Home

Achtergrond 3 reacties

'Tuinbouw laat kansen liggen in buitenland'

De Nederlandse glastuinbouwketen van logistieke dienstverleners, toeleveranciers en veredeling laat kansen liggen in het buitenland.

Daarvoor werkt Dutch Greenport international aan een model waarbij een consortium van bedrijven samen complexe projecten kan bouwen.

De komende jaren zal de vraag naar Nederlandse kennis en techniek toenemen, maar bedrijven zijn afzonderlijk waarschijnlijk niet in staat complexe, grote projecten in te vullen, zegt Harm Maters, voorzitter van Dutch Greenport International. Net als in de baggerwereld met Netherlands Water Partnership, is in Nederland mogelijk behoefte aan gezamenlijk optreden in het buitenland.

In het meest optimale scenario kunnen de Nederlandse partijen in samenwerking met kennisinstellingen een model samenstellen voor de inrichting van Greenport-activiteiten in het buitenland. "Nederland is sterk in veredeling, technologie, logistiek, maar in het werken in consortia zijn we minder geoefend."

De partijen in Greenports verwachten dat opkomende economieën zullen werken aan creatie van hoogwaardige voedselproductie. Voor het inrichten van vaak grote tuinbouwprojecten zullen ze vaker bij Nederland aankloppen. "Je zult bijvoorbeeld zien dat het Midden-
Oosten complete nieuwe steden bouwt en dat daarvoor dichtbij voedselproductie wordt gecreëerd. "

Voor de Nederlandse toeleveranciers kan zo’n model de positie op de internationale markt verstevigen. "We verwachten dat de groei van deze bedrijven vooral in het buitenland zal liggen, zonder dat we de dynamiek op de eigen markt uit het oog verliezen." Ook de teelt kan in buitenlandse projecten instappen.

Om de haalbaarheid van zo’n model te onderzoeken, brengt consultantiebureau Berenschot nu het aantal buitenlandse projecten in kaart en peilt het de behoefte van bedrijven om samen op te trekken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @Keijzer. Ik dacht dat dit soort praktijken alleen voorkwamen in Oost Europa. Prachtige centra die leeg staan. stel dat het deze keer lukt. Dan heeft de NV Nederland zijn eigen concurrent mee gefinancierd. Of de tuinders het al niet moeilijk genoeg hebben. Als plannen als deze doorgaan, kan ik de tuinders alleen maar aanraden nu een onderzoek te starten >HOE mee te doen in dit gesubsidieerde project<.

 • no-profile-image

  P. Keijzer

  het lijkt er eerder op dat de vergadertijgers op zoek zijn naar nieuwe snoepreisjes en consultancies, uiteraard op kosten van de staat of branche organisaties. Ooit gehoord van greenport Shanghai en de slechte afloop daarvan?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Is er leven op Pluto?

Of registreer je om te kunnen reageren.