Home

Achtergrond

Univeg vermarkt nieuw appelras

Univeg-Legumex Trade, dochter van groente- en fruitbedrijf Univeg Group, heeft een licentie bemachtigd voor de exclusieve productie en verkoop van twee nieuwe appelrassen.

Het is de eerste keer dat Univeg zelfstandig nieuwe appelvariëteiten in de markt zet. De concept-appels van raseigenaar Better3Fruit zijn een kruising van Gala en Braeburn en hebben nog geen merknaam. "Beide rassen zijn groen met een rode blos, zijn lichtzurig van smaak en zijn krokant en sappig", aldus Peter Hostens, algemeen directeur van Legumex Trade.

De appel valt in het segment van tweekleurige appels zoals Kanzi of Elstar. Univeg wil samen met de afnemers de positionering van de appel in de markt bepalen, maar richt zich in eerste instantie op een brede doelgroep op de Europese markt. Hostens denkt niet dat het dringen wordt op de markt voor concept-rassen. "Je kunt een appel niet opdringen aan de consument. Veel hangt af van wat de retailer met de appel wil."

Voor de productie is Univeg een samenwerking aangegaan met de Vlaamse veiling Haspengouw. Dit jaar zijn 30.000 bomen aangeplant, zo’n 15 hectare. Gelijktijdig start ook productie op het zuidelijk halfrond. Een redelijk volume mag pas over twee tot vier jaar worden verwacht. "De Belgische productie is het meest concreet, maar onze ambitie ligt op het zuidelijk halfrond." Univeg zal mogelijk ook samen gaan werken met andere telersorganisaties. Hostens sluit niet uit dat Nederlandse telers in de toekomst de appels telen.

Etienne Leclère van Veiling Haspengouw ziet in de nieuwe rassen een alternatief voor de vrije rassen. De veiling heeft een belang in Inova Fruit dat ook conceptrassen vermarkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.