Home

Achtergrond 14 reacties

Undercover onderzoek op varkensbedrijven

Dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) heeft in de afgelopen jaren een undercover onderzoek naar het welzijn op Europese varkensbedrijven gedaan.

Medewerkers van de organisatie bezochten 74 bedrijven in zes landen, waaronder negen Nederlandse bedrijven. CIWF concludeert dat de bedrijven massaal de wet overtreden op het gebied van staarten knippen en afleidingsmateriaal. Nederlandse bedrijven kwamen na de Spaanse varkenshouders het slechtst uit het onderzoek.

"Staarten worden massaal en routinematig afgeknipt en veel dieren leven in kale hokken zonder enige afleiding", stelt de organisatie. "Op de overgrote meerderheid van de bedrijven werden de welzijnsregels genegeerd." CIWF verwijst daarmee naar de Europese wetgeving dat staarten knippen alleen toegestaan is als het echt nodig is, en dus geen standaard praktijk mag zijn. In de praktijk wordt het vrijwel altijd gedaan om staartbijten te voorkomen. Het is niet duidelijk wat CIWF onder afleidingsmaterialen verstaat.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  In Spanje is veel mis met dieren en niet alleen bij boeren,hierover mogen andere boeren in de EU niet op aangesproken worden. Kijk maar naar stierenvechten,paarden door hoge vuren laten springen,een geit uit een hoge toren gooien,afgedankte honden de natuur injagen.enz. Ze zeggen dat het bij de traditie hoort.Bovendien gaan er elk jaar een miljoen Nederlanders rustig op vakantie naar Spanje

 • no-profile-image

  B

  het moet zijn: Tandenknippen!!!! Het zal een typefout zijn. Wie 'knipt'er nu nog staarten! Couperen van staarten is toegestaan, KNIPPEN van tanden is verboden.

 • no-profile-image

  down under

  Hej eh Brabant, waar haal jij je "woensdag gehaktdag" bal vandaan?

 • no-profile-image

  hendrik

  Ik vraag me af of brabant en kani überhaupt ooit wel eens op een varkensbedrijf zijn geweest

 • no-profile-image

  Lintelose

  Je staart af laten knippen lijkt mij minder pijnlijk dan dat deze eraf wordt gebeten door andere lieve onschuldige varkentjes. Toch?

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Lintelose: [..]Je staart af laten knippen lijkt mij minder pijnlijk dan dat deze eraf wordt gebeten door andere lieve onschuldige varkentjes. Toch? [..]
  Het lijkt mij allebei geen pretje. En allebei zou niet moeten gebeuren. Reden te meer om die gruwelijk vee-industrie af te schaffen.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Ik denk dat Brabant liever een vegetarische soyaburger eet. Daar worden tenslotte alleen maar een paar honderdduizend hectare oerwoud voor gekapt.Gelukkig maken ze van het"afval"van die soya(soyaschroot) nog varkensvoer

 • no-profile-image

  brabant

  Hieruit blijkt dus dat dierwelzijn op een erg laag pitje staat. Zorg gewoon voor genoeg afleidingsmateriaal zoals het hoort en geeft ze genoeg ruimte. (in de natuur bijten ze de staarten er ook niet van elkaar af) En doe gelijk bij je zelf de oogkleppen af, zodat je ziet waar je mee bezig bent.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Op you tube graag.

 • no-profile-image

  willem

  Hij Kani,vindt jij dat echt zo leuk???Sadist !

 • no-profile-image

  brabant

  Dus met andere woorden, mensen stel je niet aan dat staart knippen stelt niks voort. (in spanje gebeuren ergere dingen) Kortom wederom in de kramp schieten en eigen wandaden goedpraten. Wat een gruwelijke zieke sector is dit toch.

 • no-profile-image

  Kani Baal

  Wordt een wakker Willem. Er is maar een dat goed helpt tegen dit soort misstanden.PUBLICITEIT. Wij roepen altijd dat wij zo goed zijn. Zo ontzettend dier vriendelijk. Je snapt wel wat ik bedoel.

 • no-profile-image

  henk

  De onderzoek resultaten stonden waarschijnlijk al vast voordat het is uitgevoerd. Ben ook benieuwd of ze bij de komende vortsperiode ook eens een keer onderzoek doen bij de Oostvaardersplassen

 • no-profile-image

  boertje

  Kan er ook eens iets goed op deze boerderij.nl? over de varkens

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.