Home

Achtergrond 2 reacties

VVD eist excuses Sarkozy na beledigen Kroes

Voorzitter José Manuel Barroso moet excuses eisen van de Franse president Nicolas Sarkozy voor het beledigen van Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie).

Premier Jan Peter Balkenende moet de zaak aankaarten bij EU-president Herman Van Rompuy. VVD-Europarlementariër Hans van Baalen heeft daar vrijdag op aangedrongen.

Van Baalen zegt geschokt te zijn door uitlatingen die Sarkozy volgens het Franse weekblad Le Canard Enchainé heeft gedaan tijdens een ministerraad. Hij zou hebben gezegd dat Kroes "niet meer dan twee hersencellen in haar hoofd heeft'' en dat ze blij kan zijn dat er geen straffen bestaan op stommiteiten.

Sarkozy is boos omdat Kroes de Franse regering om opheldering heeft gevraagd over het onder druk zetten van autofabrikant Renault. Parijs wil voorkomen dat Renault een deel van zijn productie naar het buitenland verplaatst.


Volgens Van Baalen is het ,,onbestaanbaar dat Sarkozy Kroes beledigt wanneer zij zich verzet tegen onoorbare staatsinmeninging in de economie''. De beledigingen gaan verder dan Kroes alleen, ze schofferen de hele Europese Commissie, vindt de VVD'er. "Barroso moet nagaan of dit echt gezegd is, en zo ja, dan moet hij persoonlijk bij Sarkozy excuses eisen.''

De woordvoerder van Kroes wilde vrijdag vooralsnog niet reageren.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    Sarkozy heeft net een rechtszaak achter de rug met oudpremier de Philepin,kan hij aan de volgende beginnen

  • no-profile-image

    sjeng

    Dat is inderdaad een belediging. Normaal hebben vrouwen 4 hersencellen: voor elke kookplaat 1. HaHaHa.

Of registreer je om te kunnen reageren.