Home

Achtergrond

Uniek Nederlands beestje dreigt te verdwijnen

De noordse woelmuis is het enige zoogdier dat alleen in Nederland voorkomt en verder nergens anders op de wereld.

Maar de Zoogdiervereniging maakt zich zorgen dat het unieke diertje niet lang meer in Nederland kan leven en dus uitsterft, zo schrijft de vereniging in het vakblad Zoogdier.

De noordse woelmuis (arenicola) is een ondersoort van de woelmuizen. Oorspronkelijk kwam het beestje in grote delen van het land voor. Nu worden alleen nog in Friesland, het midden van Noord-Holland, het Utrechts-Hollands plassengebied, in het gebied onder Rotterdam en op Texel waarnemingen gedaan. Tussen deze groepen heeft geen genetische uitwisseling meer plaats. Dat maakt de soort zwakker, waardoor groepen uiteindelijk het loodje zullen leggen.

De Zoogdiervereniging bepleit dat er bij landinrichting meer rekening gehouden moet worden met het wereldwijd unieke dier, dat graag in riet- en zeggevelden leeft. Rietgebieden maken steeds vaker plaats voor nieuwe natuur met bomen, waartussen de muizen zich niet thuis voelen. Ook zouden beheerders rekening moeten houden met de noordse woelmuis bij maaien, afbranden en plaggen van oeverlanden. De noordse woelmuis staat al op de zogenoemde Rode Lijst van Beschermde Diersoorten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.