Home

Achtergrond 3 reacties

'VWA-controle hindert import'

Groente- en fruitimporteurs ondervinden hinder van de importcontroles van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Dat meldt handelskoepel Frugi Venta.

VWA controleert sinds maandag strenger op groente en fruit die uit risicogebieden als Turkije, Thailand en de Dominicaanse Republiek komen. De controles volgen volgens Frugi Venta terecht uit een Europese verordening.

Problemen doen zich onder meer voor aan de Bulgaarse grens waar product uit Turkije de EU binnenkomt. "Turkse exporteurs sturen even geen partijen of lopen vertraging op omdat bijvoorbeeld niet bekend is hoe snel de Bulgaarse voedseldienst de controles uitvoert. Dat leidt tot extra kosten", meldt een woordvoerder.

Frugi Venta wil daarom zo snel mogelijk in gesprek met VWA. De brancheorganisatie pleit onder meer voor alternatieve controlelocaties. "Nu moeten partijen die bij de Maasvlakte per schip binnenkomen en naar Barendrecht moeten, eerst per vrachtauto naar de noordkant van de Rotterdamse haven worden vervoerd. Dat leidt tot ongewenste logistieke bewegingen", vindt directeur Willem Baljeu. Hij pleit voor extra inspecties op distributieknooppunten als ABC-Westland/Hondertland, Waddinxveen/Bleiswijk en Barendrecht.

Één keuringsdienst voor inspecties

Bovendien stoort het Frugi Venta dat meerdere keuringsdiensten nu controleren. "We willen dat één keuringsdienst de inspecties uitvoert; dat verlaagt de kosten. Onder supervisie van de VWA kan de PD- of KCB-controleur dat monster ook nemen." Volgens Baljeu vinden nu meer dan zes controles plaats op verschillende plekken en tijdstippen.

De kosten kunnen verder omlaag als meerdere gecertificeerde laboratoria de bemonstering voor VWA gaan doen. "Nu mag alleen het Rikilt dat doen. Komen er meer laboratoria bij, werkt dat marktwerking in de hand, hetgeen de kosten verlaagt. Ook zou rekening gehouden moeten worden met inspanningen van bedrijven en keuring in het land van oorsprong.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerke

  De handel is er natuurlijk niet blij mee, maar ik als milieubewust en voedselveilig boerke vind het wel belangrijk dat er naar voedsel zonder welke waarborgen of keurmerken ook, uit landen waar dat soort dingen zelfs niks inhoudt, grondig gekeken worden op alles wat er niet in thuishoort. Daar is elke consument mee gediend en die handelaren tenslotte zelf ook, of willen zij eens een keertje in de krant komen met een lekker schandaaltje?!

 • no-profile-image

  Han

  Als alle keuringen zo goed zijn, hoe komen dan al die exsotische plaagdieren ons land binnen de laatste jaren?? Het begon eeuwen geleden met de colorado kever en nu dook er een Aziatische Boktor op. Oorzaak colorado kever is bekend Verstekeling. De Boktor is een raadsel. Laten we de controle scherp en addequaat houden ter wille van onze export positie.
  Of verkwanselen we terwille van een paar Euro's liever onze goede naam en exportmarkt.

 • no-profile-image

  Joop

  De G&F importeurs moeten contact opnemen met de vleesimporteurs. Zelfde ellende. Nederlandse overheid wil altijd het braafste jongetje van de klas zijn. Voordeur (Rotterdam / Nederland) stevig op slot, achterdeuren wagenwijd open.

Of registreer je om te kunnen reageren.