Home

Achtergrond 2 reacties

Uienareaal stijgt naar record

Het uienareaal stevent dit jaar weer af op het recordareaal van 2008. Dat verwachten de zaadfirma’s.

Marktleider De Groot en Slot verwacht een toename van 6 procent. Concrete cijfers over de omvang van het areaal kunnen de zaadbedrijven pas geven wanneer alle zaadbestellingen gedaan zijn, maar dat het areaal groeit weten ze zeker.

In 2007 besloeg het uienareaal 20.148 hectare. Dat groeide in 2008 uit naar 20.301 hectare en daalde in 2009 naar 19.530 hectare. De daling van het areaal in 2009 kwam vooral door de lage uienprijzen.

De Groot en Slot verwacht dat het uienareaal weer teruggaat naar het niveau van 2008. "De zaadbestellingen beginnen echter nu pas binnen te komen, dus er kan nog van alles gebeuren", zegt Gerard Buizer, accountmanager bij De Groot en Slot. "Maar we weten wel zeker dat het areaal groeit."

Uienhandelsbedrijf Hoza verwacht een areaalgroei van 1.000 hectare ten opzichte van vorig jaar. Daarmee zou het areaal zelfs groter worden dan de recordoppervlakte van 2008. "Er is dit jaar in elk geval genoeg zaad", zegt Kees Hoogzand, mede-eigenaar van Hoza. Dit in tegenstelling tot 2008.

De vertraging bij het leveren van uienzaad door de late vrijstelling voor zaadcoating Mundial valt volgens Hoogzand nog mee. "Op zijn vroegst kunnen akkerbouwers in februari pas zaaien. Voor die tijd hebben wij het zaad met een coating tegen uienvlieg bij de boeren."

Herma van den Pol

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Hans

    Ik vraag me direct af bij het lezen van dit bericht wat voor zin het heeft om als zaadfirma te roepen dat het uienareaal dit jaar naar het record van 2008 zal gaan. Het telersbelang is hier natuurlijk niet mee gediend, gezien de prijzen van dat jaar. De prijs van het uienzaad zal daarentegen onder dit bericht zeker niet te lijden hebben.

  • no-profile-image

    henk

    hoera !!!! we lopen met zn allen weer met onze stomme kop achter de markt aan volgend jaar weer uienprijzen van 2 cent. kan kweer een nieuwe trekker bestellen

Of registreer je om te kunnen reageren.