Home

Achtergrond

VWA wijzigt importcontrole groente niet

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voert vanaf maandag een strenger toezicht in op invoer van groente en fruit uit risicogebieden.

Een spoedoverleg donderdag tussen de handel, verladers en VWA heeft niet tot aanpassing ervan geleid.

De handel noemt de regels onwerkbaar en denkt dat bedrijven de hoge kosten niet kunnen doorberekenen. De bedrijven verwachten dat daardoor handelsstromen zich verplaatsen naar buitenlandse havens en vliegvelden.

Verladersorganisatie EVO noemt de Nederlandse regels onzorgvuldig en niet werkbaar. Vooral MKB-bedrijven moeten veel extra kosten maken om aan de eisen te voldoen. De snelle invoering zorgt ervoor dat ze de extra kosten niet kunnen doorberekenen. "Dat gaat ten koste van de marge en dat is voor deze bedrijven een groot probleem. Ik verwacht dat nog veel drempels", zegt beleidsmedewerker Godfried Smit van EVO.

Volgens Frugi Venta zijn de contracten van handel met afnemers al in november gemaakt. "Donderdag hebben we pas de tarieven gehoord. Vijf dagen voor de invoering. Dat is ongehoord", stelt de woordvoerder.

De handel en verladers stelden de VWA voor de extra inspecties trapsgewijs in te voeren, maar die liet dat achterwege. Het overleg was per brief aangevraagd door tien betrokken organisaties die voor uitstel pleitten. "Het overleg was meer een monoloog. Op een aantal vragen zijn ze ingegaan, maar er is nog veel onduidelijk", zegt de woordvoerder van Frugi Venta. "We willen heel graag van onze leden weten waar ze tegenaan gaan lopen. Het kan dat België het bijvoorbeeld voor de helft van de prijs doet." Volgens de VWA is de regeling flexibel. "Iedere drie maanden wordt die in Brussel geëvalueerd en zo nodig aangepast."

Frugi Venta noemt het onbegrijpelijk dat biologische bananen ook op extra controles kunnen rekenen voor residuen. "Het is volstrekt onduidelijk wat de criteria zijn voor de lijst van producten", stelt de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.