Home

Achtergrond

Twijfel over pootgoedafzet in Europa

De export van pootaardappelen van oogst 2009 loopt sneller dan die van voorgaande jaren.

Maar omdat in Europa minder pootaardappelen worden gevraagd is het is de vraag of de voorsprong in de export blijft, zegt directeur Peter Ton van pootgoedhandelshuis Stet Holland. De Pootaardappel Contact Commissie heeft de eerste gegevens over de export van pootgoed van oogst 2009 gepubliceerd. De export is tot en met 31 december uitgekomen op 318.477 ton. Dat is meer dan in de vier voorgaande jaren in dezelfde periode.

Binnen Europa is tot eind vorig jaar minder pootgoed verkocht: 74.032 ton tegenover 89.421 ton bij de oogst van 2008. De export naar Azië laat een groei zien van 54.649 naar 75.373 ton en de export naar Afrika groeit van 101.790 ton vorig seizoen naar 146.252 ton van oogst 2009 tot eind vorig jaar.

Directeur Peter Ton van Stet Holland constateert dat de vraag vanuit Afrika en Azië goed was. "De handelshuizen hebben daar op ingespeeld door tegen lagere prijzen pootgoed aan te bieden. Daardoor hebben we marktaandeel gewonnen op Schotland, Frankrijk en Denemarken. Nederland heeft in 2009 zo’n 10 procent meer pootgoed geoogst en we voorzien dat de afzet binnen Europa gaat dalen. Door veel naar Afrika en Azië te exporteren wilden we de Europese markt ontlasten. De export naar Noord-Afrika ligt op een normaler niveau."

De export binnen Europa van oogst 2009 zal tegen vallen, verwacht Ton. "De prijzen voor consumptieaardappelen zijn laag. Dat drukt de vraag naar pootaardappelen. Bovendien kan door de vele regen in Zuid-Europa geen aardappelen worden gepoot. Als daar eind januari niet is gepoot, wordt het groeiseizoen te kort."

Commercieel directeur Jan van Hoogen van Agrico verwacht dat de totale export van oogst 2009 hoogstens gelijk zal worden aan die van oogst 2008, toen 661.887 ton is verkocht aan buitenlandse afnemers. "Dat komt omdat ondanks de grotere export naar Afrika en Azië er minder pootgoed wordt verkocht in Europa. De pootgoedprijzen liggen lager dan van oogst 2008. Hoe groot het verschil wordt is nog afwachten."

Of registreer je om te kunnen reageren.