Home

Achtergrond

Urk wil alcoholvrije supermarkten

Burgemeester Jaap Kroon van de gemeente Urk wil dat er een verbod komt op de alcoholverkoop in supermarkten.

Daarmee moet het alcoholmisbruik op Urk worden teruggedrongen. Dat meldde de burgemeester maandagavond na een discussiebijeenkomst in het vissersdorp met een aantal Tweede Kamerleden.

De Urker burgervader had de Tweede Kamerleden uitgenodigd omdat hij boos was dat de overheid wel wijzigingen doorvoert in de drank- en horecawet, maar geen middelen beschikbaar stelt om die te handhaven: "Ik als burgemeester moet straks voorkomen dat jongeren onder de 16 jaar alcohol drinken, maar ik krijg er niet de middelen voor.'' Volgens Kroon zou er geen enkele alcoholhoudende drank meer in de supermarkt mogen worden verkocht en zou die alleen nog via de slijterijen verkrijgbaar mogen zijn.

Het drankgebruik onder jongeren op Urk is al jaren een probleem. Zo herbergt het dorp een groot aantal illegale barretjes. De Tweede Kamerleden zien liever dat de drankcultuur op Urk bij de 'wortel' wordt aangepakt. Ciska Joldersma (CDA), Joël Voordewind (ChristenUnie), Lea Bouwmeester (PvdA) en Kees van der Staaij (SGP) lieten weten geen voorstander te zijn van een alcoholvrije supermarkt omdat het probleem daardoor alleen verschuift. "Jongeren kijken hier niet raar op als vaders beschonken thuiskomen. We moeten er voor zorgen dat ze daar wel verbaasd over zijn,'' aldus het Kamerlid van de ChristenUnie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.