje van hem eens uit te roken. Want die heeft zich ingegraven in het Driebergse krokodillenleder. Oud DG van LNV en nu zich herenboer wanen? Die heeft straks heel wat uit te leggen!

 • no-profile-image

  henk

  5 tot 10 karkassen is wel weinig op 6800 dieren,waar blijft de rest,en wat zijn de aaseters ?

 • no-profile-image

  varkenshouder

  Nu de ophaaltarieven van rendac gestegen zijn zullen wij ook maar ontheffing vragen om de kadavers te laten liggen!!!

 • no-profile-image

  gerrie

  Dit zal wel net zo'n succes worden als het rookverbod in de horeca. VWA gaat stiekem controleren. Mietjes. Zakjesplakkersbaantjes. Succes

 • no-profile-image

  wouter

  gelukkig toch nog snel even een besparing gevonden voor 2010. in een tijd dat een boer 200 koeien of 800 schapen moet houden voor een schamel inkomen en op vingers getikt wordt als er eentje kreupel loopt wordt met een onbeperkte pot geld van lnv een beleid opgezet waarbij opzettelijk dieren van punten worden beroofd die in de veehouderij als verpicht worden gezien. goed voer, geen stress, schoon drinkwater, etc. en al zou het echte natuur zijn nog geen probleem maar waarom moeten er zoveel beheerders en vereningen actief zijn voor deze echte natuur, dit houdt dus in dat het gemaakte natuur is(VEEHOUDERIJ VOOR RECREATIE DOELEINDEN). en hier gaat ieder jaar 5 % modulatie korting heen van alle voedselproducerende boeren. en geen kritiek hierover in welk media dan ook.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je kunt het inderdaad zo noemen Wouter: veehouderij voor recreatiedoeleinden. Daardoor zijn alle unieke ecologische patronen en processen in het grootste zoetwatermoeras van West Europa tot ver onder het maaiveld door 27.200 hoeven de aarde in getrapt. En dat komt nooit meer goed! Ik zit er even met Herkauwer over te brainstormen en hij attendeert me er op dat er ook plannen zijn om een groot aantal wolven in de Ovpl uit te gaan zetten om de grote grazers 'natuurlijk' te gaan 'beheren'. En die krankzinnige Frans Vera is nog steeds van plan om er Elanden los te laten omdat die wél in waterrietmoerassen kunnen leven en dan daar de ongewenste opslag zouden kunnen wegvreten. Weet je wat ik denk? De Ongewenste Opslag groeit in het personeelsbestand van SBB. Op kosten van de gemeenschap!

 • no-profile-image

  faunabeheerder

  Er is helemaal niks waar van dat er overal kadavers liggen te sterven van de honger. Ze verwarren dat met het zoekgeschoten valwild. Er gaat nou eenkeer welis een niet kickdood geraakte koei, stier, paard of hert kapot. So what. Wij moeten toch ook ons werk doen. D'r benne d'r toch zat!

 • no-profile-image

  zwalker

  Bovendien is de meteorologische winter pas halverwege. Niemand weet wat er nog voor sneeuw, kou en voedselschaarste gaat komen. Ook SBB niet!

 • no-profile-image

  hendrik van drie

  Het schijnt dat er in de Oostvaardersplassen veel herten worden afgeschoten voor de geweien en dat de hele kop dan wordt afgezaagd. De rest laten ze gewoon verotten. Als een boer een dood kalf of schaap in de wei laat liggen krijgt hij al een vette boete. Maar dit kan dus allemaal maar zo?

 • no-profile-image

  jozef modderman

  Nou ja. De tweede kamer vindt het prima dat er in dit land dieren uitgehongerd worden. En de VWA wil er voedsel van maken zeker. Want waarom bemoeien die moordenaars zich er anders mee? Ik ben godgloeiend kwaad. Wat een beestenbende maakt deze regering van de natuur in dit land. En waar is de PvdD?

 • no-profile-image

  johan van zeldert

  Ik hoop dat erg veel mensen vandaag in de sneeuw foto's gaan maken van die verhongerende stakkers in de terreinen van Natuurmonumenten, SBB en andere dierenbeulorganisaties. Enndat ze die allemaal op You Tube zetten of aan het journaal of de krant doorsturen. Want dit moet stoppen!

 • no-profile-image

  klaas

  Dit is de koudste winter sinds jaren en de meeste sneeuw in een kwart eeuw. En staatsbosbeheer verdomd het om bij te voeren in hun intensieve veehouderijen. Omdat ze deze beestachtige manier van 'natuurbeheer' in het buitenland aan het promoten zijn en er vet geld aan denken te verdienen. Laat de kamer dat maar eens gaan uitzoeken.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Alle bewijzen voor de massale mishandeling zijn te vinden op <> Kijk, verbijsterd u en stuur de link de wijde wereld in.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik dacht dat er op de Veluwezoom alleen maar Schotse Hooglanders en Galloways liepen? Of ben ik nou gek?

 • no-profile-image

  zwalker

  Zoals ik op 3 februari al opmerkte: de meteorologische winter is nog lang niet voorbij! Je zult maar grote grazer wezen in de afgegaasde afgegraasde Oostvaardersplassen! Dan wil je jezelf wel beschikbaar stellen voor een kadaverproef!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Het zou nog niet zo'n slechte optie zijn denk ik, om op die manier al die natuur- en dierenmisbruikende SBB-kneuzen als ontwikkelingsgift aan arme partnerlanden te schenken. Desnoods met een noodrantsoen erbij, zodat ze de eerste week in leven gehouden kunnen worden.

 • no-profile-image

  gonnie van assel

  Jawel Wipstaartje, maar het wordt allemaal weer erg actueel nu de kamer zo'n standpunt inneemt. Ze weten zeker al niet meer dat er een paar maand terug een nieuwe dierenwet in werking is getreden. Ik zie en hoor zojuist wat Docters van Leeuwen voor de ING-commissie over de kamer zegt. Daat hoeven we niet bij om te worden!

 • no-profile-image

  zwalker

  Hebben we de Oostvaardersplassen gehad, begint de ellende in de Veluwezoom. Who's next? (zie berichtgeving van hedenmiddag in deze krant)

 • no-profile-image

  wipstaartje

  De toestanden aan de Veluwezoom en in de Onzalige bossen zijn ook allang ter sprake geweest in dit forum. Kijk maar naar de reacties op 21 januari.

 • no-profile-image

  Henk

  Nou spotvogel ik heb de site bezocht,wat een vuile achterbakse hufters zijn het die dit oogluikend toelaten,ongelooflijk wat een land leven wij,dit heeft geen barst met natuurbeleid te maken,daar is ons land TE KLEIN VOOR.En wat doet de politiek die knijpt een oogje dicht, en maar schelden daar in Den Haag op die boeren,je zout ze die eikels.

 • no-profile-image

  Klaas

  Spotvogel c.q. herkauwer,

  volgens de officiële reactie van SBB worden geen kadavers van grote grazers op het terrein begraven. Rendac neemt die zo veel mogelijk mee. Wel laat men edelherten liggen, net als kadavers van andere dieren.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Henk, Die worden al sinds jaar en dag in massagraven gestopt. Dit gebeurt ook op de Posbank door NM.De gaten in de ovp kun je zien op Google Earth

 • no-profile-image

  zwalker

  Vandaag maakte ik een schaatstocht over het ijs langs de hele oostkant van de Oostvaardersplassen en ben net pas thuis. Het was bar zwaar met jachtsneeuw en harde wind. Vond negen kadavers en heb de plekken met gps vastgelegd. Er lopen ook veel dieren tussen het riet op het ijs om nog wat bomen en struiken te vinden waaraan wat te grazen valt. Erbarmelijk!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Was het maar zo eenvoudig beste Kanibaal. Maar nét als mensen in de allerergste hongergebieden planten gek genoeg ook de paarden en koeien van de Ovpl-hel zich nog voort. ik zag tenminste enkele kleine veulens en runderkalveren. Bij de herten heb ik geen jong grut gezien, alleen maar broodmagere bokken (die noemen ze 'plaatsherten') en hindes. De sterfte gaat vrolijk door, want er liggen ettelijke verse kadavers die vanaf de Praambult goed te zien zijn.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Waarom hebben de Oostvaardersplassen en Veluwezoom het predikaat van natuurgebied. Er komen maar een paar soorten dieren in deze gebieden voor. Waar zijn de andere dieren zoals bijvoorbeeld kippen, kalkoenen en pauwen, varkens en schapen. Ieder dier heeft zijn eigen taak in het onderhoud van een natuurgebied. En ter verduidelijking daarvan een paar voorbeelden. Schapen zijn graslandverbeteraars bij uitstek. Varkens kunnen helpen met het opruimen van de kadavers. Kalkoenen zijn brandnetelbestrijders. Kippen zijn insectenbestrijders. En pauwen zijn de bloemisten in de natuur. Breeveld mag wel eens uitleggen waarom er maar zo weinig diersoorten in zijn "natuurgebieden" lopen. Als je het mij vraagt is het volksverlakkerij om de Oostvaardersplassen en Veluwezoom een natuurgebied te noemen. Zelfs pseudo-natuur is nog een te groot woord.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Loonbedrijven aan de veluwezoom mogen ook niet vertellen wat ze op zondagochtend met een mobiele kraan achter een auto van NM aanrijdend in het bos moeten doen.(de slagboom gaat wel tijdelijk dicht!)

 • no-profile-image

  herkauwer

  Verbaasde Lezer, die gaan dooie Hooglanders begraven in de Onzalige Bossen. Het wordt tijd dat ze eens ongenadig betrapt en aangepakt worden! Er moet sowieso een einde komen aan het grootschalig veehouden door niet-agrariërs. Dit is helemaal uit de klauwen gelopen!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Waar werk jij Govert? Bij SBB-Ovpl of bij de Rendac?

 • no-profile-image

  wouter ter veld

  Als Spotvogel al tot zulke aantallen vossen komt dan moeten er zeker meer dan honderd in dat gebied huizen. Je ziet ze inderdaad gewoon overdag lopen. Open en bloot. Straks willen ze de wolven uitzetten om de vossen kort te houden.

 • no-profile-image

  rendac

  Dus hekke open en flikker maar in de wei

 • no-profile-image

  wipstaartje

  <> Op deze site is de hele dierenmishandeling en verwaarlozing in beeld gebracht.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dat is geen jeugdvriendje Herkauwer, maar een jeugdzonde! En die lui van SBB geven beslist veel te lage cijfers op. Het lijken wel jagers. Daar klopt ook nooit een hout van opgegeven aantallen. Het is nu erg lastig tellen omdat er bijna niks te eten is zodat de kuddes erg verspreid zijn en veel dieren tussen riet en bossages (nou ja: de ruines daarvan)schuil gaan. Breeveld heeft in 2008 in een touringcar boordevol getuigen gezegd dat er toen 2000 koeien, 2200 herten en 2600 paarden waren. Later kwamen wij tot hogere aantallen. Er zou dus een grondige her-telling moeten plaatsvinden. Dat kan het best door luchtfoto's te maken want daarop zijn alle dieren goed te zien. Zéker nu het gebied zo kaal is als een platje!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Ik ben het eens met Help zijn Ze Gek Geworden? Als dit onderwerp uitgebreid door een programma als Radar (of Nova, of Zembla) gebracht zou worden dan zou er meteen landelijk de pleuris uitbreken.

Laad alle reacties (78)

Of registreer je om te kunnen reageren.