Home

Achtergrond

Uitspraak tegen heffing PT voor bedrijfschap

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft de productschapsnota’s van negen bloemenhandelaren vernietigd, voorzover het om een speciale heffing voor het bedrijfschap ging (HBAG).

De bedrijven overwegen een civiele regeling voor terugbetaling te beginnen. Volgens het college is het PT door de heffing voor financiering van het HBAG buiten de heffingsbevoegdheid getreden. Daardoor is de heffing over 2003 tot en met 2007 op losse schroeven komen staan, laat het advocatenkantoor RWV uit Leiden weten. Dat kantoor vertegenwoordigde negen bloemenhandelaren in deze zaak.

Volgens een woordvoerder van het kantoor volgt binnenkort overleg over vervolgstappen. Mogelijk gaan de bedrijven over tot terugvordering met rente. Dat kan voor enkele grote handelsbedrijven oplopen tot 40.000 euro per heffingsjaar, exclusief rente. "We gaan kijken of er sprake is van vrijwillige terugbetaling of dat een civiele zaak voor terugvordering kan worden gestart."

Volgens Herman de Boon, voorzitter van de Vereniging voor Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB), is dat een kwestie voor het Productschap Tuinbouw. "We kunnen de gevolgen nog niet overzien. Het is een zaak van de juristen van het PT." Een woordvoerder van Four Seasons, één van de handelsbedrijven, noemt de uitspraak teleurstellend. Het bedrijf betaalde sinds 2005 drie ton aan heffing en kan nu eentiende vorderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.