Home

Achtergrond 1 reactie

USDA verhoogt oogstprognoses mais en tarwe

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft de oogstprognose voor dit graanseizoen 2009/2010 opnieuw verhoogd.

De wereld produceert meer tarwe en mais dan eerder gedacht. Dat geldt vooral voor de VS. Als gevolg daarvan zijn de mais- en tarwenoteringen op de termijnmarkt in Chicago gedaald.

Het is de zesde maand op rij dat het USDA de oogstprognoses verhoogt. De totale wereldproductie komt in seizoen 2009/2010 op 2.204 miljoen ton, inclusief rijst. Daarvan bestaat 676 miljoen ton uit tarwe en 796 miljoen ton uit mais. De vorige prognose van december ging uit van 674 miljoen ton tarwe en 790 miljoen ton mais. De stijging bij mais wordt bijna volledig veroorzaakt door de grotere oogst in de VS.

Als gevolg daarvan nemen de voorraden toe. Bij tarwe gaat het USDA uit van een wereldvoorraad van 196 miljoen ton aan het eind van het seizoen op 30 juni. De vorige schatting ging nog uit van een voorraad van 191 miljoen ton tarwe. Bij mais gaat de voorraadprognose van 132 miljoen ton naar 136 miljoen ton.

De termijnmarkt in Chicago reageerde heftig op de bevindingen van het USDA. Analisten waren uitgegaan van een daling van de oogstprognose voor mais met 2,5 miljoen ton omdat veel mais niet is geoogst vanwege de vele regen in de herfst en de vroeg ingevallen winter in veel staten. De maisnoteringen voor de maartcontracten kelderden met de maximale koersdaling die het beursreglement toestaat. Ook de tarwenotering daalde door de opnieuw verhoogde prognoses voor de oogst en de eindvoorraad.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Spraken de berichten enkle weken geleden niet over >Stijgende graan prijzen wegens achter blijvende opbrengsten?< Dit kan / mag niet dus nu een nieuw rapport waarin een duidelijke opbrengst stijiging genoemd wordt gevolg >Prijs daling<. Welk rapport heeft gelijk?? Wat zijn de gevolgen voor de boer?? Ik kan alleen maar concluderen dat de wetenschap of Koffiedik kijkt of de markt manupuleert. Ik vermoed het tweede.

Of registreer je om te kunnen reageren.